Όχι άλλη βαρετή γυμναστική: Δοκίμασε τραμπολίνο, spinning, pole dancing, μπαλέτο και aerial pilates

Πατούλια Κατερίνα
Όχι άλλη βαρετή γυμναστική: Δοκίμασε τραμπολίνο, spinning, pole dancing, μπαλέτο και aerial pilates

Αν έχεις βαρεθεί να κάνεις τα ίδια και τα ίδια στο γυμναστήριο, δοκιμάσαμε για εσένα νέους τρόπους άσκησης, ειδικά τώρα που είμαστε μια ανάσα από την παραλία. Και ξέρεις κάτι; προλαβαίνεις!

Με την απαιτητική σου καθημερινότητα, το να βρεις μία ώρα μόνο για σένα, ειδικά εν’ όψει bikini body σεζόν, σημαίνει πως η μία αυτή ώρα θα σε βρει στο γυμναστήριο.


Τι συμβαίνει όμως όταν έχεις βαρεθεί και τον διάδρομο και τα βάρη και επιτέλους φέτος έχεις περισσότερες εναλλακτικές για προπόνηση από τη μετακίνηση 6 των προηγούμενων δύο ετών.


Συμβαίνει πως δοκιμάζεις νέους τρόπους γυμναστικής που δεν θα σε κάνουν πια να βαρεθείς. Κάπως έτσι ξεκίνησα κι εγώ το κυνήγι της πιο fun προπόνησης. Ιδού οι μέθοδοι γυμναστικής που δοκιμάζουν τα κορίτσια σήμερα και οι ειδικοί fitness που τα πραγματοποιούν.


Εμπρός μαρς στο τραμπολίνο

Νομίζεις πως θα βρεθείς στο τραμπολίνο και θα χοροπηδάς ανέμελα σαν παιδί. Λάθος. Ανεβαίνεις στο τραμπολίνο, οι παλμοί ανεβαίνουν, οι ασκήσεις είναι συνδυασμός αερόβιας και αναερόβιας προπόνησης και στο τέλος καταλήγεις να έχεις ιδρώσει τη φανέλα περισσότερο από ποτέ, έχοντας κάψει σε 50 λεπτά περισσότερες από 450 θερμίδες.

Το τραμπολίνο γυμναστική για γυναίκες αλλά και για άντρες που θέλουν παρέα με τη μουσική, να ιδρώσουν και να κάψουν θερμίδες, πολλές θερμίδες σε μικρό χρονικό διάστημα.

trampolino.jpg


«Στο τραμπολίνο γυμνάζεται όλο το σώμα αλλά η γράμμωση στα πόδια και τους γλουτούς θα σε εντυπωσιάσει. Επιπλέον, επειδή είναι έντονη αερόβια άσκηση, βοηθάει στην περαιτέρω καύση λίπους», τονίζει η trampoline instractor Άννα Γαλάτα.

Στο τραμπολίνο θα διασκεδάσεις 10 φορές περισσότερο από μια απλή αερόβια άσκηση καθώς ακούγοντας την αγαπημένη σου μουσική και με την καθοδήγηση του instructor σε απλές χορογραφίες, δεν υπάρχει περίπτωση να εγκαταλείψεις το πρόγραμμα ούτε για ένα λεπτό.


Πώς θα νιώσεις: Λίγο αθλητής, λίγο χορευτής, δοκίμασέ το και δεν θα ξεκολλάς.


Ευχαριστούμε την Άννα Γαλάτα, trampoline instructor.


Aerial Yoga και aerial pilates και θα πετάς

Τι είναι το Aerial Pilates-Aerial Yoga

Είναι ένα νέο και πολύ διαδεδομένο είδος εξάσκησης, που συνδυάζει τα πλεονεκτήματα του Pilates και της Yoga με την έλλειψη βαρύτητας και την αιώρηση, τις κλασικές ασκήσεις Pilates και Yoga με ακροβατικές κινήσεις και υπόσχεται πολλά. Εκτελείται με τη βοήθεια ενός ειδικού πανιού το οποίο κρέμεται από το ταβάνι, 6 μέτρων και πλάτους 2 μέτρων.

Κάθε μάθημα σε φέρνει πιο κοντά στο όνειρο να αποκτήσεις μια καλλίγραμμη και αδύνατη σιλουέτα.

