Αν ψάχνεις μέθοδο αυτοάμυνας και εκγύμνασης πρέπει να μάθεις τι είναι το Brazilian Jiu-Jitsu

Πατούλια Κατερίνα
Αν ψάχνεις μέθοδο αυτοάμυνας και εκγύμνασης πρέπει να μάθεις τι είναι το Brazilian Jiu-Jitsu

Τι συμβαίνει όταν αποφασίζεις πως θέλεις να μάθεις να αμύνεσαι αλλά ταυτόχρονα να γυμνάσεις και κάθε μυ του σώματός σου; Μαθαίνεις αυτήν την so hot right now πολεμική τέχνη και κερδίζεις διπλά.

Στα 90s ήταν trend το τρέξιμο, στα 00s η yoga, πριν από μερικά χρόνια ανακαλύψαμε το spinning και ανεβήκαμε όλες σε στατικά ποδήλατα. Με όσα ακούμε, όμως, τον τελευταίο χρόνο για επιθέσεις σε γυναίκες, εκφοβισμό από bullers έξω από σχολεία και παραβατικές συμπεριφορές εις βάρος του «αδύναμου φύλου» (γελάω δυνατά!) η σκέψη του να μάθω εγώ και τα κορίτσια μου έναν τρόπο αυτοάμυνας, έγινε πιο επιτακτική από ποτέ.

Ψάχνοντας τις κλασικές μεθόδους αυτοάμυνας, κατάλαβα πως οι πολεμικές τέχνες είναι πολλές και διαφορετικές και απαιτούν τεχνική και εξάσκηση. Υπήρξε όμως ένα είδος αυτοάμυνας που με κέρδισε, το οποίο είναι ιδανικό για εμάς, μιας και μαθαίνεις πολλαπλές κινήσεις αυτοάμυνας από τη θέση του αμυνόμενου και μάλιστα ενώ βρίσκεσαι σε άμεση επαφή με τον επιτιθέμενο.

Τι είναι το Brazilian Jiu Jitsu

Το ζίου ζίτσου ήταν η πολεμική τέχνη που γνώριζαν οι περιβόητοι πολεμιστές της της Ιαπωνίας, οι περίφημοι Σαμουράι οι οποίοι δραστηριοποιήθηκαν στην Ιαπωνία από τον 12ο αιώνα μέχρι και τον 19ο αιώνα.

Το ζίου ζίτσου είναι μία πολύπλευρη πολεμική τέχνη που επιτρέπει στον ασκούμενο να είναι σε θέση να αντεπεξέλθει σε οποιαδήποτε κατάσταση άμυνας ή επίθεσης και κοντινής μάχης και περιλαμβάνει γροθιές, λακτίσματα, κλειδώματα, ρίψεις αλλά και έλεγχο του αντιπάλου στο έδαφος αλλά και από όρθια θέση. Το ζίου ζίτσου σαν λέξη, είναι συνδυασμός της λέξης τζου, που σημαίνει ευγένεια, απαλότητα καθώς και ευλυγισία-ευκαμψία. Το δεύτερο συνθετικό είναι το τζούτσου, το οποίο σημαίνει τέχνική, τέχνη αλλά και ικανότητα.

Το βραζιλιάνικο ζίου ζίτσου έχει ως βασικό χαρακτηριστικό του τις επιτηδευμένες τεχνικές εδάφους (κλειδώματα, ακινητοποιήσεις, εξαρθρώσεις, πνιγμοί) με μεγαλύτερο ατού τις τεχνικές κλειδωμάτων και εξαρθρώσεων στα πόδια.

Μιλήσαμε με τον πρωταθλητή Brazilian Jiu Jitsu και κάτοχο μαύρης ζώνης Κώστα Λάμπο για τη φιλοσοφία πίσω από το BJJ και τα οφέλη που μπορεί ειδικά μια γυναίκα να καρπωθεί από την εξάσκηση στο Jiu Jitsu και δοκιμάσαμε την εμπειρία της εν λόγω μεθόδου αυτοάμυνας στην πραγματική ζωή.

