Οι festive «κανόνες» που θα κάνουν level up σε κάθε σπιτικό, γιορτινό ρεβεγιόν

Οι festive «κανόνες» που θα κάνουν level up σε κάθε σπιτικό, γιορτινό ρεβεγιόν

Ένα level up γιορτινό δείπνο, απαιτεί κάτι παραπάνω από εσένα, για να μείνει αξέχαστο στους καλεσμένους σου.

Αλήθεια, τι είναι αυτό που ξεχωρίζει ένα επίσημο γιορτινό ρεβεγιόν από μία απλή γιορτινή μάζωξη στο σπίτι; Τι είναι αυτό που το κάνει ξεχωριστό, διαφορετικό από τα dinner που διοργανώνεις τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου; Σίγουρα, τα πιάτα που θα συμπεριλάβεις στο γεύμα παίζουν σημαντικό ρόλο, ακόμη και ο τρόπος που θα αποφασίσεις να τα στήσεις.

Ωστόσο, ένα level up γιορτινό δείπνο, απαιτεί κάτι παραπάνω από εσένα, για να μείνει αξέχαστο στους καλεσμένους σου. Τι είναι αυτό το «κάτι» παραπάνω; Μία φιλόξενη και ζεστή υποδοχή εκ μέρους σου, ένα εντυπωσιακό art de la table αποτέλεσμα, μία μουσική που δημιουργεί την ιδανική ατμόσφαιρα και κυρίως, ένα «πλούσιο» εορταστικό μενού, το οποίο μέσω της απόλαυσης, φέρνει πιο κοντά τους παρευρισκόμενους.

Αν θέλεις, λοιπόν, φέτος να κάνεις level up στο σπιτικό, γιορτινό ρεβεγιόν και να ανακηρυχθείς η καλύτερη οικοδέσποινα των Χριστουγέννων, παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει μία λίστα με tips και συμβουλές, που θα σε βοηθήσουν να χαρίσεις μία άκρως festive εμπειρία στους καλεσμένους σου.

#1 Υποδέξου τους καλεσμένους σου με ένα αναζωογονητικό pre-dinner drink

Λόγω των ημερών, οι καλεσμένοι σου θα συνάντησαν αρκετή κίνηση στους δρόμους και πολλές καθυστερήσεις στα μέσα μεταφοράς, μέχρι να καταφέρουν να φτάσουν στο σπίτι σου. Ακριβώς για αυτό, μόλις περάσουν το κατώφλι σου, δοκίμασε να τους προσφέρεις ένα αναζωογονητικό, σπιτικό mocktail ή cocktail, το οποίο θα τους χαλαρώσει και θα τους βάλει αμέσως σε γιορτινό mood. Αξιοποίησε το περιεχόμενο του ψυγείου και της σπιτικής σου κάβας, για να παρασκευάσεις δροσιστικά pre-dinner drinks, τα οποία θα ανοίξουν την όρεξη και την… καρδιά των καλεσμένων σου.

#2 Στόλισε το τραπέζι με μία απλή αλλά γιορτινή art de la table σύνθεση

Τα υλικά που υπάρχουν στις συνταγές σου είναι αυτά που ορίζουν πόσο απολαυστικό θα είναι το γιορτινό γεύμα. Παρόλα αυτά, ο τρόπος που θα στήσεις τα πιάτα και το τραπέζι εν γένει, είναι αυτός που θα αναβαθμίσει το δείπνο που ετοίμασες. Συνεπώς, εκτός από το στήσιμο των πιάτων, αξίζει να αφιερώσεις λίγο χρόνο και στον στολισμό του τραπεζιού, δημιουργώντας μία παραδοσιακή art de la table σύνθεση με κεριά, πράσινα στεφάνια και χριστουγεννιάτικες μπάλες. Επιπλέον, μην παραλείψεις να δέσεις στο μαχαιροπίρουνο κάθε καλεσμένου ένα μικρό κλαρί με γκι για καλή τύχη, χρησιμοποιώντας μία λεπτή, χρυσή ή κόκκινη κορδέλα.

