Do it like a vegan: Γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Χορτοφαγίας με τα tips της ειδικού

Πατούλια Κατερίνα
Do it like a vegan: Γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Χορτοφαγίας  με τα tips της ειδικού

Γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Χορτοφαγίας με τα μυστικά της Δέσποινας Μαρσέλου

Ναι στην χορτοφαγία: Τα υπέρ στη υγεία

Απώλεια βάρους
Η vegan διατροφή μας παρέχει λιγότερες θερμίδες, ακόμη κι από μια χορτοφαγική διατροφή, καθώς εκτός της αποχής από το κρέας, προστίθεται και η αποχή από τα λιπαρά των γαλακτοκομικών (γάλα, τυρί, βούτυρο κ.ο.κ.). Τα φρούτα, τα δημητριακά και τα λαχανικά έχουν πολύ χαμηλότερη έως καθόλου περιεκτικότητα σε λιπαρά σε σχέση με το κρέας και τα γαλακτοκομικά κι αν αναλογιστούμε ότι το λίπος αποδίδει μεγαλύτερο όγκο θερμίδων από τους υδατάνθρακες, καταλαβαίνουμε πως μια διατροφή που βασίζεται σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά είναι πολύ πιο ελαφριά και φιλική προς τη σιλουέτα.

Μειώνεται ο κίνδυνος ορισμένων σοβαρών ασθενειών
Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Science, η vegan διατροφή είναι πιο αποτελεσματική από την απλή χορτοφαγία σε σχέση με την υπέρταση, τον διαβήτη τύπου 2 και τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Το συν της είναι η χαμηλή περιεκτικότητά της σε κορεσμένα λίπη και τρανς λιπαρά, αλλά και το ότι οι vegan έχουν μικρότερη πιθανότητα να καταλήξουν παχύσαρκοι, ενώ παρουσιάζουν χαμηλότερη πίεση και χοληστερίνη. Ακόμη, τα φυτοχημικά και τα αντιοξειδωτικά των φρούτων και των λαχανικών μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών, όπως του καρκίνου.

Τα υπέρ για τον πλανήτη
Μια έκθεση αξιολόγησης του ΟΗΕ το 2010 προειδοποίησε ότι η αύξηση της κατανάλωσης κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων, και ένας παγκόσμιος πληθυσμός που προβλέπεται να είναι 9,1 δισεκατομμύρια έως το 2050, σήμαινε ότι η στροφή προς τον βιγκανισμό ήταν ζωτικής σημασίας για να σώσει τον κόσμο από την κλιματική καταστροφή, την άγρια ζωή (λόγω της καταστροφής φυσικών οικοτοπων για βοσκοτόπια ειναι υπο εξαφάνιση 1 εκατομύριο ζωα και φυτα ενώ μεχρι το 2100 θα ειναι υπο εξαφάνιση τα μισά θαλάσσια είδη) και τις ελλείψεις τροφίμων.

Do it like a vegan
Υιοθέτησε ένα ζωάκι χωρίς σπίτι. (μην αγοράσεις υπάρχουν αμέτρητες φιλοζωικές και σίγουρα κάποιο κάτω απο το σπίτι σου)

Παρακολουθησε ντοκυμαντερ για αυτή την υπέροχη φιλοσοφία cowspiracy, forks over knifes,game changers, what the health, earthlings-όλα υπέροχα όλα δωρεάν

Πειραματίσου με συνταγές η ελλάδα είναι πλούσια σε μεσογειακές λαχατριστες vegan συνταγές..ρεβιθάδες φούρνου, μπιφτέκια μανιταριών, χορτοφαγικές πίτες ζυμωμένες με μεράκι,κολοκυθοκεφτέδες, ρεβιθοκεφτέδες, αχνιστες μακαρονάδες με χρωματιστά λαχανικά,σπανακόριζο με αρωματικό ρύζι-πολλές συνταγές θα βρεις και από τα χεράκια της ειδικού και εδώ

Τόλμησε τη λέξη vegan σε εστιατόρια. Είναι μια λέξη με ενσυνάισθηση!

Παρακολούθησε σεμινάρια,μαθήματα μαγειρικής. Το αξίζεις για μια καλύτερη υγεία, φροντίδα για τον εαυτό σου, φροντίδα για τον πλανήτη.

Μην αγοράσεις καλλυντικά, ρούχα και προιόντα περιποιήσης που έχουν εκμεταλλευτεί , θανατώσει ζώα....αξίζουν μια καλύτερη ζωή και είναι στο χέρι μας να τους την προσφέρουμε όπου ειναι εφικτό και δυνατό.

Ευχαριστούμε τη Δέσποινα Μαρσέλου
Διαιτολογος-Διατροφολόγος με ειδίκευση στην κλινικη διατροφη και τα αυτοάνοσα
Μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία
Συνεργατιδα των Plant-based Professionals U.K
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε θεραπευτικά φυτοφαγικά πρωτόκολλα διατροφής για αυτοάνοσα και χρόνιες φλεγμονές www.feedyourimmunity.com
www.getactive.gr, www.notanordinarymum.gr