Τα οφέλη της γιόγκα από ένα στούντιο της Νέας Υόρκης μέχρι το σαλόνι του σπιτιού μας

Πατούλια Κατερίνα
Τα οφέλη της γιόγκα από ένα στούντιο της Νέας Υόρκης μέχρι το σαλόνι του σπιτιού μας

Διεθνής Ημέρα Γιόγκα: Είτε κάνεις τη θέση downward facing dog σε κάποιο Ashram της Ινδίας, είτε σε ένα στούντιο της Νέας Υόρκης, είτε στο σαλόνι του σπιτιού σου, τα οφέλη παραμένουν ίδια.

Γιόγκα. Η πιο πανάρχαια ολιστική πρακτική. Αυτός ο αλχημιστικός συνδυασμός κίνησης και αναπνοής γίνεται ολοένα και περισσότερο δημοφιλής στη Δύση και στην πολύβουη ζωή μας. Για πολλούς από εμάς, η γιόγκα καταφέρνει να μεταμορφώσει σε μια «όαση δροσιάς» την χαοτική και με φρενήρεις ρυθμούς καθημερινότητά μας.

Ζητήσαμε από την Κατερίνα Καραβαγγέλη, πιστοποιημένη δασκάλα γιόγκα Prana Vinyasa Flow με 15ετή εμπειρία σε διάφορα είδη χορού, να μας μιλήσει για τα οφέλη και το γιατί αγαπάμε τόσο τη γιόγκα, τη σημερινή Διεθνή Ημέρα Yoga.

«Το να είσαι ο εαυτός σου σε έναν κόσμο που διαρκώς προσπαθεί να σε αλλάξει σε κάτι άλλο, είναι από μόνο του ένα κατόρθωμα . Η γιόγκα μπορεί να υπάρξει ένα αποτελεσματικό μέσο για να αγκαλιάσει κανείς τον αυθεντικό του εαυτό. Γι’ αυτό διδάσκω. Γι’ αυτό αναπνέω. Για έναν κόσμο πιο αυθεντικό», τονίζει η ειδικός.

«Yoga is the dance of every cell with the music of every breath that creates inner serenity and harmony»

Είτε κάνεις τη θέση downward facing dog σε κάποιο Ashram της Ινδίας, είτε σε ένα στούντιο της Νέας Υόρκης, είτε στο σαλόνι του σπιτιού σου, τα οφέλη παραμένουν ίδια.

Η γιόγκα, ως γνωστόν, έχει πολλά φυσικά και ψυχικά οφέλη, κάποια από τα οποία φτάνουν μέχρι και το τραπέζι του σπιτιού μας.

Είδη γιόγκα

https://www.instagram.com/p/Ccm11VdoRtV

Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά είδη γιόγκα που μπορούν να ικανοποιήσουν μέχρι και τον πιο απαιτητικό που επιθυμεί να γευτεί το ταξίδι αυτό.

Hatha Yoga: Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά είδη γιόγκα. Συνήθως προτείνεται σε ανθρώπους που θέλουν να μυηθούν σταδιακά στη γιόγκα καθώς το μάθημα αποτελείται από ασκήσεις αναπνοών και θέσεις γιόγκα σε στατική ροή.

Vinyasa Yoga: Μια πιο δυναμική μορφή γιόγκα που θυμίζει περισσότερο χορογραφία σύγχρονου χορού καθώς κάθε κίνηση συνδυάζεται με την αναπνοή σε μία αλληλουχία θέσεων που τείνει να είναι διαλογισμός εν κινήσει.

Ashtanga Yoga: Το πιο δυναμικό είδος γιόγκα, περισσότερο αθλητικό, που απαιτεί από τον ασκούμενο να παραμείνει κυρίως σε δύσκολες θέσεις γιόγκα, για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα.

Iyengar Yoga: Ένα ακόμη ιδιαίτερο είδος γιόγκα που καθιερώθηκε πριν από 60 περίπου χρόνια από τον B.K.S. Iyengar. Οι θέσεις διαρκούν περισσότερο σε χρόνο και η εστίαση βρίσκεται στην ευθυγράμμιση, την ακρίβεια και την λεπτομέρεια της κίνησης.

Τα οφέλη της yoga

Η λίστα με τα οφέλη της γιόγκα είναι αναρίθμητα αλλά όσες όμορφες λέξεις, όσες παρομοιώσεις και μεταφορές χρησιμοποιηθούν για να περιγράψουν αυτό το θαύμα κίνησης και αναπνοής, δεν θα αρκούν ποτέ για να δώσουν μια πλήρη εικόνα του τι ακριβώς συμβαίνει σε σωματικό- συναισθηματικό και νοητικό επίπεδο τη στιγμή της πρακτικής (sadhana).

Ας μιλήσουμε όμως σήμερα μαζί, αυτή την ιδιαίτερη μέρα, για τρία πολύ σημαντικά οφέλη!

