Πώς 15 λεπτά στο τραμπολίνο μπορούν να αλλάξουν το σώμα μας (ναι, γίνεται)

Πώς 15 λεπτά στο τραμπολίνο μπορούν να αλλάξουν το σώμα μας (ναι, γίνεται)
Pexels

Θυμάσαι πόσο διασκεδαστικό ήταν να χοροπηδάς σε ένα τραμπολίνο όταν ήσουν παιδί; Ετοιμάσου να ενθουσιαστείς ξανά. 

Το να χοροπηδάς σε ένα μίνι τραμπολίνο (rebounding) έχει εκπληκτικά οφέλη στην τόνωση και την ανανέωσης του σώματος, λέει η ειδική σε θέματα δομικής ολοκλήρωσης/ευθυγράμμισης Lauren Roxburgh, συγγραφέας του βιβλίου Taller, Slimmer, Younger. Η Roxburgh ισχυρίζεται ότι η αναπήδηση σε τραμπολίνο είναι απίστευτα αποτελεσματική: Επανέφερε το σώμα της μετά τη γέννηση δύο μωρών και βλέπει τα αποτελέσματά της καθημερινά στους πελάτες της.

Παρακάτω μοιράζεται τα έξι καλύτερα πράγματα σχετικά με το rebounding (το αγαπημένο μας είναι ότι χρειάζεσαι μόνο 15-20 λεπτά για μια σταθερή προπόνηση)

Θυμάσαι πόσο διασκεδαστικό ήταν να χοροπηδάς σε ένα τραμπολίνο όταν ήσουν παιδί; Λοιπόν, αποδεικνύεται ότι το να χοροπηδάς ως ενήλικας μπορεί να είναι εξίσου ωραίο.

Ένα από τα καλύτερα πράγματα σχετικά με την αναπήδηση -εκτός από το γεγονός ότι σε κάνει να αισθάνεσαι και πάλι παιδί, οπότε είναι πιο πιθανό να συνεχίσεις να το κάνεις, είναι ότι είναι τόσο αποτελεσματικό που πραγματικά χρειάζεσαι μόνο 15 με 20 λεπτά για να κάνεις μια καλή, σοβαρά ωφέλιμη προπόνηση.

Μπορεί η γιόγκα να επηρεάσει τον τρόπο που μεγαλώνουμε;

Οι 6 καλύτεροι λόγοι για να ανέβεις στο τραμπολίνο

De-Stress

Μόνο λίγα λεπτά τραμπολίνο στο τέλος της ημέρας σου, μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στην υγεία και την ευτυχία σου. Το ελαφρύ bouncing μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της ροής του αίματος στους υπολειτουργούντες μύες, να χαλαρώσει και να απελευθερώσει τους υπερχρησιμοποιημένους, συν το ότι βοηθά το σώμα να απελευθερώσει ενδορφίνες (το φυσικό ηρεμιστικό βοήθημα του εγκεφάλου, μας κάνουν να αισθανόμαστε καλά). Το να βρίσκεσαι στο σώμα σου και να ξεχνάς για λίγο όσα έχεις στο κεφάλι σου έρχεται φυσικά καθώς αναπηδάς και μπορεί να βοηθήσει να καθαρίσει το μυαλό σου και να μειώσει την ένταση.

Υποστήριξη του πυελικού εδάφους για (σεξουαλική) υγεία

Πιθανότατα έχεις ακούσει για το πυελικό έδαφος, αλλά μπορεί να μην ξέρεις τι ακριβώς είναι. Εν συντομία, το πυελικό έδαφος είναι μια ομάδα μυών που ουσιαστικά σχηματίζουν μια «αιώρα» στη βάση της λεκάνης και στηρίζουν τα εσωτερικά όργανα πάνω από αυτήν. Γιατί είναι τόσο σημαντικό: Η ύπαρξη ισχυρών και εύκαμπτων μυών του πυελικού εδάφους βοηθά στον έλεγχο της ουροδόχου κύστης, στην ενίσχυση των οργασμών, στη σταθεροποίηση των αρθρώσεων των ισχίων και στη σύνδεση με τον βαθύ πυρήνα.

Μεγάλος αριθμός γυναικών πάσχει από ακράτεια ούρων, δηλαδή απώλεια του ελέγχου της ουροδόχου κύστης κατά τον βήχα, το φτέρνισμα ή ακόμη και το γέλιο ή το σεξ. Ενώ μπορεί να υπάρχουν και άλλοι ιατρικοί λόγοι για αυτό (όπως η εγκυμοσύνη, η εμμηνόπαυση και το άγχος), συχνά το πρόβλημα είναι ένα εξασθενημένο πυελικό έδαφος, το οποίο μπορεί να σχετίζεται με το πολύ καθισιό και τείνει να επιδεινώνεται για τις μητέρες μετά την απόκτηση παιδιών.

