Τι πρέπει να τρώμε για να χάσουμε βάρος με επιτυχία; Πατάτες, ζυμαρικά ή ρύζι;

Οι πατάτες, τα ζυμαρικά και το ρύζι είναι δημοφιλείς πηγές υδατανθράκων, οι οποίες όμως συχνά θεωρούνται εμπόδιο στην προσπάθεια για ένα πιο λεπτό σώμα.
Οι υδατάνθρακες αποτελούν απαραίτητη πηγή ενέργειας για τον οργανισμό, υποστηρίζοντας τη λειτουργία του σώματος και του εγκεφάλου αλλά συμβάλλουν πραγματικά στην αύξηση του σωματικού βάρους; Σύμφωνα με τους ειδικούς, όλα εξαρτώνται από τον τρόπο παρασκευής και τον συνδυασμό με άλλα συστατικά. Για παράδειγμα, το λευκό ρύζι ή τα ζυμαρικά με λιπαρές σάλτσες μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά το σωματικό βάρος, αλλά αν παρασκευαστούν με τον σωστό τρόπο μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους.
Είναι οι υδατάνθρακες εχθρός της διατροφής μας; Οι experts εξηγούν
Πατάτα
Οι πατάτες συχνά αποκλείονται από τις δίαιτες αδυνατίσματος, αν και στην πραγματικότητα περιέχουν σχετικά λίγες θερμίδες: 100 γραμμάρια μαγειρεμένες πατάτες έχουν μόνο 66 kcal.
Το πρόβλημα είναι τα πρόσθετα όπως το βούτυρο, οι λιπαρές σάλτσες ή η κρέμα γάλακτος, τα οποία αυξάνουν σημαντικά την θερμιδική αξία του φαγητού.
Ο τρόπος παρασκευής είναι καθοριστικός: αντί για τηγανητές, προτιμάμε τις βραστές ή τις πατάτες στον ατμό! Αξίζει επίσης να αναφερθεί η λεγόμενη ανθεκτική άμυλη, η οποία σχηματίζεται στις παγωμένες πατάτες, μειώνει τον γλυκαιμικό δείκτη του φαγητού, βοηθώντας στη σταθεροποίηση του επιπέδου σακχάρου στον οργανισμό και έχει θετική επίδραση στην εντερική χλωρίδα.
Ζυμαρικά
Τα ζυμαρικά συχνά περιέχουν κενές θερμίδες, αλλά τα ζυμαρικά ολικής άλεσης είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, πρωτεϊνών και βιταμινών Β. Αυτά τα βασικά συστατικά υποστηρίζουν τη διαδικασία της πέψης και η αίσθηση του κορεσμού διαρκεί πολύ περισσότερο.
Τα ζυμαρικά, ειδικά τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, μπορούν να αποτελέσουν ένα υγιεινό μέρος της διατροφής, αν τα συνδυάσουμε με ελαφριά και θρεπτικά συνοδευτικά, όπως λαχανικά ή άπαχες πρωτεΐνες. Ο τρόπος σερβιρίσματος είναι επίσης καθοριστικός: τα λιπαρά τυριά και οι κρεμώδεις σάλτσες πρέπει να αντικαθίστανται από λαχανικά ή ελαφριές σάλτσες.
Ρύζι
Το ρύζι, ειδικά το ολικής άλεσης, όπως το καστανό ή το μαύρο ρύζι, θεωρείται λανθασμένα παχυντικό μιας και περιέχει σημαντικά περισσότερες φυτικές ίνες, μέταλλα και βιταμίνες από το λευκό ρύζι, ενώ έχει και χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη.
Όπως και με τις πατάτες και τα ζυμαρικά, το κλειδί για την επιτυχία του ρυζιού είναι ο έξυπνος συνδυασμός του με άλλα συστατικά. Με τη βοήθεια λαχανικών, ψαριού ή τόφου, μπορούμε να ετοιμάσουμε ελαφριά, υγιεινά γεύματα που όχι μόνο ικανοποιούν την πείνα, αλλά και παρέχουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
Συνοψίζοντας, οι πατάτες, τα ζυμαρικά και το ρύζι μπορούν να αποτελούν μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, υπό την προϋπόθεση ότι παρασκευάζονται σωστά και καταναλώνονται με μέτρο.
Το μυστικό της επιτυχημένης απώλειας βάρους έγκειται σε μεγάλο βαθμό στον τρόπο σερβιρίσματος και στον έλεγχο του μεγέθους των μερίδων, αντί να τα αποκλείουμε εντελώς από τη διατροφή μας.