Γιατί το bjj είναι ιδανική μέθοδος αυτοάμυνας για γυναίκες;

Το Brazilian Jiu Jitsu είναι κάτι ξεχωριστό! Είναι σίγουρα πολλά περισσότερα από ένα άθλημα ή μια πολεμική τέχνη. Είναι ένας τρόπος για να αλλάξεις τη ζωή σου και σε κερδίζει από την πρώτη στιγμή, αλλά και μέρα με την ημέρα. Είναι απίστευτο το πώς μπορείς μετά από μερικούς μήνες εξάσκησης στο BJJ να χρησιμοποιήσεις τις κινήσεις και στην πραγματική ζωή, εφόσον χρειαστεί.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Jiu Jitsu exprert Sabrina Leite από τη Βραζιλία η οποία το 2018 και σε ηλικία 22 ετών κατάφερε να εγκλωβίσει έναν 18χρονο επίδοξο ληστή που προσπάθησε να κλέψει το κινητό της, επί 20 λεπτά με μια δημοφιλή κίνηση του Jiu Jitsu και μέχρι να φτάσει η αστυνομία, ο ληστής παρέμενε ακινητοποιημένος από τη νεαρή κοπέλα. (δες το βίντεο εδώ)

Τι προσφέρει το BJJ σε μια γυναίκα;

Σύμφωνα με τον BJJ expert Κώστα Λάμπο, τα οφέλη ενασχόλησης με το Brazilian Jiu Jitsu για μια γυναίκα είναι πάρα πολλά.

Τα πιο βασικά θα μπορούσαν να συνοψιστούν στα εξής:

1. Γυμνάζει όλο το σώμα και βελτιώνει την αντοχή

2. Ενεργοποιεί το νου και εκπαιδεύει τις βασικές έννοιες όπως είναι η στρατηγική, η υπομονή και η συγκέντρωση

3. Δίνει ελαστικότητα στο σώμα, αλλά και τη δυναμική του να ελέγχεις εσύ ο ίδιος το σώμα στο οποίο ζεις

4. Τονώνει την αυτοπεποίθησή και τη διάθεση

5. Διδάσκει τον σεβασμό και πειθαρχία

6. Συμβάλει στην αποβολή του άγχους και του έντονου στρες από μια δύσκολη ημέρα στη δουλειά ◦

Συνεισφέρει στην προσαρμογή και την κοινωνικοποίηση του ατόμου

Τι θα νιώσεις μπαίνοντας στο τατάμι, το ειδικό στρώμα στο οποίο πραγματοποιούνται όλες οι κινήσεις Brazilian Jiu Jitsu;

https://www.instagram.com/p/CQwVozdp5cQ

Αρχικά, μπορεί να νιώσεις άβολα στις κινήσεις από τόσο κοντινή επαφή. Μέρα με τη μέρα και προπόνηση με την προπόνηση, θα νιώσεις πως πατάς γερά στα πόδια σου και σύντομα θα έρθει η στιγμή εκείνη που θα αντιδράς χωρίς δεύτερη σκέψη σε κάθε επίθεση του αντιπάλου. Είναι αλήθεια πως όσο πιο νωρίς ξεκινήσεις το bjj, τόσο πιο γρήγορα οι κινήσεις σου θα γίνονται αυτόματα κι αυτό παρατηρούμε και στις πιο νεαρές τάξεις bjj, όπου τα παιδιά μπορούν χωρίς δισταγμό να εκτελούν πολλές και διαφορετικές κινήσεις bjj.

Εγώ κατάφερα να ξεκινήσω να κάνω δειλά δειλά τα πρώτα μου βήματα στο τατάμι του BJJ και το ίδιο κάνουν και οι κόρες μου, 5 και 7 ετών αντίστοιχα. Κάνε κι εσύ την αρχή και απόκτησε την αυτοπεποίθηση που σου λείπει.

kostas lampos 272028210 3168180526787226 5571158266774692311 n

Ευχαριστούμε τον Κώστα Λάμπο, Brazilian Jiu Jitsu Black Belt, 2 x European NoGi Medalist και τη σχολή BJJ Rush Athens (https://www.instagram.com/rush_athensgym/) για τις πολύτιμες πληροφορίες.