Για πολλές, οι αναπηδήσεις είχαν πολύ θετικό αντίκτυπο στην αποκατάσταση του υγιούς τόνου στο πυελικό έδαφος αφότου απέκτησαν μωρά. Αν είσαι εντάξει και εξακολουθείς να έχεις προβλήματα με διαρροή της ουροδόχου κύστης κατά την αναπήδηση, προχώρα αργά και αύξησε τον χρόνο σου σταδιακά. Όπως πάντα: Να ακούς το σώμα σου!

Η άσκηση αναπήδησης του πυελικού εδάφους

Ένας πολύ καλός τρόπος για να συνδεθείς με το πυελικό έδαφος είναι να κρατάς μια μαλακή μπάλα ανάμεσα στα γόνατά σου καθώς αναπηδάς απαλά, κάτι που βοηθάει να ενεργοποιήσεις τους εσωτερικούς μηρούς και το πυελικό σου, φυσικά, έδαφος.

Τοποθέτησε τα χέρια στον ηβικό οστό και πάρε αναπνοές εκπνέοντας καθώς σφίγγεις τους εσωτερικούς μηρούς σου. Δοκίμασε να συνεχίσεις για 2-5 λεπτά - φροντίζοντας να ανεβείς προς τα πάνω αν έχεις αδύναμο πυελικό έδαφος. Αφού τελειώσεις με την αναπήδηση, είναι σημαντικό να χαλαρώσεις εντελώς τους κοιλιακούς και το πυελικό σου έδαφος και να τινάξεις τα άκρα και το σώμα σου προς τα έξω.

Τρεις yoga instructors μας μιλάνε για τα οφέλη της πιο «πνευματικής γυμναστικής»

Ενίσχυση ισορροπίας

Η αναπήδηση σε τραμπολίνο μπορεί επίσης να είναι καλή για τη βελτίωση της ισορροπίας και της ιδιοδεκτικότητας, δηλαδή της ικανότητας να αντιλαμβανόμαστε τον προσανατολισμό και τη θέση του σώματός μας. Όταν στεκόμαστε στο ένα πόδι με τα μάτια μας κλειστά, η ιδιοδεκτικότητα είναι η διαδικασία με την οποία το σώμα μας εκπέμπει μηνύματα στο πόδι μας για να κάνει τις συνεχείς μικρορυθμίσεις που μας βοηθούν να παραμείνουμε όρθιοι. Επειδή εμπλέκουμε ενεργά τον οφθαλμικό και τον εσωτερικό ακουστικό πόρο καθώς αναπηδάμε, εργαζόμαστε για να βελτιώσουμε την ισορροπία, τον συγχρονισμό, τον συντονισμό και τον χρόνο αντίδρασης - όλα αυτά είναι σημαντικά για σχεδόν όλα όσα κάνουμε στη ζωή μας.

Ανάπτυξη δύναμης

Τα οστά αποτελούνται από ζωντανό ιστό που συνεχώς διασπάται και αντικαθίσταται. Η αναπήδηση παράγει έως και 2-3 φορές την κάθετη βαρύτητα, η οποία μπορεί να χρησιμεύσει ως αντίσταση ενδυνάμωσης για τα οστά μας. Αλλά σε αντίθεση με τις περισσότερες μορφές άσκησης με βάρη, το rebounding έχει πολύ χαμηλό αντίκτυπο, οπότε είναι πιο ήπιο για τις αρθρώσεις, τους χόνδρους και τους σπονδύλους. Εξαιτίας αυτού, οι ασκούμενοι που αντιμετωπίζουν ήδη απώλεια οστικών μετάλλων και ορισμένες άλλες μορφές εκφυλιστικών προβλημάτων υγείας, μπορούν να συνεχίσουν να ασκούνται απαλά σε ένα αναπηρικό μηχάνημα χωρίς να επιδεινώνουν τις καταστάσεις τους.

Διασκέδαση

Τελευταίο αλλά καθόλου λιγότερο σημαντικό: Η αναπήδηση σε τραμπολίνο είναι πραγματικά διασκεδαστική. Όταν κάτι είναι διασκεδαστικό, είναι πιο πιθανό να το κάνουμε. 15 έως 20 λεπτά rebounding είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διασκεδάσεις και να ξεχάσεις για λίγο τα ζητήματα της ημέρας.

pexels-tima-miroshnichenko-6571945.jpg

Mε αυτά τα τραγούδια στο iPod θα κάνεις την πιο «σκληρή» γυμναστική που έχεις κάνει ποτέ