Οι top συμβουλές για να φας υγιεινά στα τραπέζια των γιορτών (χωρίς να νιώσεις πως στερείσαι κάτι)

Οι top συμβουλές για να φας υγιεινά στα τραπέζια των γιορτών (χωρίς να νιώσεις πως στερείσαι κάτι)
Pexels

Η ιδέα του να σερβίρεις θρεπτικά μεζεδάκια, υγιεινά επιδόρπια ή ακόμη και υγιεινό κυρίως χριστουγεννιάτικο γεύμα, μπορεί να φαίνεται λίγο «τραβηγμένη». Ωστόσο, αν υπάρχει μια εποχή του χρόνου που πρέπει να εστιάσουμε στην υγεία μας, αυτή είναι η εορταστική περίοδος.

Καθώς μπαίνει ο χειμώνας, μας «επισκέπτονται» και όλοι οι εποχικοί βήχες και τα κρυολογήματα, θέτοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα υπό πρόσθετη πίεση για να αποδώσει τα μέγιστα.

Η έλλειψη του φωτός της ημέρας μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή μας και να μας αφήσει να νιώθουμε κουρασμένοι και ληθαργικοί, οπότε είμαστε λιγότερο δραστήριοι και είναι πιο πιθανό να στραφούμε σε τρόφιμα και ποτά που ενισχύουν την ενέργεια, τα οποία αμφότερα μπορεί να οδηγήσουν σε συσσώρευση κιλών. Η εορταστική περίοδος αφήνει επίσης το ένα τρίτο από εμάς να αισθάνεται αγχωμένο («στρες των εορτών»), γεγονός που αφαιρεί από τον οργανισμό βιταμίνες Β, βιταμίνη C και μαγνήσιο.

Υπάρχει όμως σωρεία τρόπων για να μειώσεις τα λιπαρά, τη ζάχαρη και το αλάτι σε πολλά κλασικά χριστουγεννιάτικα φαγητά (χωρίς να το καταλάβει κανείς), ενώ παράλληλα να προσθέτεις πλούσια σε θρεπτικά συστατικά πιάτα στο μενού.

Το αποτέλεσμα; Ένα γιορτινό τραπέζι που αποτελεί και καταπληκτική γευστικά εμπειρία, αλλά και κάνει καλό στην υγεία μας. Από πού πρέπει να ξεκινήσουμε;

Τρώμε λάθος το πρωινό όλη μας τη ζωή & αυτός είναι ο λόγος που η μπανάνα δεν είναι καθόλου καλή ιδέα

Ψητή γαλοπούλα

Ψήσε το αγαπημένο εορταστικό πουλερικό με φυτικό λάδι αντί για βούτυρο. Απόλαυσε το κρέας σου πλούσιο σε πρωτεΐνες και κάλιο που είναι φιλικά προς τους μυς, μαζί με φώσφορο που κάνει καλό στα οστά και σελήνιο που βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα.

Extra tip διατροφής: Για γεύση χωρίς αλάτι (το πολύ αλάτι μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση), προτίμησε λιωμένο σκόρδο, φέτες εσπεριδοειδών, ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια ή φρέσκα μυρωδικά στην κοιλότητα της γαλοπούλας.

Γέμιση

Αν φτιάχνεις γέμιση από το μηδέν, τηγάνισε τα λαχανικά όπως το κρεμμύδι σε φυτικό λάδι αντί για βούτυρο, για να μειώσεις τα κορεσμένα λιπαρά και χρησιμοποίησε φρυγανιά ολικής άλεσης για επιπλέον φυτικές ίνες που είναι φιλικές προς το έντερο.

Extra tip διατροφής: Ανακάτεψε τα λαχανικά με ψιλοκομμένα μαγειρεμένα κάστανα. Είναι χαμηλά σε λιπαρά, πλούσια σε φυτικές ίνες και παρέχουν κάλιο που ελέγχει την αρτηριακή πίεση, χαλκό και μαγγάνιο που απελευθερώνουν ενέργεια και βιταμίνη Β6 για την ψυχική μας ευεξία.

Ψητές πατάτες

Προτίμησε να συνοδεύσεις τα κρεατικά με ψητές πατάτες, κομμένες σε μεγάλα κομμάτια, ώστε να υπάρχει λιγότερη επιφάνεια για να απορροφήσει το λάδι. Ακόμη, ψήσε τις πατάτες με φυτικό λάδι.

Extra tip διατροφής: Πρόσθεσε κομμάτια γλυκοπατάτας. Είναι γεμάτες με β-καροτίνη, την οποία ο οργανισμός χρησιμοποιεί για να παράγει τη βιταμίνη Α, σημαντική για το ανοσοποιητικό σύστημα, την όραση και το υγιές δέρμα.

Πράσινα λαχανικά

Απόφυγε το βράσιμο και αντ' αυτού μαγείρεψε στον ατμό λαχανικά όπως μπρόκολο, αρακά και λαχανάκια Βρυξελλών. Το μαγείρεμα στον ατμό σημαίνει μικρότερο χρόνο μαγειρέματος και καμία επαφή με το νερό, γεγονός που συμβάλλει στη διατήρηση των βιταμινών Β και της βιταμίνης C.

Για παράδειγμα, το μπρόκολο στον ατμό περιέχει διπλάσιο φυλλικό οξύ και ένα τέταρτο περισσότερη βιταμίνη C από ό, τι το βρασμένο. Αυτά είναι πολύ καλά νέα, καθώς αυτά τα θρεπτικά συστατικά μειώνουν την κούραση και υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Extra tip διατροφής: Ανακάτεψε τα πράσινα λαχανικά με ξύσμα λεμονιού και καβουρδισμένους, ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς, όπως αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια, φιστίκια ή πεκάν. Οι ξηροί καρποί είναι καλή πηγή θρεπτικών συστατικών, προσθέτοντας στη διατροφή μας πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο, χαλκό, μαγγάνιο και βιταμίνη Ε.

Αν βάλεις αυτά τα τέσσερα συστατικά σε ένα ζεστό ρόφημα, θα σε βοηθήσουν στην απώλεια βάρους

Καρότα

Αντί να τα βράσεις ή να τα βάλεις στον ατμό, ψήσε τα καρότα με λίγο λάδι. Τα λιπαρά βοηθούν τον οργανισμό να απορροφήσει το β-καροτένιο που περιέχουν, κάτι που είναι πολύ καλό για την αναπλήρωση των επιπέδων της βιταμίνης Α.

Extra tip διατροφής: Αντί να περιχύσεις με μέλι ή σιρόπι σφενδάμου, ρίξε τα ψημένα καρότα με φρέσκους σπόρους ροδιού. Είναι γεμάτοι με φυτοχημικά, ειδικά μια ομάδα που ονομάζεται πολυφαινόλες, οι οποίες έχουν αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη και πιθανώς ακόμη και αντικαρκινική δράση.

pexels-nicole-michalou-6061841.jpg