«Σκεφτείτε μόνο πόσο πολύ γυμνάζονται οι κοιλιακοί κάθε φορά που αιωρείστε. Σίγουρα χρειάζεται εξάσκηση, αλλά είναι βέβαιο ότι θα σας συνεπάρει αφού θα μαθαίνετε να κινείστε ανάμεσα σε υφάσματα και ιμάντες που κρέμονται από την οροφή , κάνοντας διατάσεις και αυξάνοντας τη δύναμή σας, τη στιγμή που αψηφάτε τη βαρύτητα», τονίζει η aerial instructor Κατερίνα Κατριβέση.

Η Aerial Pilates-Yoga γυμνάζει όλο μας το σώμα. Με τη χρήση των ειδικών πανιών ενσωματώνει το στοιχείο της αιώρησης και της διασκέδασης σε ένα διαφορετικό τρόπο εκγύμνασης για όλες τις ηλικίες και όλα τα επίπεδα. Η αιώρα προσφέρει μια εμπειρία μηδενικής βαρύτητας που αιφνιδιάζει ευχάριστα. Η πρώτη αντίδραση είναι κατηγορηματική (σιγά μην το κάνω εγώ αυτό) αλλά μια δοκιμή θα πείσει και τον πιο διστακτικό. Από μάθημα σε μάθημα η πρόοδος είναι εντυπωσιακή και το σημαντικότερο ο φόβος υποχωρεί και δίνει τη θέση του στην απόλαυση. Μέσα από το παιχνίδι το σώμα γυμνάζεται εντατικά και η ενδυνάμωση των μυών είναι εμφανής μετά από μερικά μαθήματα. Η μεγαλύτερη πρόκληση της άσκησης είναι να ελέγχεις την κάθε σου κίνηση. Για να ισορροπήσεις στην αιώρα χρειάζεσαι αυτοσυγκέντρωση. Αυτό σημαίνει ότι αφοσιώνεσαι πλήρως στο μάθημα και το μυαλό αδειάζει από κάθε σκέψη της καθημερινότητας. Σε αυτό το μάθημα ο χειρότερος σύμβουλος είναι ο φόβος και ο μεγαλύτερος σύμμαχος η επίγνωση και η προσοχή.

«Ένα από τα πλεονεκτήματα, αν και περίεργο, είναι το γεγονός ότι οι ασκούμενοι αιωρούνται, καθώς και ότι σε πολλές από τις ασκήσεις έρχονται τα πάνω κάτω: το κεφάλι κοιτά το πάτωμα, τα πόδια το ταβάνι. Η συγκεκριμένη στάση έχει πολλαπλά οφέλη, αφού αποφορτίζει τους σπονδύλους κι επιτρέπει στη σπονδυλική στήλη να βρεθεί σε πλήρη διάταση. Έτσι ευθυγραμμίζεται το σώμα και βελτιώνεται η στάση του. Παράλληλα όσοι υποφέρουν από μυοσκελετικούς πόνους ανακουφίζονται αισθητά», τονίζει η ειδικός.

Οι αιώρες επιτρέπουν στους μυς να γυμναστούν βαθύτερα, πραγματοποιείται βαθιά διάταση των μυών και απελευθέρωσή τους, καθιστώντας έτσι πιο εντατική την προπόνηση.

Η Aerial Pilates-Yoga προσφέρει μυϊκή ενδυνάμωση, γυμνάζοντας κυρίως την κοιλιά (σε κάθε κίνηση στην αιώρα θα πρέπει να χρησιμοποιεί κανείς το κέντρο του) κάνοντας άμεσα αισθητή διαφορά στους κοιλιακούς σου, τους ώμους και τα χέρια (καθώς πρέπει να σηκώσει το σώμα του ψηλά ο ασκούμενος, να κάνει δηλαδή έλξεις) συνδυάζοντας όμως πάντα τη σωστή στάση του σώματος μέσω της βαρύτητας.

Οι ανάποδες στάσεις οξυγονώνουν τον εγκέφαλο, τρέφουν τα κύτταρα, ξεκουράζουν την καρδιά. Όσο για τα ψυχικά οφέλη,το μεγαλύτερο κέρδος είναι η βελτίωση της διάθεσης. Αυτό επιτυγχάνεται κυρίως λόγω των ανάποδων στάσεων, που ρυθμίζουν ολόκληρο το ορμονικό σύστημα. Τέλος προσφέρει απώλεια βάρους, σμιλεμένο κορμί και απόλυτη χαλάρωση.

