Γιατί θες να τρως κάτι γλυκό μετά από κάτι αλμυρό

Πατούλια Κατερίνα
Γιατί θες να τρως κάτι γλυκό μετά από κάτι αλμυρό

Όχι, δεν είσαι μόνο εσύ. Φαίνεται πως αυτή η επιθυμία για κάτι γλυκό μετά από κάτι αλμυρό μας στοιχειώνει όλες.

Είσαι μπροστά στην τιβί, έχεις φάει ένα σακουλάκι πατατάκια κι εκεί που έχεις τελειώσει, να σου η λιγούρα για κάτι γλυκό! Μια πάστα, μια μπάλα παγωτό βρε αδερφέ.

Αν ανησυχείς πως αυτό είναι παράλογο, να σου πούμε πως είναι κάτι που εξηγείται από τους ειδικούς και στην πραγματικότητα δεν έχει και τόσο μεγάλη σχέση με το πόσο νόστιμα είναι εκείνα τα φαγητά αλλά περισσότερο με το πόσο πολύ επιθυμεί την ποικιλία ο εγκέφαλός σου.

Ουσιαστικά είναι ένας μηχανισμός επιβίωσης. Αν οι πρόγονοί μας δεν επιθυμούσαν την ποικιλία όταν έτρωγαν, τότε θα υπήρχαν περίοδοι μέσα στο χρόνο όπου δεν θα ενδιαφερόμασταν για το φαγητό εξαιτίας του είδους των φυτών που μεγάλωναν ή των ζώων που ζούσαν τριγύρω. Επιπλέον, η κατανάλωση μιας ποικιλίας τροφών βοηθά να εξασφαλίσεις ότι παίρνεις όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι.



Δυστυχώς, το να πηδάς από ένα γεμάτο αλάτι σνακ σε ένα τραγικά γλυκό επιδόρπιο δεν θα σου προσφέρει κάτι ιδιαίτερο τουλάχιστον σε θρεπτικά συστατικά. Όταν όμως αλλάζεις από κάτι αλμυρό και τραγανό σε κάτι που είναι γλυκό και απαλό, αυτό δίνει στον εγκέφαλό σου την ποικιλία που αναζητά, τόσο στη γεύση όσο και στο θέμα της υφής

Ο εγκέφαλός σου αγαπά τόσο πολύ την ποικιλία που οι ειδικοί έχουν καταλήξει σε μερικές ιδέες που βοηθούν να εξηγηθεί το φαινόμενο. Οι όροι γευστική κούραση και συγκεκριμένος αισθητηριακός κορεσμός δηλώνουν πως όχι απλά μπορεί να βαρεθείς μια συγκεκριμένη γεύση, αλλά μπορεί επίσης να βιώσεις μια ποικιλία κορεσμού. Βασικά, ακόμη και αν το αλμυρό σου στομάχι μπορεί να είναι εντελώς χορτάτο, το γλυκό σου στομάχι μπορεί να έχει ακόμη άφθονο χώρο για επιδόρπιο.

Τι μπορείς να κάνεις; Να επιλέξεις την υγιεινή εκδοχή των σνακ της ποικιλίας. Μετά τα στικς αγγουριού, πες ναι σε παγωμένο γιαούρτι με μια κουταλιά μαρμελάδα Light για παράδειγμα.

Φάε τραγανό σπιτικό ποπ κορν χωρίς αλάτι και προτίμησε φυστικοβούτυρο πάνω σε μπανάνα με λιωμένη κουβερτούρα για το γλυκό του πράγματος!