5 τροφές που σου προκαλούν φούσκωμα

5 τροφές που σου προκαλούν φούσκωμα

Και πρέπει να ελαττώσεις από τη διατροφή σου

Εάν αισθάνεσαι δυσάρεστα φουσκωμένη μετά τα γεύματα, ίσως είναι καιρός να δεις τα είδη των τροφίμων που τρως. Ένας διατροφολόγος αποκάλυψε τα κορυφαία τρόφιμα που οδηγούν σε φούσκωμα, και που πρέπει να ελλατώσεις από τη διατροφή σου για να αρχίσεις να νιώθεις καλύτερα και χωρίς περιττά αέρια.

#1. Μπρόκολο, λάχανο, kale

Το kale, το μπρόκολο και το λάχανο είναι σταυρανθή λαχανικά και περιέχουν ραφινόζη -μια ζάχαρη που παραμένει άπεπτη έως ότου τα βακτήρια στο έντερο σου ζυμώσουν. Αυτό παράγει αέριο και σε κάνει να φουσκώνεις. Αλλά μην αποφεύγεις αυτά τα υγιή χόρτα εντελώς. «Η συνεπής κατανάλωση τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά και υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες οδηγεί σε ένα ισχυρότερο, πιο υγιές πεπτικό σύστημα που είναι λιγότερο επιρρεπές σε φούσκωμα», λέει η Cynthia Sass, RD, MPH, συντάκτης διατροφής.

#2. Όσπρια

Πιθανώς δεν είναι νέο για εσένα, αλλά τα φασόλια, μαζί με τις φακές, τη σόγια και τα μπιζέλια, είναι τρόφιμα που προκαλούν αέρια. Αυτά τα μικρά είναι βασικά εκρήξεις πρωτεΐνης, αλλά περιέχουν επίσης σάκχαρα και ίνες που το σώμα μας δεν μπορεί να απορροφήσει. Έτσι, όταν τα όσπρια φτάνουν στο παχύ έντερο, τα βακτήρια του εντέρου παίρνουν το προβάδισμα και το «γιορτάζουν». Αυτή η διαδικασία οδηγεί σε αέρια, τα οποία μπορούν να διογκώσουν τη μέση σου.

#3. Γαλακτοκομικά

Εάν αισθάνεσαι φουσκωμένη μετά από μερικές φέτες τυριού ή ένα μπολ δημητριακών με γάλα, μπορεί να έχεις δυσανεξία στη λακτόζη - πράγμα που σημαίνει ότι το σώμα σου δεν διαθέτει τα απαραίτητα ένζυμα για να διαλύσει τη λακτόζη (το σάκχαρο που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα). Αυτό μπορεί να προκαλέσει σχηματισμό αερίου στο γαστρεντερικό σωλήνα, το οποίο μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα.

#4. Μήλα

Ένα μήλο την ημέρα μπορεί να κάνει τον γιατρό πέρα, αλλά δεν κρατά το φούσκωμα μακριά. Με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, τα μήλα περιέχουν επίσης φρουκτόζη και σορβιτόλη, σάκχαρα που βρίσκονται σε φρούτα που πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να ανεχθούν. Το αποτέλεσμα? Το μάντεψες: αέρια και το αναπόφευκτο πρησμένο συναίσθημα.

#5. Αλμυρά φαγητά

Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση νερού, κάτι που μπορεί να σε φουσκώσει. Ωστόσο, η αποφυγή νατρίου δεν είναι τόσο απλή. Το CDC αναφέρει ότι περίπου το 90% των Αμερικανών καταναλώνουν περισσότερο νάτριο από ό,τι συνιστάται για μια υγιεινή διατροφή (2.300 mg την ημέρα για τους περισσότερους ανθρώπους και 1.500 mg για ενήλικες άνω των 50, συν άτομα με διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση και υψηλό κίνδυνο υπέρτασης ). Το νάτριο μπαίνει στα περισσότερα μεταποιημένα και συσκευασμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων σούπας, ψωμιών και άλλων εκπληκτικά αλμυρών τροφίμων. Αυτό καθιστά πολύ δύσκολο να αποφευχθεί. Εάν λοιπόν τύχει και υποκύψεις σε κάποιο πολύ αλμυρό φαγητό, πίνε πολύ νερό για να το ξεπλύνεις.