277356030_1164783697596414_4206237437408240209_n.jpg

Ευχαριστούμε την Κατερίνα Κατριβέση, Pilates Instructor, Aerial Instructor, https://www.instagram.com/o_krikos/

Pole Dancing και δυναμώνεις

Το pole dance είναι ένας εναλλακτικός τρόπος γυμναστικής που έχει κερδίσει ενδιαφέρον πολλών γυναικών παγκοσμίως. Συνδυάζοντας χορό και άθληση μαζί, ο ασκούμενος αποκτά ένα δυνατό, γυμνασμένο και ευλύγιστο σώμα αλλά αυτό δεν είναι όλο. Η αυξημένη αυτοπεποίθηση και η αίσθηση ότι μπορείς να κάνεις τα πάντα, εκτελώντας δύσκολα ακροβατικά στον στύλο, απολαμβάνεις τη θετική επιρροή στην ψυχολογία του ασκούμενου, γεμίζοντας θετική ενέργεια και διάθεση. Το pole περιέχει διαφορετικές πτυχές μέσα του και ο καθένας μπορεί να διαλέξει τι του ταιριάζει καλύτερα και να ακολουθήσει την συγκεκριμένη κατεύθυνση .

«Υπάρχει το pole sport όπου δίνουμε έμφαση στα ακροβατικά και δύσκολα κόλπα που απαιτούν σωστή εκμάθηση τεχνικής και απαιτητικές προπονήσεις. Έχουμε και το pole art που παντρεύει τα ακροβατικά και τον χορό μαζί και μας θυμίζει σύγχρονο χορό με επιπλέον εναέρια ακροβατικά. Βέβαια, ο στύλος μπορεί να έχει και τη sexy πλευρά του. Κάνοντας αυτό που ονομάζεται exotic pole, οι ασκούμενες μαθαίνουν χορογραφίες φορώντας ειδικά παπούτσια για pole και οι κινήσεις του σώματος είναι πιο προκλητικές πάνω στον στύλο αλλά και στο έδαφος γύρω από τον στύλο», τονίζει η Νένα Λαζάρεβιτς, pole dance exprert.

277987978_4916553681798958_2028429615495526818_n.jpg

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι αν και θεωρείται από πολλούς γυναίκειος τρόπος εκγύμνασης, πάρα πολλοί άνδρες έχουν διαλέξει το άθλημα αυτό κάνοντας δύσκολες φιγούρες και ασκήσεις που θυμίζουν την καλλισθενική προπόνηση. Είναι λοιπόν ένα άθλημα το οποίο απευθύνεται και στις γυναίκες αλλά και στους άνδρες, όπως και σε όλες τις ηλικίες. Όσοι έχουν βαρεθεί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο και να κάνουν κλασικές ασκήσεις εδάφους, ο στύλος είναι η λύση για εκείνους και θα τους εκπλήξει ευχάριστα από το πρώτο μάθημα κιόλας.

Ευχαριστούμε τη Νένα Λαζάρεβιτς, Ιδιοκτήτρια και προπονήτρια Light Balance στούντιο https://www.instagram.com/lightbalance_studio/

Πρίμα μπαλαρίνα:

«Με το μπαλέτο γυμνάζεις το σώμα, την ψυχή και το πνεύμα. Όσον αφορά το σώμα, προσφέρει ευλυγισία κι αυτό είναι προφανές αν δει κάποιος ένα σώμα χορεύτριας μπαλέτου. Η ευλυγισία είναι άλλωστε κάτι που χρειαζόμαστε όλοι στην καθημερινότητα, από το γραφείο μέχρι το σπίτι. Η ευλυγισία μας χαρίζει την σιγουριά της κίνησης σε κάθε μας στιγμή», τονίζει η Νεφέλη Σιούφα.

Το μπαλέτο προσφέρει όμως και ορθοσωμία και είναι σημαντικό πως το μπαλέτο εστιάζει ακριβώς στη σωστή στάση του σώματος και με τη σωστή τεχνική έχεις και πιο άμεσα αποτελέσματα. Έχοντας λοιπόν τεχνική σε όποιο είδος γυμναστικής και να κάνεις, το κάνεις καλύτερα. Ένα ακόμα plus στο ballet fitness, είναι πως απομονώνει τους μυς που γυμνάζεις ενώ ταυτόχρονα απαιτείται συντονισμός για να πετύχει αυτό.

