Οι αγαπημένες χριστουγεννιάτικες λιχουδιές μπορεί να σε κρατήσουν ξάγρυπνη τη νύχτα

Οι αγαπημένες χριστουγεννιάτικες λιχουδιές μπορεί να σε κρατήσουν ξάγρυπνη τη νύχτα
Pexels

Ειδικός σε θέματα ύπνου προειδοποίησε ότι αυτές οι νόστιμες λιχουδιές θα μπορούσαν να είναι η βασική αιτία των προβλημάτων ύπνου που αντιμετωπίζεις τις γιορτές.

Ένα από τα καλύτερα πράγματα των Χριστουγέννων είναι το πόσο νόστιμο, πλούσιο φαγητό μπορείς να φας, εντελώς χωρίς ενοχές -αλλά ένας ειδικός σε θέματα ύπνου προειδοποίησε ότι αυτές οι νόστιμες λιχουδιές θα μπορούσαν να είναι η βασική αιτία των προβλημάτων ύπνου που αντιμετωπίζεις τις γιορτές.

Ο ειδικός σε θέματα ύπνου James Higgins, διευθύνων σύμβουλος της Ethical Bedding, μοιράστηκε ότι μπορεί να «θέλετε να ξανασκεφτείτε το να φτάσετε σε ορισμένες γευστικές λιχουδιές αν θέλετε να κοιμηθείτε καλά αυτά τα Χριστούγεννα».

Ακόμη, δήλωσε: «Τα Χριστούγεννα έχουν να κάνουν με τον εορτασμό και όλοι γνωρίζουμε ότι το φαγητό αποτελεί τεράστιο μέρος αυτού. Αλλά συχνά, αυτό οδηγεί σε κακό ύπνο, αφήνοντας πολλούς από εμάς πολύ κουρασμένους για να απολαύσουμε πλήρως τις γιορτές. Ωστόσο, δεν είναι μόνο άσχημα τα νέα. Το κλειδί είναι η ισορροπία. Απολαύστε αυτές τις τροφές, αλλά με μέτρο, και θα δείτε τη διαφορά στον ύπνο σας. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να περάσετε υπέροχα και να ξυπνήσετε και πάλι ανανεωμένοι».

Ο πρώτος ένοχος είναι η χριστουγεννιάτικη πουτίγκα. «Αυτό το παραδοσιακό επιδόρπιο αποτελεί βασικό συστατικό του εορταστικού τραπεζιού, ωστόσο είναι πλούσιο σε σάκχαρα και λίπη, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν δυσπεψία και να διαταράξουν τον ύπνο», λέει ο James. «Η υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, οδηγώντας σε ενεργειακές εξάρσεις και καταρρεύσεις. Μια καλή εναλλακτική λύση είναι να μαγειρεύετε την πουτίγκα σας από το μηδέν αντί να επιλέγετε τις αγοραστές. Χρησιμοποιήστε λιγότερη ζάχαρη, δημητριακά ολικής άλεσης που αυξάνουν την περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και βοηθούν την πέψη, ενσωματώστε ξηρούς καρπούς όπως αμύγδαλα ή καρύδια που είναι καλές πηγές μαγνησίου που βοηθούν τον ύπνο και προσθέστε μπαχαρικά που προάγουν τον ύπνο, όπως μοσχοκάρυδο και κανέλα».

Οι οπαδοί της κιμαδόπιτας, θα πρέπει επίσης να προσέχουν και να την καταναλώνουν με μέτρο, καθώς οι κιμαδόπιτες είναι «πλούσιες σε ζάχαρη και λίπη. Το ίδιο ισχύει και για πολλές ακόμη αγαπημένες πίτες των ημερών αυτών, όπως η τυρόπιτα. «Η πλούσια, βαριά ζύμη μπορεί να είναι δύσκολο να χωνευτεί, ειδικά αν καταναλωθεί αργά το βράδυ, προκαλώντας ενδεχομένως δυσφορία και ανησυχία κατά τη διάρκεια του ύπνου. Όπως και με τη χριστουγεννιάτικη πουτίγκα, μπορείτε να προσαρμόσετε την παραδοσιακή συνταγή με κάποιες πιο υγιεινές τροποποιήσεις, χρησιμοποιώντας ζύμη ολικής άλεσης, μειώνοντας τη ζάχαρη κ.λπ. Θα μπορούσατε ακόμη να συνδυάσετε το κέρασμα σας με ένα ωραίο τσάι από βότανα, όπως το χαμομήλι».

Και, αν υπάρχει ένα πράγμα που οι άνθρωποι δεν φαίνεται να μπορούν να ελέγξουν την κατανάλωσή του κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, αυτό είναι η νόστιμη σοκολάτα. Ο ειδικός επισημαίνει: «Γνωρίζατε ότι η σοκολάτα περιέχει καφεΐνη και θεοβρωμίνη, τα οποία είναι και τα δύο διεγερτικά που διαταράσσουν τον ύπνο; Προτείνω να μείνετε μακριά από τη μαύρη σοκολάτα, η οποία συνήθως περιέχει περισσότερη καφεΐνη από το γάλα, ή να αποφεύγετε να την τρώτε αργά το βράδυ. Είναι επίσης ωφέλιμο να προσέχετε και τις άλλες πηγές καφεΐνης που καταναλώνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας, για να βεβαιωθείτε ότι δεν το παρακάνετε».

pexels-nicole-michalou-6062039.jpg