Ασκήσεις ορθοσωμίας με ένα ξύλο!

Ασκήσεις ορθοσωμίας με ένα ξύλο!

Η καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής και personal trainer Χριστίνα Πανταζοπούλου μας μαθαίνει βασικές ασκήσεις για να αποκτήσουμε σωστή στάση σώματος.

Το κύριο αίτιο ενοχλήσεων σε σημεία όπως ο αυχένας, η μέση, οι ώμοι, τα ισχία και τα γόνατα οφείλονται σε κακή στάση του σώματος. Το σώμα δεν είναι «ευθυγραμμισμένο» με συνέπεια να υπέρ-λειτουργούν κάποιοι μύες εις βάρος των υπολοίπων που περιβάλουν μία άρθρωση, κάτι που οδηγεί σε χρόνιες αδυναμίες και συνεχή πόνο.

Η κακή στάση δημιουργείται μέσα από την καθημερινότητά μας, ο τρόπος δηλαδή που στεκόμαστε, που καθόμαστε, που μιλάμε στο τηλέφωνο κρατώντας το ακουστικό με τον ώμο και το κεφάλι για παράδειγμα. Επιπλέον οφείλεται και σε κάποιο γενετικό κατασκευαστικό πρόβλημα όπως σκολίωση, κύφωση, λόρδωση κτλ.

Οι ασκήσεις ορθοσωμίας είναι πολύ σημαντικές για την βελτίωση της στάσης κυρίως του κορμού. Και μπορούν να γίνονται σε καθημερινή βάση μέσα σε 10'!

  • Βρείτε ένα στρογγυλό ξύλο, για παράδειγμα ένα σκουπόξυλο. Καθίστε σε μία καρέκλα για να βεβαιωθείτε ότι η σπονδυλική σας στήλη είναι σε ευθεία γραμμή και πιάστε το ξύλο με ανοιχτά τα χέρια λίγο πιο έξω από το άνοιγμα των ώμων.
  • Ασκήσεις
  • Ανεβάζω – κατεβάζω το ξύλο πάνω από το κεφάλι .
  • Επαναλαμβάνω την ίδια άσκηση έχοντας σκύψει προς τα εμπρός με τεντωμένη την πλάτη (σε επίκυψη).
  • Κρατώ το ξύλο πάνω από το κεφάλι και το τραβάω πίσω από το κεφάλι. (οπισθολαίμιες έλξεις)
  • Κρατώ το ξύλο μπροστά από το στήθος και στρίβω τον κορμό μου δεξιά-αριστερά (περιφορές γύρω απόν κατακόρυφο άξονα του σώματος).
  • Κρατώ το ξύλο πάνω στους ώμους με τα χέρια ανοιχτά (όπως κρατά ο βοσκός την γκλίτσα!) και κάμπτω τον κορμό μου δεξιά-αριστερά (πλάγιες κάμψεις).
  • Από την τελευταία θέση στο νούμερο 4 κάνω πάλι περιφορές δεξιά-αριστερά (γύρω από τον κατακόρυφο άξονα).

Γενικές οδηγίες: Κρατώ την σπονδυλική στήλη σε κάθετη γραμμή και τραβάω την κοιλιά μου συνεχώς προς τα μέσα για να προστατεύσω την σπονδυλική στήλη, προσπαθώ να μην ανεβάζω τους ώμους προς τα αυτιά αλλά να δουλεύω από την πλάτη.