Κάντε τα μαρμάρινα πατώματά σας να λάμψουν!

Δίνοντας μεγάλη σημασία στην συντήρησή τους

Το μάρμαρο είναι ένα ακριβό αλλά και ευαίσθητο υλικό, ιδίως όταν πρόκειται για το πάτωμα. η φθορά είναι μεγάλη και δεν αρκεί απλά να το κρατάμε καθαρό. Χρειάζεται περισσότερη φροντίδα από ένα κοινό πάτωμα ακριβώς γιατί δεν είναι ό, τι καλύτερο η επανατοποθέτηση ή αντικατάστασή του.

- Τα μαρμάρινα πατώματα μπορεί να είναι λευκά ή χρωματιστά. Οι πόροι του μαρμάρου το κάνουν να λερώνεται εύκολα. Αποφεύγετε τα όξινα καθαριστικά ή τα οικιακά προϊόντα, όπως το ξίδι. Είναι πιθανό να γδάρουν την επιφάνεια. Το μάρμαρο χαράσσεται από τα οξέα. Καθαρίστε αμέσως οτιδήποτε έχει χυθεί στο πάτωμα. Χρησιμοποιείτε τα ειδικά καθαριστικά που θα σας συστήσει ο κατασκευαστής.

- Για τον εβδομαδιαίο καθαρισμό, χρησιμοποιείτε μαλακά σφουγγαρόπανα και σαμουά πανιά. Πλένετε πάντα τη μαρμάρινη επιφάνεια με χλιαρό νερό.

- Για σκληρούς λεκέδες προτιμάτε υλικά όπως το ασετόν και η αμμωνία.

- Απλώνετε τα ειδικά καθαριστικά με πανιά.

- Αφού καθαρίσετε τη μαρμάρινη επιφάνεια, γυαλίστε την με κάποιο υγρό που περιέχει κασσίτερο.

- Τοποθετήστε προστατευτικά κάτω από τα ποδαράκια των επίπλων και καλύψτε τα πατώματα με πανιά.

- Αν η φθορά είναι σοβαρή, απευθυνθείτε σε κάποιον επαγγελματία.

- Μία με δύο φορές το χρόνο πλένετε το πάτωμα μ' ένα μαλακό απορρυπαντικό και ζεστό νερό (σαπούνι πιάτων), αλλά μην αμελείτε να το στεγνώνετε και μ' ένα πανί. Μια ελαφριά στρώση άχρωμου κεριού θα το προστατεύσει. Μην το δοκιμάσετε σε λευκό μάρμαρο, γιατί θα κιτρινίσει.

- Οι μαρμάρινες επιφάνειες που έχουν χάσει τη φωτεινότητα τους, μπορούν να επανέλθουν με κάποιο καθαριστικό, που συγχρόνως είναι και γυαλιστικό. Η σκόνη στόκου ενδείκνυται. Επιλέξτε τη βοήθεια μιας ηλεκτρικής γυαλιστικής μηχανής.

- Λεκέδες από τσάι, καφέ, χρώμα, ποτά: φτιάξτε ένα μείγμα για καθαρισμό που να αποτελείται από 20% υπεροξείδιο και λίγες σταγόνες αμμωνίας.

- Λεκέδες από λάδι, βούτυρο, κρέμα χεριών, λοσιόν: χρησιμοποιήστε ένα καθαριστικό που να απορροφάται εύκολα. Υστερα από λίγο, βουρτσίστε για να απομακρύνετε το λεκέ και ξαναβάλτε λίγο καθαριστικό. Αφήστε το για ένα 24ωρο. Τρίψτε το σημείο μ' ένα πανί βουτηγμένο σε αμμωνία. Ξεβγάλτε με νερό και στεγνώστε.

 

Διαβάστε ακόμη:

Δημιουργήστε με κουτάλια, πιρούνια και... κρεμάστρες!

Τραπέζι στο σπίτι; Οι βασικοί κανόνες Savoir Vivre

Βασικά λάθη που δεν πρέπει να κάνετε όταν μαγειρεύετε με τηγάνι!

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