libby-penner-cuG0u7CrPek-unsplash.jpg

#3 Ακολούθησε την καθιερωμένη διάταξη για ένα «πλούσιο» γιορτινό μενού

Θέλεις να προσφέρεις ένα δείπνο επαγγελματικών προδιαγραφών στους καλεσμένους σου; Τότε, εκτός από μία αξιόπιστη και διαχρονική κουζίνα, θα χρειαστείς και ένα ολοκληρωμένο, προσεγμένο μενού, το οποίο θα ικανοποιήσει ακόμη και τον πιο απαιτητικό γευσιγνώστη της παρέας. Αυτό σημαίνει πως θα χρειαστεί να ακολουθήσεις την τυπική διάταξη, προσφέροντας πρώτα τα ορεκτικά, έπειτα τις σαλάτες, τα κυρίως πιάτα και τέλος, τα γλυκά και τα επιδόρπια. Ποια ή πόσα πιάτα θα συμπεριλάβεις σε κάθε κατηγορία, εξαρτάται από τα γευστικά γούστα των καλεσμένων σου και τον αριθμό τους. Σε κάθε περίπτωση, μην ξεχνάς πως πετυχημένο δεν είναι το μενού που έχει πολλές επιλογές, αλλά λίγες και καλομαγειρεμένες.

#4 Κλείνοντας το γεύμα με μία λεπτομέρεια που θα κάνει τη διαφορά

Οι μικρές λεπτομέρειες που περιλαμβάνει μία γιορτινή, σπιτική συνάντηση είναι αυτές που την κάνουν ακόμη πιο απολαυστική. Ακριβώς για αυτό, όταν θα έχετε ολοκληρώσει το γεύμα σας και θα χαλαρώνετε συζητώντας ασταμάτητα γύρω από το τραπέζι, μην παραλείψεις να σερβίρεις στους καλεσμένους σου ένα χωνευτικό ποτό, όπως η μαστίχα ή το λιμοντσέλο. Άλλωστε, αρκετά από τα εδέσματα που περιλαμβάνει ένα γιορτινό τραπέζι, περιέχουν υλικά και καρυκεύματα που μπορούν να προκαλέσουν μία ελαφριά… βαρυστομαχιά στους καλεσμένους σου, κάτι που δεν θέλεις με τίποτα να συμβεί.

pexels-nicole-michalou-5775053.jpg

#5 Δεν χρειάζεται να τα κάνεις όλα τέλεια αλλά να τα απολαύσεις όσο μπορείς

Αναλαμβάνοντας τον ρόλο της οικοδέσποινας ενός γιορτινού τραπεζιού, θέλεις όλα να είναι τέλεια, το σπίτι να είναι στην «πένα» και να μην υπάρχει ούτε ένα άπλυτο πιρούνι στον νεροχύτη κατά τη διάρκεια του ρεβεγιόν. Για να γίνει κάτι τέτοιο όμως, σημαίνει πως εσύ δεν θα κάτσεις ούτε στιγμή να απολαύσεις την παρέα των αγαπημένων σου. Ωστόσο, επειδή αυτός είναι ο σκοπός της συνάντησής σας, δηλαδή να μοιραστείτε στιγμές και όχι να αποδείξεις πόσο καλή μαγείρισσα ή νοικοκυρά είσαι, καλύτερα βάλε τα πιάτα στο πλυντήριο πιάτων και ζήσε στο έπακρο αυτήν τη γιορτινή εμπειρία.

Αν θέλεις να προσφέρεις ένα level up γιορτινό ρεβεγιόν, το οποίο θα μείνει αξέχαστο στους καλεσμένους σου, σημασία έχει να κάνεις αισθητή τη φιλοξενία σου. Μέσα από μικρές αλλά σημαντικές πράξεις, όπως ένα ζεστό χαμόγελο την ώρα της υποδοχής, ένα σπιτικό επιδόρπιο, ένα αναμνηστικό δωράκι που θα προσφέρεις στους καλεσμένους σου καθώς θα φεύγουν, θα τους προσφέρεις μία αυθεντική γιορτινή εμπειρία, η οποία θα τους «πλημμυρίσει» χαρά!