Τα μπαχαρικά και το dressing είναι το μυστικό για να δώσεις γεύση στις άνοστες σαλάτες

Τα μπαχαρικά και το dressing είναι το μυστικό για να δώσεις γεύση στις άνοστες σαλάτες

Όλα τα μυστικά για να φτιάξεις σαλάτες που θα θέλεις πράγματι να φας.

Οι σαλάτες είναι ένα από τα πιο βασικά τρόφιμα σε ένα υγιεινό-ισορροπημένο διατροφολόγιο. Αρκετές από εμάς τις θεωρούν άνοστες και βαρετές, αυτό ωστόσο δεν στην πραγματικότητα. Μια πλούσια, γευστική σαλάτα δεν αποτελείται από σκέτες χούφτες μαρούλι αλλά από πληθώρα φρέσκων λαχανικών, ξηρών καρπών, φρούτων κ.ο.κ.

Αν θέλεις να τις βάλεις στη ζωή σου (είτε για να αποτοξινωθείς είτε για να τραφείς λίγο πιο υγιεινά), λίγη δημιουργικότητα αρκεί για να φτιάξεις νόστιμα και αξιοζήλευτα πιάτα. Σήμερα θα μοιραστούμε μαζί σου τα μυστικά που θα σε βοηθήσουν να αποκτήσεις σαλάτες που πραγματικά θα θέλεις να φας.

5 τρόποι για να απογειώσεις τις σαλάτες σου

1) Παίξε με τις υφές

Αυτός είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να προσθέσεις γεύση και ενδιαφέρον σε μια σαλάτα. Λίγο τσίλι ή ένα τραγανό στοιχείο (ξηροί καρποί, σπόροι κ.ά) αρκούν για να απογειώσεις άκοπα το γεύμα σου.

2) Χρησιμοποίησε φρέσκα βότανα

Αγόρασε πολλά, διαφορετικά βότανα και μπαχαρικά τα οποία θα χρησιμοποιείς στις σαλάτες σου. Ένα κουταλάκι του γλυκού αρκεί για να μετατρέψεις την πιο άνοστη σαλάτα σε ένα γευστικό πειρασμό.

https://www.instagram.com/p/ChUFtFWjJ5d

3) Πρόσθεσε ξύσμα εσπεριδοειδών

Με την βοήθεια ενός τρίφτη πάρε λίγο ξύσμα από ένα λεμόνι, πορτοκάλι ή lime. Η γεύση της σαλάτας σου θα απογειωθεί στο λεπτό.

4) Γίνε δημιουργική

Αυτό σημαίνει πως μπορείς να προσθέσεις (ή να αφαιρέσεις) συστατικά της σαλάτας για να την προσαρμόσεις στις γευστικές σου προτιμήσεις.

5) Φτιάξε το δικό σου dressing

Το dressing έχει τη δύναμη να μετατρέψει ακόμη και την πιο αδιάφορη σαλάτα σε ένα πεντανόστιμο γεύμα. Mόνο με λάδι, ξίδι και μουστάρδα, μπορείς να φτιάξεις την πιο απλή και νόστιμη βινεγκρέτ για την πράσινη σαλάτα σου.

Η σάλτσα pesto δεν είναι vegan αλλά μπορείς να την κάνεις εσύ

Η απόλυτη συνταγή για πράσινη σαλάτα

Υλικά: Για τη μαρινάδα
ξύσμα λάιμ, από 1 λάιμ
χυμό λάιμ, από 1 λάιμ
1 κ.γ. μέλι
2 κ.σ. γλυκόξινη σάλτσα
20 γρ. σάλτσα σόγιας
10 γρ. τζίντζερ, τριμμένο
100 γρ. ηλιέλαιο

Για τη σαλάτα
3 μανιτάρια champignon
50 γρ. ντοματίνια
1 καρότο
100 γρ. ρόκα


Για το σερβίρισμα
φύλλα κόλιανδρου
σουσάμι, μαύρο

Εκτέλεση: Βάζουμε σε ένα μικρό μπολ το ξύσμα και τον χυμό από το λάιμ, τη μουστάρδα, το μέλι, τη sweet chili sauce, τη σάλτσα σόγιας και το τζίντζερ, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν.Προσθέτουμε σταδιακά το ηλιέλαιο και ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός μέχρι να ενσωματωθεί στη μαρινάδα.Αφήνουμε τη μαρινάδα στην άκρη.Για τη συνταγή θα χρειαστούμε 5 κ.σ. από τη μαρινάδα. Την υπόλοιπη την αποθηκεύουμε στο ψυγείο σε ένα κλειστό δοχείο για περίπου 1 εβδομάδα.

Κόβουμε τα μανιτάρια σε λεπτές φέτες, τις βάζουμε σε ένα μπολ, και προσθέτουμε 2-3 κ.σ. από τη μαρινάδα. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και αφήνουμε το μπολ στην άκρη.
Κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση, το καρότο σε λεπτά στικ και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε στο μπολ με τα λαχανικά τη ρόκα, 2 κ.σ. από τη μαρινάδα και ανακατεύουμε με το κουτάλι. Σερβίρουμε τη σαλάτα σε μια πιατέλα προσθέτοντας από πάνω τα μαριναρισμένα μανιτάρια και πασπαλίζοντας με κόλιανδρο και σουσάμι.

Πηγή κεντρικής: unsplash.com