6 λόγοι για να βάλεις τη γλυκοπατάτα στη διατροφή σου

6 λόγοι για να βάλεις τη γλυκοπατάτα στη διατροφή σου

Ήρθε η ώρα να αντικαταστήσεις την κλασική πατάτα και να φτιάξεις νόστιμα πιάτα.

Οι πατάτες είναι ένα από τα πιο αγαπημένα τρόφιμα μικρών και μεγάλων. Η γλυκοπατάτα όμως αποτελεί ένα από τα πιο θρεπτικά αμυλούχα τρόφιμα λόγω της υψηλής θρεπτικής της αξίας, σε αντίθεση με την κοινή πατάτα. Διαθέτει πορτοκαλί χρώμα μπορείς ωστόσο να τη βρεις και σε άλλες ποικιλίες και χρώματα, όπως λευκό, κίτρινο, ροζ ακόμα και μωβ.

Γλυκοπατάτα- Γιατί να την επιλέξεις

Αρχικά να σου πω ότι είναι μια εξαιρετική διατροφική επιλογή αν βρίσκεσαι σε πρόγραμμα διατροφής. Ανά 100 γραμμάρια γλυκοπατάτας λαμβάνεις 90 θερμίδες και το 30% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη Β6 και κάλιο.

Είναι μια από τις πιο υγιεινές τροφές που μπορείς να εντάξεις στο πρόγραμμά σου ενώ έχει αμέτρητα οφέλη και θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό.

Προσαρμογόνα βότανα: Αυτό είναι το μαγικό συστατικό της μακροζωίας



6 λόγοι για να βάλεις τη γλυκοπατάτα στη ζωή σου

via GIPHY

1) Βοηθάει στη λειτουργία του εντέρου

Η γλυκοπατάτα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες που βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Είναι ιδιαίτερα νόστιμη και μπορείς να την απολαύσεις βραστή, να την κάνεις πουρέ ή ψητή στον φούρνο.

2) Ενισχύει την υγεία των ματιών

Η γλυκοπατάτα είναι εξαιρετικά πλούσια σε β – καροτένιο που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α και χρησιμοποιείται από τα μάτια για την καλύτερη δυνατή λειτουργία τους. Ουσιαστικά σε βοηθά να βλέπεις καλύτερα στο σκοτάδι.

3) Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες

Οι γλυκοπατάτες περιέχουν διάφορα αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία από ορισμένους τύπους καρκίνου. Οι ανθοκυανίνες - μια ομάδα αντιοξειδωτικών που βρίσκονται συγκεκριμένα στις μωβ γλυκοπατάτες έχει αποδειχθεί ότι επιβραδύνουν την ανάπτυξη ορισμένων τύπων καρκινικών κυττάρων.

4) Βοηθούν στην μείωση των ελεύθερων ριζών

Τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν δρουν ενάντια των ελευθέρων ριζών στον οργανισμό και καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες. Ταυτόχρονα, συμβάλλουν στην πρόληψη και τη μείωση των φλεγμονών στον οργανισμό.

5) Ενισχύουν την υγεία του δέρματος

Η ποσότητα βιταμίνης C που περιέχει η γλυκοπατάτα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της φωτογήρανσης και είναι απαραίτητη για τη σύνθεση του κολλαγόνου του δέρματος.

6) Είναι πεντανόστιμες

Μπορείς να την κάνεις σούπα, πουρέ, ακόμη και chips. Μια ακόμη νόστιμη πρόταση είναι να την ψήσεις στο φούρνο μαζί με ελάχιστο βούτυρο.



Αυτές είναι οι τροφές που μπορούν να απογειώσουν το yin και το yang σου

Πηγή κεντρικής: unsplash.com