Πού αλλού χρησιμεύουν τα αρωματικά φυτά σας;

Πού αλλού χρησιμεύουν τα αρωματικά φυτά σας;

Οι άγνωστες ιδιότητές τους που θα κάνουν τη ζωής σας πιο εύκολη

Έξι καθημερινά, συνηθισμένα φυτά που σχεδόν κάθε σπίτι διαθέτει ή έστω μπορεί να αποκτήσει σε πολύ χαμηλές τιμές μιας και ένα γλαστράκι κοστίζει ελάχιστα ευρώ. Εκτός από το όμορφο άρωμα, την εμφάνιση ή τη χρήση στη μαγειρική- έχουν και άλλες χρήσεις... Για να τις δούμε:

Δεντρολίβανο

Δεν χρειάζεται πολύ πότισμα ή λιπάσματα και έχει υπέροχο άρωμα. Αντέχει στον ήλιο και χρησιμοποιείται τόσο στη μαγειρική όσο και στη ζαχαροπλαστική δίνοντας υπέροχο άρωμα σε ψητά και γλυκά του κουταλιού. σαν ρόφημα, αντιμετωπίζει τους ερεθισμούς του πεπτικού, τονώνει την καρδιά και καταπραΰνει το άσθμα.

Ρίγανη

Θέλει φως και λίο πότισμα, χωρίς λιπάσματα γιατί χάνει το άρωμά της. Να κόβετε, ανά διαστήματα, τις κορυφές της, ώστε να μπορέσει να αναπτυχθεί πιο γρήγορα. Εκτός από τη χρήση της στο φαγητό γίνεται και θεραπευτικό αφέψημα κατά του βήχα.

Τριανταφυλλιά

Θέλει ήλιο και συχνό πότισμα ίσως και κάποιο βιολογικό λίπασμα. Κόβετε τα άνθη της αμέσως μόλις μαραθούν. Με τα πέταλά της μπορείτε να έχετε σπιτικό ροδόνερο αν τα μουλιάσετε αρκετή ώρα μέσα σε καυτό νερό. Το ροδόνερο είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για την επιδερμίδα, αφού την τονώνει, βοηθά στη σύσφιγξή της και της χαρίζει λάμψη. Τα χλωρά πέταλα μπορούν να γίνου και υπέροχο γλυκό του κουταλιού ή λικέρ.

Λεβάντα

Η λεβάντα θέλει ελάχιστο νερό, ενώ μπορεί να αποξηραθεί και να γίνει αρωματικά ποτ-πουρί για τα συρτάρια σας. Εκτός από την εντομοαπωθητική της ιδιότητα, η λεβάντα δίνει ένα άριστο χαλαρωτικό ρόφημα.

Δυόσμος

Ο δυόσμος μπορεί να αναπτυχθεί το ίδιο καλά σε σημεία που τα λούζει ο ήλιος, αλλά και σε σκιερά. Προσπαθήστε να διατηρείτε το χώμα του νωπό, χωρίς, όμως, να το ποτίζετε συχνά. Τα φύλλα του δυόσμου χρησιμοποιούνται στη μαγειρική, στην παρασκευή κοκτέιλ και στη ζαχαροπλαστική. Ως ρόφημα, θεραπεύει τους κολικούς του εντέρου. Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας χρησιμοποιούν φρέσκα φύλλα δυόσμου σε κομπρέσες, για να αντιμετωπίσουν τον πονοκέφαλο.

Βασιλικός

-Ο πλατύφυλλος βασιλικός χρειάζεται συχνό πότισμα και ήλιο, ενώ είναι ιδανικός για την παρασκευή σάλτσας πέστο. Επιπλέον, τα φύλλα του δίνουν απίστευτο άρωμα πάνω σε ψητό κρέας ή ψάρι.

-Ο σγουρός βασιλικός χρειάζεται συχνό πότισμα και δίνει πλούσια γεύση σε σάλτσες και ψητά, ενώ σαν αφέψημα καταπραΰνει το στομάχι. Τέλος, διώχνει τα κουνούπια.

Διαβάστε ακόμη:

Πολύ αλάτι στο φαγητό; Διορθώστε το

Θέλετε ρούχα που μοσχοβολούν φρεσκάδα;