«Οπότε μπορείς να γυμνάζεις από τον πιο μικρό μυ του σώματος μέχρι τη μεγαλύτερη μυϊκή ομάδα και να τα γυμνάσεις όλα μαζί συντονισμένα», τονίζει η ειδικός που εξηγεί πως ακόμα και το αερόβιο κομμάτι του μπαλέτου, βοηθά στην περεταίρω καύση λίπους, στην τόνωση των μυών χωρίς να παίρνεις όγκο».

Και δεν είναι μόνο σωματικά τα οφέλη που προσφέρει το μπαλέτο, το οποίο είναι μια τέχνη και όχι μια απλή μέθοδος γυμναστικής.

«Η καλύτερη στάση του σώματος προσφέρει αυτοπεποίθηση, η κλασική μουσική που συνοδεύει την προπόνηση βοηθά στην χαλάρωση και την αποβολή του άγχους και έρχεται σε αρμονία η ψυχή».

Αυτό που τονίζει η Νεφέλη Σιούφα, είναι πως με το να θυμάσαι συγκριμένες κινήσεις του μπαλέτου έχεις ένα έξτρα όφελος, την άσκησης ακόμα και της μνήμης μιας και δεν αντιγράφεις μόνο κινήσεις αλλά δημιουργείς και κίνηση.

«Ο ασκούμενος αφουγκράζεται την κίνηση των γύρω του, να συντονιστεί μαζί τους λαμβάνοντας το έξτρα όφελος της γνωστικής και συναισθηματικής ανάπτυξης γι’ αυτό και το μπαλέτο στην ερασιτεχνική fitness μορφή του, δεν έχει όριο ηλικίας», εξηγεί η ειδικός και τονίζει:

«Το μπαλέτο δεν είναι μια βαρετή μορφή άσκησης, αποτελεί τέχνη, δεν είναι μόνο μια σειρά ασκήσεων και επαναλήψεων, όλο αυτό που προσφέρει με την μουσική, την καλαισθησία, σου δίνει κίνητρο να μην τα παρατάς».'

Ευχαριστούμε τη Νεφέλη Σιούφα, επαγγελματίας χορεύτρια μπαλέτου, dance teacher.

baleto.jpg

Spinning αγάπη μου

Στις ημέρες που διανύουμε, η γυμναστική είναι πλέον σημαντική τόσο σε σωματικό αλλά και σε ψυχολογικό επίπεδο. Το να προπονείται κανείς με τον ίδιο τρόπο, πολλές φορές κουράζει και εξαντλεί. Οι γυναίκες ψάχνουν πλέον έναν διασκεδαστικό τρόπο άσκησης και το spinning συνδυάζει ιδανικά, καύσης λίπους, αντοχή και διασκέδαση μιας και γυμνάζεις όλο το σώμα και καις ακόμα και 600 θερμίδες μέσα σε μία ώρα. Μέσα από το spinning, βελτιώνεις την αντοχή σου, γνωρίζεις τα όρια του σώματός σου και σε κάθε spinning lesson, θέτεις νέους στόχους.

«Βασικό κίνητρο είναι πως δεν χρειάζεται να προπονείσαι καθημερινά στο spinning για να δεις αποτέλεσμα, αρκούν μόνο 2-3 προπονήσεις ανά εβδομάδα για να δεις τα οφέλη του spinning στο σώμα σου», τονίζει o Δημήτρης Κορτίδης, Master trainer /indoor cycling coach by schwinn hellas και συμπληρώνει:

«Το Indoor spinning είναι από τα πιο διασκεδαστικά και ευχάριστα προγράμματα και το πλεονέκτημά του είναι πως έχει μεγάλο όφελος στο καρδιαγγειακό σύστημα αλλά και στο γεγονός πως σε αντίθεση με άλλες μορφές άσκησης, η ποδηλασία δεν καταπονεί τις αρθρώσεις. Κάπως έτσι, μπορείς να πετύχεις άμεσα απώλεια βάρους, αύξηση μυικής μάζας, βελτίωση της αντοχής και της δύναμής σου. Πέρα από το σώμα, θα δεις μεγάλη διαφορά και στην ψυχολογία σου, μιας και στο cycling απελευθερώνονται ενδορφίνες που προκαλούν αίσθημα ευφορίας και αποβάλλουν το άγχος και το στρες της καθημερινότητας», τονίζει ο ειδικός.

Πού θα δεις τη μεγάλη αλλαγή; Στα πόδια, τον κορμό και τους γλουτούς.

277976134_524317172670152_8990781320343977706_n.jpg

Ευχαριστούμε τον Δημήτρη Κορτίδη, Master trainer /indoor cycling coach by schwinn hellas