3 βασικά θρεπτικά στοιχεία που αγνοείς ή δεν δίνεις την προσοχή που πρέπει

Πατούλια Κατερίνα
3 βασικά θρεπτικά στοιχεία που αγνοείς ή δεν δίνεις την προσοχή που πρέπει

Εσύ πόσα ξέρεις για την βιταμίνη Κ; 

Τα πρωτοκλασάτα θρεπτικά στοιχεία της διατροφής όπως η βιταμίνη C ή τα Ω3 λιπαρά οξέα είναι ευρέως γνωστά και οι γονείς σου φρόντισαν να τα εντάξουν στη διατροφή σου πολύ γρήγορα.

Τι συμβαίνει όμως με στοιχεία που πρέπει να λαμβάνεις καθημερινά για να ενισχύσεις την υγεία σου και μπορεί να μην τα έχεις ούτε καν ακουστά.

Όπως για παράδειγμα η βιταμίνη Κ:
Μιλάμε για το στοιχείο που βοηθά στην πήξη του αίματος και στη ρύθμιση του τρόπου που μεταβολίζεται το ασβέστιο στο σώμα. Εμείς οι γυναίκες έχουμε ανάγκη περίπου 90 μικρογραμμάρια τη μέρα, τα οποία θα πάρεις καταναλώνοντας πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι και το μπρόκολο αλλά και το λατρεμένο σου αβοκάντο.

Χολίνη η εντυπωσιακή
Τα κύτταρά σου δεν μπορούν να λειτουργήσουν φυσιολογικά χωρίς αυτό το πρόσφατα αναγνωρισμένο μέταλλο, το οποίο δουλεύει παρέα με το φυλλικό οξύ και μπορεί να επηρεάσει θετικά την πρόληψη από ασθένειες του ήπατος και νευρολογικές διαταραχές. Οι περισσότερες γυναίκες χρειάζονται 425 mg τη μέρα, ενώ στις έγκυες και θηλάζουσες αυτός ο αριθμός φτάνει στα 450 mg.
Οι καλύτερες πηγές χολίνης είναι ο κρόκος του αβγού, το πολύ άπαχο μοσχάρι και τα φιστίκια.

Βιταμίνη Β12
Ακόμα ένας συνεργάτης του φυλλικού οξέος που φροντίζει για την δημιουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων, η οποία είναι σημαντική για να έχεις ενέργεια όλη τη μέρα. Η ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα είναι 2,4 μικρογραμμάρια τη μέρα για τους ενήλικες αλλά αυξάνεται στα 2,6 μικρογραμμάρια τη μέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και 2,8 μικρογραμμάρια για τις θηλάζουσες. Την βιταμίνη Β12 θα την βρεις κυρίως στο κρέας, ψάρι, πουλερικά, αβγά και γαλακτοκομικά αλλά και τα μύδια και οι αχιβάδες αλλά και κάποια δημητριακά.