10 λόγοι να ξεκινήσεις pole dancing και να συνδυάσεις «stretching & pleasure»

Παυλίνα Μητροφάνη
10 λόγοι να ξεκινήσεις pole dancing και να συνδυάσεις «stretching & pleasure»

Δεν χρειάζεται να είσαι η Demi Moore στο «Streaptise» ή η Jennifer Lopez στο «Hustlers» για να βρεις χρήσιμο τον χορό σε στύλο.

Αν το διαβάζεις αυτό, τότε πιθανότατα σκέφτεσαι και μόνη σου το pole dancing σαν επιλογή γυμναστικής, έχεις βαρεθεί τη γιόγκα και το pilates και θέλεις να μάθεις τι θα μπορούσε να σου προσφέρει αυτό το αντισυμβατικό στυλ εκγύμνασης. Το pole dancing είναι κάτι περισσότερο από το «να χορεύεις πάνω σε στύλο». Έχει πάρα πολλά οφέλη τόσο για το σώμα σου, όσο για την ψυχική σου υγεία και σήμερα θα μάθεις 10 από αυτά για να κάνεις τη σωστή επιλογή σπορ μέσα στον Σεπτέμβριο.

Προσπάθησε να σκεφτείς «έξω από το κουτί» και να αφήσεις για λίγο στην άκρη τις κλασικές προτάσεις ως επιλογή γυμναστικής. Ξεπέρασε τα στάνταρ και τα όριά σου δοκιμάζοντας κάτι καινούργιο το φετινό φθινόπωρο. Το pole dancing, είναι μια πρόκληση για να ξεπεράσεις τον εαυτό σου, το mood σου πρέπει να είναι: «Challenge accepted» και να διαβάσεις προσεχτικά τους 10 λόγους που πρέπει για να το ξεκινήσεις ASAP, χωρίς δεύτερη σκέψη!

Βαριέσαι την αερόβια άσκηση; Υπάρχουν κι άλλοι, πολύ πιο εύκολοι τρόποι να κάψεις θερμίδες

1.Μειώνει το άγχος

Οι ενδορφίνες ή κοινώς γνωστές ως «ορμόνες της ευτυχίας» απελευθερώνονται όταν χορεύεις στον στύλο. Αυτό οφείλεται στη σωματική άσκηση που περιλαμβάνει ο συγκεκριμένος «χορός». Αυτές οι ενδορφίνες αλληλεπιδρούν με τους υποδοχείς του εγκεφάλου μας και βοηθούν στη μείωση της αντίληψης του πόνου.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί λένε ότι το pole dancing είναι ένας τρόπος για να απελευθερώσεις το άγχος, επειδή πραγματικά μειώνει το στρες.

2.Αυξάνει τη δύναμη

Το pole dancing περιλαμβάνει έντονη σωματική κίνηση και συνεχή επανάληψη. Εξαιτίας αυτού, βελτιώνει και αυξάνει τη μυϊκή δύναμη. Αυτός είναι ο λόγος που φαίνεται ότι οι χορευτές του pole αιωρούνται πάνω στον στύλο σαν να πετάνε, αφού όλος ο χορός και η εξάσκηση έχουν κάνει το σώμα τους τόσο δυνατό που μπορούν -μεταφορικά αλλά και «λίγο κυριολεκτικά»- να πετάξουν!

3.Βελτιώνει τον συντονισμό

Όπως κάθε χορός, το pole dancing περιλαμβάνει συντονισμό. Οι κινήσεις σε στύλο περιλαμβάνουν συντονισμό του σώματος, και αυτό γιατί δεν χρησιμοποιείς μόνο ένα μέρος του σώματός σου, αλλά πολλά.

https://www.instagram.com/p/Cc01DT8oQVb

4.Χτίζει μύες

Αυτό είναι δεδομένο! Επειδή το pole dancing περιλαμβάνει επαναλαμβανόμενες σωματικές κινήσεις, όχι μόνο το σώμα σου δυναμώνει, αλλά χτίζει και μυς. Οι μύες στο σώμα ασκούνται όταν κινούνται ξανά και ξανά και ξανά.

5.Γραμμώνει τους κοιλιακούς σου

Καθώς εξασκείσαι και εξασκείσαι στο pole dancing, χτίζεις μυς (συνολικά) και ένας από αυτούς τους μύες που πραγματικά ασκούνται είναι οι κοιλιακοί και ο κορμός (ειδικά). Πέφτει το βάρος σου στο συγκεκριμένο σημείο και αυτό συμβαίνει γιατί σε σταθεροποιεί έτσι ώστε να μπορείς να κάνεις αυτές τις δύσκολες κινήσεις.