Ενισχύει μια θετική εικόνα του εαυτού μας.

Η γιόγκα καλλιεργεί την αυτογνωσία. Μας βοηθά να εστιάσουμε την προσοχή μας σε ικανότητες του σώματός μας μία δεδομένη στιγμή. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δίνουμε σημασία στην εξωτερική εμφάνιση. Τα yoga studios συνήθως δεν έχουν καθρέφτες και αυτό συμβαίνει ώστε οι ασκούμενοι να στρέφουν όλη την επίγνωση προς τα μέσα πάρα στο πως φαίνονται στους άλλους ή ακόμη και στους ίδιους τους τους εαυτούς. Έρευνες έχουν δείξει ότι αυτοί που ασχολούνται με τη γιόγκα είναι περισσότερο ικανοποιημένοι με το σώμα τους και λιγότερο επικριτικοί σε σχέση με αυτούς που δεν ασκούνται. Γι’ αυτό τον λόγο, η γιόγκα γίνεται ολοένα και περισσότερο αναπόσπαστο κομμάτι στις θεραπείες για διατροφικές διαταραχές όπου προωθούν την αυτοεκτίμηση και το positive body image.

Γινόμαστε mindful eaters ~ ενσυνείδητη διατροφή.

Το mindfulness αναφέρεται στο πως να εστιάζουμε την προσοχή μας στο τι βιώνουμε την εκάστοτε στιγμή δίχως να κρίνουμε τους εαυτούς μας. Έρευνες έχουν δείξει ότι αυτοί που κάνουν πρακτική γιόγκα είναι πολύ πιο συνειδητοί σε αυτό που γεύονται. Η γιόγκα βοηθάει στο να είσαι πιο συνειδητός στο «πώς αισθάνεται» το σώμα σου. Αυτή η οξυμένη επίγνωση μεταφέρεται και την ώρα του γεύματος και σε κάνει να απολαμβάνεις και να εκτιμάς την κάθε ξεχωριστή μπουκιά στο στόμα.

https://www.instagram.com/p/CeqBoGioBVl

Φυσικό αντικαταθλιπτικό.

Σύμφωνα με έρευνες του εξωτερικού η γιόγκα αποδεικνύεται ότι πράγματι έχει αντικαταθλιπτική δράση και μειώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Αυτός είναι και ο λόγος που στις ΗΠΑ πολλοί ειδικοί συστήνουν τη γιόγκα στο πλαίσιο αντιμετώπισης ψυχικών διαταραχών.

Ωστόσο, η γιόγκα είναι μία εμπειρία βιωματική που θα πρέπει να την αντιληφθεί κανείς με όλες του τις αισθήσεις, αγγίζοντας τη γη με ακροδάχτυλα και πέλματα.

Γιατί την αγαπούν τόσοι;

https://www.instagram.com/p/CY6BYZXAlNR

Γιατί η γιόγκα μέσα από συνειδητή κίνηση και αναπνοή σε φέρνει στο εδώ και στο τώρα. Στην μόνη ιερή στιγμή που υπάρχει. Στην παρούσα στιγμή. Τη στιγμή όπου το σώμα υποκλίνεται στο νου, και ο νους στην καρδιά. Οι τρεις αυτές πτυχές του ιδίου όντος συναντώνται στον κάθετο χρόνο των αισθήσεων και βιώνουν την παρούσα στιγμή στο 100% του εαυτού τους. Αν επιθυμείς κι εσύ κάθε μικροσκοπικό κύτταρο του κορμιού σου να γευτεί μια αίσθηση πληρότητας, αναζωογόνησης και ευφορίας, τότε δεν έχεις παρά να δοκιμάσεις και να βιώσεις τη θεραπευτική εμπειρία της γιόγκα.

«Yoga happens beyond the mat, anything you do with attention to how you feel is doing yoga»

Ευχαριστούμε την Κατερίνα Καραβαγγέλη, πιστοποιημένη δασκάλα γιόγκα Prana Vinyasa Flow με 15ετή εμπειρία σε διάφορα είδη χορού.

Η ειδικός παραδίδει μαθήματα γιόγκα και workshops σε ενήλικες και παιδιά, διοργανώνει yoga retreats σε όλη την Ελλάδα, αρθρογραφεί σε ελληνικά και ξένα sites ενώ παράλληλα μοιράζεται όλες τις τις σκέψεις μέσω της ιστοσελίδας της yogamusekaterina.com. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο, έναν σύγχρονο οδηγό ροής, με τον τίτλο Hridaya. Έχοντας βιώσει την μεταμορφωτική δύναμη της γιόγκα, ένιωσε την ανάγκη να την εκφράσει και να την μοιραστεί με τους αναγνώστες της.

Instagram: yogamusekaterina/ FB Page: Yoga Muse Katerina