Αυτή είναι η δόση του ήλιου που χρειάζεσαι κάθε μέρα!

Αυτή είναι η δόση του ήλιου που χρειάζεσαι κάθε μέρα!

Η κόπωση που αισθανόμουν σε καθημερινή βάση με έστειλε κατευθείαν στον γιατρό. Είχα προετοιμαστεί για τα πάντα.

Μπορεί μία γυναίκα που έχει περάσει ένα ολόκληρο καλοκαίρι κάτω από τον ήλιο να έχει έλλειψη… βιταμίνης του ήλιου; Φυσικά και μπορεί, θα σου απαντήσω, όπως έμαθα πρόσφατα δια στόματος του γιατρού μου.

Η κόπωση που αισθανόμουν σε καθημερινή βάση με έστειλε κατευθείαν στον γιατρό. Είχα προετοιμαστεί για τα πάντα. Εκείνο που όμως, δεν περίμενα να ακούσω ήταν πως είχα έλλειψη βιταμίνης D! «Γιατρέ μου, τι λέτε; Δεν βλέπετε το μαύρισμά μου; Όλο το καλοκαίρι το έβγαλα σε μία ξαπλώστρα», είπα αλλά τα στοιχεία, μιλούσαν από μόνα τους.

Παρά το γεγονός πως ζω σε μία από τις πιο ηλιόλουστες χώρες στην Ευρώπη -αν όχι στον κόσμο- μου λείπει η βιταμίνη του ήλιου! Γιατί τα γράφω όλα αυτά; Διότι όπως διαπίστωσα, δεν είμαι ο μοναδικός άνθρωπος που ζει στην Ελλάδα, «λούζεται» σχεδόν σε καθημερινό επίπεδο από τον ελληνικό ήλιο και παρουσιάζει έλλειψη βιταμίνης του ήλιου. Για την ακρίβεια, ένας στους δύο Έλληνες έχει ανεπάρκεια βιταμίνης D και καλείται να στραφεί σε κάποιο ειδικό συμπλήρωμα διατροφής με βάση τη βιταμίνη D3 για να καλύψει τις ανάγκες του.

Επειδή, λοιπόν, η βιταμίνη D είναι κάτι περισσότερο από πολύτιμη για την υγεία σου, αξίζει να μάθεις περισσότερα για εκείνη και φυσικά, να κάνεις και εσύ μία απλή εξέταση αίματος για να «τσεκάρεις» τα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό σου!

Γιατί έχεις έλλειψη βιταμίνης του ήλιου ενώ ζεις στην Ελλάδα;

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά, δηλαδή από το γιατί έχεις έλλειψη βιταμίνης του ήλιου αν και ζεις στην ηλιόλουστη Ελλάδα. Η απάντηση είναι απλή: Διότι περνάς λίγο χρόνο κάτω από τον ήλιο (και η βιταμίνη D παράγεται από την επίδραση του ήλιου σε κάποιες ουσίες στο δέρμα σου), γιατί το ελαιόλαδο που είναι η κύρια πηγή λήψης λιπαρών τροφών στη χώρα μας δεν περιέχει βιταμίνη D και μεταξύ άλλων, διότι βάζεις (και με το δίκιο σου) πολύ αντηλιακό!

ΑΝΤΗΛΙΑΚΟ

Να τι μπορεί να σου συμβεί αν δεν λαμβάνεις αρκετή βιταμίνη D

Τώρα, λοιπόν, ήρθε η ώρα για τα άσχημα νέα, δηλαδή, έφτασε η στιγμή να μάθεις τι μπορεί να σου συμβεί αν δεν λαμβάνεις την απαραίτητη δόση βιταμίνης του ήλιου, κάθε μέρα. Αρκεί να αναφέρουμε πως η βιταμίνη D σου χαρίζει γερά οστά, δυνατούς μύες, ενώ ενισχύει και την άμυνα του οργανισμού σου. Το γεγονός, άλλωστε, πως αρρωσταίνουμε πιο συχνά τον χειμώνα από ότι το καλοκαίρι δεν είναι τυχαίο. Λιγότερος ήλιος και μικρότερες ποσότητες βιταμίνης D στον οργανισμό σημαίνουν και αδύναμο ανοσοποιητικό! Για εμάς τις γυναίκες, μάλιστα, η βιταμίνη του ήλιου είναι απαραίτητη και για έναν ακόμη λόγο: Διότι μπορεί να καταστεί χρήσιμη στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, αφού είναι απαραίτητη για την πρόσληψη του ασβεστίου και του φωσφόρου!