6.Καίει λίπος

Η άσκηση γενικά βοηθά στην καύση λίπους, αλλά το pole dancing είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποκτήσεις κίνητρο για να χάσεις κάποιο βάρος ενώ την ίδια στιγμή το διασκεδάζει. Χωρίς να υπολογίζεις τα επαναλαμβανόμενα σετ που βοηθούν στην απώλεια πόντων και κιλών, το μόνο που χρειάζεται είναι να αφεθείς στον ρυθμό.

7.Αυξάνει την ευελιξία

Όλα αυτά τα ακροβατικά που βλέπεις από πολλές χορεύτριες του pole dancing, μπορεί να τα κάνεις και εσύ κάποια στιγμή. Δεν ξεκίνησαν όλες έτσι. Αν ανησυχείς ότι δεν είσαι «αρκετά ευέλικτη», σε διαβεβαιώνουμε ότι αυτό είναι κάτι που βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου καθώς συνεχίζεις να χορεύεις και να προσπαθείς.

Το pole dancing, σίγουρα, βελτιώνει την ευελιξία σου, η οποία τελικά μειώνει τον κίνδυνο μυϊκών τραυματισμών και μυϊκού πόνου.

8.Επαναπροσδιορίζει το πώς βλέπεις τον εαυτό σου και αυξάνει την αυτοπεποίθησή σου

Σίγουρα σκέφτεσαι: «Δεν νομίζω ότι μπορώ να χορέψω πάνω στον στύλο. Ακούγεται καλό, αλλά με ξέρω». Λοιπόν, μάντεψε: Το pole dancing θα σου δείξει ότι κρύβεις έναν εντελώς διαφορετικό εαυτό, πιο αποφασιστικό, πιο παρορμητικό, πιο περιπετειώδη.

Τις περισσότερες φορές οι χορευτές ξεκινούν με μεγάλη αμφιβολία για τις ικανότητές τους. «Μπορώ να ανέβω στο κοντάρι; Μπορώ να κινηθώ με χάρη; Μπορώ να στηριχτώ μόνο στα χέρια μου»; Με την πάροδο του χρόνου, με συνεχή δουλειά και αποφασιστικότητα, θα εκπλαγείς όταν δεις ότι μπορείς να απαντήσεις «ναι μπορώ» σε όλες αυτές τις ερωτήσεις. Just, do it!

9.Ελευθερία της αυτοέκφρασης

Το pole dancing είναι χορός και όπως κάθε μορφή χορού, περιλαμβάνει συναισθήματα και μας επιτρέπει να τα εκφράσουμε. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δείξεις τι νιώθεις και ποια θέλεις να είσαι.

Θέλεις να είσαι sexy και σαγηνευτική; Το exotic pole είναι αυτό που αναζητάς. Θέλεις να αφήσεις ελεύθερη την ηθοποιό που κρύβεις μέσα σου; Ένα καλλιτεχνικό pole class θα σε χρίσει πρωταγωνίστρια του στύλου!

Θέλεις να δοκιμάσεις πόσο μακριά μπορούν να φτάσουν τα φυσικά σου όρια; Το pole sport εστιάζει στη σωματική δύναμη και στη δυσκολία τεχνικής που θα αφήσει τους φίλους σου να λαχανιάζουν βλέποντας σε να χορεύεις.

10.Γίνε μέρος μιας νέας κοινότητας

Αυτό είναι το κερασάκι στην τούρτα! Το pole dancing δίνει τόσα πολλά πράγματα σε ότι αφορά το κομμάτι της άθλησης αλλά αυτό που το κάνει πραγματικά να ξεχωρίζει από άλλους χορούς και αθλήματα είναι το αίσθημα της ομάδας που σου καλλιεργεί. Οι προπονήσεις δεν είναι ατομικές και ο ένας χορευτής βοηθάει και εμψυχώνει τον άλλον.

Και το καλύτερο είναι ότι παρά την απόσταση μεταξύ τους και τη διαφορά στο υπόβαθρο της φυσικής τους κατάστασης και της τεχνικής τους, οι pole dancers θα εμψυχώνουν πάντα τους συναδέλφους τους. Θα σε στηρίξουν και θα σου υπενθυμίσουν ότι μπορείς να το κάνεις, μπορείς να πετύχεις ό,τι δοκιμάσεις να κάνεις.

Το pole dancing είναι μια κοινότητα που πιστεύει ότι δεν υπάρχει «σωστός» χορευτής pole, είμαι μία ομάδα που πιστεύει στη διαφορετικότητα και στη συμπερίληψη και στηρίζει έμπραχτα το ότι όλοι μπορούν να χορέψουν, να γυμναστούν και να διασκεδάσουν πάνω στον στύλο.