5 πράγματα που δεν πρέπει να καθαρίζεις με ξύδι

Νατάσσα Σχοινά
5 πράγματα που δεν πρέπει να καθαρίζεις με ξύδι

Ποια υλικά δε «συμπαθούν» πολύ το ξύδι

Τα καθαριστικά του σπιτιού, αν και πολύ απαραίτητα για τη διαβίωση στο σπίτι, έχουν ένα αξιοσημείωτο κόστος, γι΄αυτό και πολλές φορές είναι λογικό να προσπαθείς να βρίσκεις εναλλακτικούς τρόπους για να επιτύχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα χωρίς κόστος. Κι ευτυχώς τέτοιοι τρόποι υπάρχουν για να λυθεί το πρόβλημα, όμως χρειάζεται προσοχή γιατί μερικά από τα πιο διάσημα φυσικά καθαριστικά δεν κάνει να έρθουν σε επαφή με συγκεκριμένα πράγματα. Πάρε, για παράδειγμα, το ξύδι. Υπάρχουν πολλοί που υποστηρίζουν ότι είναι καλό καθαριστικό για σχεδόν κάθε επιφάνεια και άλλοι που συνιστούν την αποφυγή του όταν θέλεις να καθαρίσεις τα παρακάτω:

  1. Πέτρα: Επειδή το ξύδι είναι όξινο, δεν προτείνεται να χρησιμοποιηθεί για τον καθαρισμό φυσικής πέτρας, καθώς μπορεί να τη φθείρει. Στη θέση του προτείνονται ειδικά σαπούνια για την πέτρα ή ακόμη και απορρυπαντικό πιάτων.
  2. Μάρμαρο και γρανίτης: Όπως ακριβώς συμβαίνει και με την πέτρα, έτσι και με το μάρμαρο και τον γρανίτη, που συχνά υπάρχει σαν επίστρωση των πάγκων της κουζίνας, το ξύδι δεν αποτελεί την ιδανικότερη επιλογή γιατί υπάρχει ο κίνδυνος φθοράς.
  3. Ξύλινο πάτωμα: Μπορεί να πιστεύεις ότι το ξύδι είναι καλό για το καθάρισμα του ξύλινου πατώματος, όμως πολλοί λένε ότι καταστρέφει το τελείωμά του. Η ορθότερη προσέγγιση είναι να χρησιμοποιήσεις ένα καθαριστικό που είναι ειδικά φτιαγμένο για τον τύπο πατώματος που έχεις στο σπίτι σου.
  4. Σίδερο ρούχων: Το ξύδι, αν και απομακρύνει τα άλατα που συσσωρεύονται, δεν ενδείκνυται για τον καθαρισμό του εσωτερικού του σίδερου ρούχων, γιατί μπορεί να του κάνει ζημιά εκ των έσω.
  5. Οθόνη κινητού και υπολογιστή: Το κινητό και ο υπολογιστής σου έχουν μία προστατευτική κάλυψη στις οθόνες τους με στόχο την αποφυγή φθοράς και θόλωσης. Εάν χρησιμοποιηθεί ξύδι για τον καθαρισμό τους, ενδέχεται αυτή να φθαρεί και να μην μπορέσει να επανέλθει.