Αυτό κάνει τη βρώμη τόσο θρεπτική και αυτός είναι ο πιο υγιεινός τρόπος για να τη φας

Αυτό κάνει τη βρώμη τόσο θρεπτική και αυτός είναι ο πιο υγιεινός τρόπος για να τη φας

Μερικές τροφές συνδυάζουν με τον καλύτερο τρόπο τη νοστιμιά μαζί με αυτό το «συν» για την υγεία, που ψάχνουμε όλοι. Η βρώμη είναι μία από αυτές τις τροφές. 

Η βρώμη τα έχει όλα, θα μπορούσε να πει κανείς. Είναι ένα ευέλικτο συστατικό που μπορείς να χρησιμοποιηθεί για πρωινό, ως σνακ, για μεσημεριανό ή ως συστατικό σε φαγητά και γλυκά. Επιπλέον, η κατανάλωσή της προσφέρει διάφορα οφέλη για την υγεία. Μπορεί επίσης να συνδυαστεί με άλλα υγιεινά τρόφιμα, όπως γάλα, φρούτα και ξηρούς καρπούς.

Παρακάτω θα δούμε τις υγιεινές ιδιότητες αυτού του δημητριακού μαζι με μερικές απαντήσεις σε εύλογες ερωτήσεις αλλά και τον πιο υγιεινό τρόπο για να την καταναλώσεις.

Βρώμη: Τα 6 μαγικά της οφέλη για τον οργανισμό σου

Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες

Η βρώμη είναι προϊόν ολικής άλεσης και περιέχει πολλές φυτικές ίνες. Αυτό έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία: μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2 και καρκίνου του παχέος εντέρου. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην ανάπτυξη υγιών βακτηρίων στο έντερο και στη σωστή πέψη.

Μειώνει τη χοληστερόλη LDL

Η βρώμη μειώνει επίσης τα επίπεδα της LDL-χοληστερόλης στο αίμα, δηλαδή της λεγόμενης «κακής» χοληστερόλης. Αυτό βοηθά στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.

Προσφέρει αίσθηση κορεσμού για περισσότερη ώρα

Οι φυτικές ίνες που περιέχει διογκώνονται στο στομάχι, δημιουργώντας αίσθηση πληρότητας. Επίσης, η βρώμη περιέχει σύνθετους ή αργούς υδατάνθρακες, οι οποίοι χωνεύονται πιο αργά. Έτσι, αισθάνεσαι χορτάτος/η για περισσότερη ώρα και έχεις λιγότερη επιθυμία να φας κάτι άλλο. Παράλληλα, ο χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης (GI) βοηθά στη διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα, αποτρέποντας μεγάλες αυξομειώσεις. Επιπλέον, έχει σχετικά λίγες θερμίδες, καθιστώντας τη μια υγιεινή επιλογή.

Είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα

Η βρώμη περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β και πρωτεΐνες. Επίσης, είναι πλούσια σε φώσφορο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο και αντιοξειδωτικά. Αποτελεί επίσης καλή πηγή σιδήρου.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ βρώμης και νιφάδων βρώμης;

Στην περίπτωση της βρώμης, οι κόκκοι της κόβονται και πιέζονται. Για να δημιουργηθούν οι νιφάδες βρώμης, οι κόκκοι πιέζονται αλλά δεν κόβονται.

micheile-henderson-vLHzjRNFbEQ-unsplash.jpg

Ποιος είναι ο πιο υγιεινός τρόπος να φας βρώμη;

Ο καλύτερος τρόπος να καταναλώσεις τη βρώμη είναι να τη μαγειρέψεις με ημίπαχο ή άπαχο γάλα ή γιαούρτι. Έτσι, λαμβάνεις και πρωτεΐνες χωρίς να αυξάνεται πολύ η περιεκτικότητα σε λιπαρά. Αν δεν θέλεις να χρησιμοποιήσεις γάλα, μπορείς να επιλέξεις ρόφημα σόγιας, εφόσον περιέχει αρκετό ασβέστιο, βιταμίνη Β2 και βιταμίνη Β12 και δεν έχει υπερβολική ποσότητα ζάχαρης.

Μπορείς να προσθέσεις μικρή ποσότητα ξηρών καρπών ή φρούτων για επιπλέον θρεπτικά συστατικά. Απόφυγε όμως το αλάτι και τις γλυκαντικές ουσίες, όπως η ζάχαρη.

Αν και η βρώμη είναι πολύ υγιεινή, δεν πρέπει να αντικαταστήσεις εντελώς το ψωμί με αυτήν. Το ψωμί περιέχει πρόσθετο ιώδιο, απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, κάτι που η βρώμη δεν έχει. Επομένως, η καλύτερη επιλογή είναι να την καταναλώνεις εναλλάξ με το ψωμί.

Μπάρες ή μπισκότα βρώμης, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν είναι τόσο υγιεινά. Συχνά περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και κορεσμένων λιπαρών, ενώ έχουν λίγα ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά.
Ταιριάζει η βρώμη σε μια δίαιτα χωρίς γλουτένη;

Η ίδια η βρώμη δεν περιέχει γλουτένη, αλλά συνήθως έρχεται σε επαφή με γλουτένη κατά την επεξεργασία της σε αλεύρι ή νιφάδες. Γι’ αυτό, είναι κατάλληλη για δίαιτα χωρίς γλουτένη μόνο εάν στη συσκευασία υπάρχει η επίσημη σήμανση «Crossed grain».

5 χορταστικοί αλλά όχι βαρετοί τρόποι για να μαγειρέψεις τη βρώμη

Συνταγές με βρώμη

Χρειάζεσαι έμπνευση για γευστικές συνταγές με βρώμη; Υπάρχουν πολλές επιλογές, από αλμυρές μέχρι γλυκές. Μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις ως εναλλακτική του ρυζιού, όπως στη συνταγή για αλμυρή ασιατική βρώμη με σοταρισμένα μανιτάρια και πράσο. Συνδυάζεται επίσης τέλεια με ψάρι, όπως στη βρώμη με σπανάκι, καπνιστό σολομό και αρακά.