Capoeira: κάντο όπως η Loreen στη Eurovision

Capoeira: κάντο όπως η Loreen στη Eurovision

Τι είδαμε να χορεύει η Loreen στο χθεσινοβραδινό διαγωνισμό;

Για όσους από εσάς παρακολουθήσατε τη χθεσινοβραδινή Eurovision και εντυπωσιαστήκατε από τη νικήτρια Loreen και τον παράξενο χορό της, τότε μην ανησυχείτε καθόλου γιατί μόλις θα σας αποκαλύψουμε το μυστικό της.

Η χορογραφία της ήταν βασισμένη στα βήματα της περιβόητης «capoeira», μίας διάσημης πολεμικής τέχνης που συνδυάζει παιχνίδι και χορό. Αυτή η τέχνη προέρχεται από τις αφρικάνικες φυλές Mπαντού και αποτελούν κινήσεις των ζώων της ζούγκλας σε συνδυασμό με τεχνικές αυτοάμυνας που καμουφλαρίστηκαν μέσα σε χορογραφίες από τους σκλάβους προκειμένου να μη γίνουν αντιληπτοί.

Σήμερα, «capoeira» είναι το εθνικό άθλημα της Bραζιλίας, ενώ στη χώρα μας μπορεί να έφτασε σχετικά πρόσφατα, αλλά η εκμάθησή της συνοδεύεται από την επαφή με την πορτογαλική γλώσσα, τα μουσικά όργανα της «ρόντα», όπως, για παράδειγμα, το μπεριμπάου και το τραγούδι, για να υπάρχει μία σφαιρική γνώση της εν λόγω κουλτούρας.

Το μάθημα ξεκινάει με ένα μισάωρο τρέξιμο καθώς κ διατάσεις, ενώ στη συνέχεια οι μαθητές χωρίζονται σε ομάδες και εξασκούν τις χορευτικές κινήσεις. Στο τέλος, μαζεύονται όλοι σε ένα κύκλο που ονομάζεται «ρόντα» και με ζωντανή μουσική ενισχύεται η ομαδικότητα μέσα στο πλαίσιο των ακροβατικών και των υποτιθέμενων χτυπημάτων.

Μήπως να το ψάξετε λίγο παραπάνω;