5555444

Πώς μπορείς να παίρνεις τη δόση του ήλιου που χρειάζεσαι κάθε μέρα

Αφού πλέον γνωρίζεις πόσο σημαντική είναι η βιταμίνη D, καλό είναι να μάθεις και πού μπορείς να τη βρεις! Ο ήλιος είναι, φυσικά, η βασική «πηγή» vita D και η αλήθεια είναι πως ακόμη και δέκα λεπτά της ώρας κάτω από τον μεσημεριανό ήλιο μπορούν να σε «καλύψουν». Σε κάποιες περιπτώσεις όμως μπορεί να μην επαρκούν. Αυτός είναι ο λόγος που καλείσαι να στραφείς σε συγκεκριμένες τροφές αλλά και συμπληρώματα διατροφής προκειμένου να είσαι σίγουρη πως λαμβάνεις τη δόση ήλιου που χρειάζεσαι κάθε μέρα. Για παράδειγμα, για να πάρεις τις απαραίτητες μονάδες βιταμίνης D που χρειάζεται ο οργανισμός σου, καλό είναι να καταναλώνεις περισσότερα λιπαρά ψάρια όπως σολωμό (450 IU), να τρως κρόκους αβγού (37 IU) και να πίνεις πιο πολύ γάλα (τα 250 ml έχουν 100 IU).

Σε κάθε περίπτωση όμως, ένα συμπλήρωμα διατροφής με βάση τη βιταμίνη D3, θα σου προσφέρει τη δόση του ήλιου που χρειάζεσαι σε καθημερινό επίπεδο. Φρόντισε απλώς να βρεις ένα προϊόν σε μορφή υπογλώσσιου spray για εύκολη λήψη και άμεση απορρόφηση της βιταμίνης από τον οργανισμό σου, που δεν απαιτεί να το παίρνεις με το φαγητό όπως το Μeritene® VITA D+ Spray. Θα ανακινείς καλά, θα κάνεις 3 ψεκασμούς κάτω από τη γλώσσα κάθε μέρα και θα παίρνεις άμεσα και αποτελεσματικά τη δόση του ήλιου που χρειάζεται!

xreiazetai

Πόση βιταμίνη D χρειάζεσαι τελικά;

Τέλος, αν διερωτάσαι πόση βιταμίνη του ήλιου χρειάζεται να λαμβάνεις σε καθημερινό επίπεδο για να παραμένεις υγιής, αξίζει να γνωρίζεις πως σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες, η max ημερήσια δόση για τους ενήλικες οι 4000 IU (1 μg βιταμίνης D ισούται με 40 ΙU βιταμίνης D). Μάλιστα, αν περνάς πολλές ώρες την ημέρα σε κλειστούς χώρους, αν χρησιμοποιείς αντιηλιακό όλο τον χρόνο, αν έχεις χαμηλά επίπεδα ασβεστίου στον οργανισμό σου, αν το σωματικό σου βάρος είναι αυξημένο και αν βρίσκεσαι στην εμμηνόπαυση, τότε σίγουρα χρειάζεσαι βιταμίνη D.

bitaminhd

Μπορεί, λοιπόν, να πέρασες όλο το καλοκαίρι του 2019 κάτω από τον ήλιο, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι έχεις καλύψει όλες σου τις ανάγκες σε βιταμίνη D. Με τον χειμώνα να βρίσκεται προ των πυλών και το φθινόπωρο να είναι ήδη εδώ, σίγουρα αξίζει να στραφείς στα τρόφιμα και το κατάλληλο συμπλήρωμα διατροφής από το φαρμακείο της γειτονιάς σου, που θα σου προσφέρουν κάθε μέρα τη δόση του ήλιου που χρειάζεσαι! Πάρα τα μέτρα σου, λοιπόν, και shine bright!

To Meritene® VITA D+ Spray διατίθεται στα φαρμακεία από τη φαρμακευτική εταιρεία ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ και σου προσφέρει τη δόση του ήλιου που χρειάζεσαι κάθε μέρα!

Στο πλαίσιο ενός δραστήριου και υγιεινού τρόπου ζωής είναι σημαντικό να ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή. Τα συμπληρώματα διατροφής δε θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο μιας ισορροπημένης δίαιτας. Συμβουλευτείτε τον ιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.