Οι ευεργετικές ιδιότητες των προϊόντων γιαουρτιού για τον οργανισμό στο ξεφούσκωμα...

Οι ευεργετικές ιδιότητες των προϊόντων γιαουρτιού για τον οργανισμό στο ξεφούσκωμα...

...και στο κράτημα της γραμμής

Το γιαούρτι είναι το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό όταν ακούς τη λέξη δίαιτα. Γιατί όμως το συστήνει κάθε διαιτολόγος σε μια δίαιτα για απώλεια βάρους;

Τα προϊόντα γιαουρτιού έχουν όντως λίγες θερμίδες και βοηθούν στο αδυνάτισμα. Τόσο το ασβέστιο όσο και τα άλλα συστατικά των γαλακτοκομικών, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού και στη μείωση του κινδύνου για παχυσαρκία. Οι υψηλές σε ασβέστιο δίαιτες, μειώνουν τη συσσώρευση λίπους και επιταχύνουν τη διάσπασή του.

Και το ασβέστιο δεν είναι το μόνο «μαγικό» συστατικό για αδυνάτισμα. Τα προϊόντα γιαουρτιού φαίνεται να διαθέτουν ισχυρότερη θετική επίδραση στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας και στη διατήρηση της γραμμής γιατί εμπεριέχουν και άλλα θρεπτικά συστατικά που «συνεργάζονται» με το ασβέστιο στα μονοπάτια της λιπόλυσης.

Πρωτεΐνες Υψηλής Βιολογικής Αξίας: αποτελούν τα σημαντικότερα δομικά συστατικά κυρίως για την ανάπτυξη των μυών, ενώ ταυτόχρονα είναι υπεύθυνες για το αίσθημα του κορεσμού.

Βιταμίνες της Ομάδας Β: Συμβάλλουν σημαντικά στη γρήγορη ανάπτυξη των παιδιών, στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και του μεταβολισμού.

Βιταμίνη Α: Απαραίτητη για την ανάπτυξη, την αναπαραγωγή, τη μορφοποίηση των οστών και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Βιταμίνη D: Ρυθμίζει τα επίπεδα ασβεστίου και φωσφόρου και συμβάλλει στην ισορροπία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Προβιοτικά: Πρόκειται για καλά στελέχη βακτηρίων που υποστηρίζουν ένα υγιές πεπτικό σύστημα. Έχει αποδειχθεί πως τα προβιοτικά διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση φυσιολογικούς βάρους, ενώ παράλληλα θεωρείται ότι ορισμένα προβιοτικά μπορεί να εμποδίσουν την απορρόφηση του διαιτητικού λίπους, αυξάνοντας την ποσότητα του λίπους που εκκρίνεται με τα κόπρανα.

Κατάλληλοι συνδυασμοί

Στο πλαίσιο μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής, η ένταξη προϊόντων γιαουρτιού σε συνάρτηση με μία σειρά από διατροφικούς συνδυασμούς ενισχύει σημαντικά την καύση λίπους. Συγκεκριμένα:

Μέλι: είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που αυξάνουν τις βιολογικές καύσεις.

Φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα & δημητριακά ολικής αλέσεως: όντας πλούσια σε φυτικές ίνες μειώνουν την απορρόφηση και την αποθήκευση του διατροφικού λίπους.

Ανάλατοι ξηροί καρποί, λιναρόσπορος: η υψηλή περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά οξέα βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, η οποία βοηθά στην ενδυνάμωση των μυών και στη μείωση του λίπους της κοιλιάς.

Κανέλα: Η κανέλα μπορεί να θεωρηθεί και ως «λιποδιαλυτική» με έμμεσο τρόπο επειδή αυξάνει την ευαισθησία ινσουλίνης, άρα ελέγχει τη γλυκόζη του αίματος παράγοντας ταυτόχρονα λιγότερη ινσουλίνη, η οποία έχει την τάση να συσσωρεύει λίπος στον οργανισμό. Συμπερασματικά, έχει θετική επίδραση στην καύση λίπους και κυρίως τοπικού λίπους ιδιαίτερα στην περιοχή της κοιλιάς.

Συνοψίζοντας, επιλέξτε προϊόντα γιαουρτιού που είναι πλούσια σε ασβέστιο και προβιοτικά για να πετύχετε το «ξεφούσκωμα» στην περιοχή της κοιλιάς και να διατηρήσετε ένα φυσιολογικό βάρος. Άλλωστε, ένα γιαουρτάκι μπορεί να καταναλωθεί οποιαδήποτε ώρα της ημέρας κι έτσι να ξεφύγετε από τον πειρασμό ανθυγιεινών επιλογών.

Dr. Δημήτρης Γρηγοράκης

Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc, PhD

Διδάκτωρ Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής Χαροκοπείου Πανεπιστημίου