Θα «φουσκώσω» αν κάνω βάρη;

Θα «φουσκώσω» αν κάνω βάρη;

O Καθηγητής Φυσικής Αγωγής και personal trainer Παναγιώτης Κουμαντάκης λύνει τις απορίες μας!

Είναι αλήθεια ότι πολλές γυναίκες αποφεύγουν να κάνουν ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης (βάρη), γιατί φοβούνται ότι θα αυξηθεί υπέρμετρα η μυϊκή τους μάζα και θα... « φουσκώσουν » ! Έχουν δίκιο;

1) Τα προγράμματα μυϊκής ενδυνάμωσης, ανάλογα με τον τρόπο που δομούνται, έχουν διαφορετικό στόχο. Αν δεν ακολουθείς ένα πρόγραμμα με στόχο την αύξηση της μυϊκής μάζας (σε συνδυασμό με συγκεκριμένη διατροφή), δε γίνεται να μεγαλώσουν οι μύες παρά ελάχιστα. Άρα αν δε θέλετε να «φουσκώσετε», δε «φουσκώνετε».

2) Οι μύες των περισσοτέρων γυναικών, σε αντίθεση με των αντρών, δεν έχουν τη δυνατότητα να μεγαλώσουν πολύ. Αυτό οφείλεται στις ορμονικές διαφορές των δύο φύλων. Επομένως και να θέλετε να «φουσκώσετε», η δυνατότητα που έχετε είναι περιορισμένη.

Ωστόσο υπάρχει ένα πολύ μικρό ποσοστό γυναικών, που εξαιρούνται του κανόνα, και αποκτούν μεγαλύτερη μυϊκή υπερτροφία με τη μυϊκή ενδυνάμωση. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης ή αυξητικής ορμόνης στο αίμα τους, σε γενετική προδιάθεση ή σε υψηλότερη ορμονική ανταπόκριση στις ασκήσεις με βάρη. Ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις όμως, αν δεν υπάρχει υψηλό σωματικό λίπος, η εικόνα της γυναίκας εξακολουθεί να είναι ελκυστική.

3) Ο μυϊκός ιστός έχει μεγαλύτερη πυκνότητα από το λιπώδη ιστό, δηλαδή ένα συγκεκριμένο βάρος λίπους έχει μεγαλύτερο όγκο από το αντίστοιχο βάρος μυός. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η παράλληλη αύξηση της μυϊκής μάζας και μείωση του συνολικού σωματικού λίπους, πιθανόν να επιφέρει συνολική μείωση της περιφέρειας ενός μέλους ή ολόκληρου του σώματος. Συνεπώς, η μυϊκή ενδυνάμωση μπορεί να γίνεται ακόμα και όταν θέλετε να αδυνατίσετε.

Από τα παραπάνω, συμπεραίνουμε ότι οι ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης δεν είναι «εχθρός» της θηλυκότητας. Αντίθετα, είναι ένα χρησιμότατο εργαλείο που θα σας βοηθήσει να τελειοποιήσετε το σώμα σας.

Διαβάστε ακόμα

Το γυναικείο στήθος βελτιώνεται με ασκήσεις ενδυνάμωσης; O personal trainer Παναγιώτης Κουμαντάκης λύνει την απορία!

Ζώνες αδυνατίσματος : Τελικά κάνουν θαύματα;

Τα 3 βήματα για super γράμμωση μέχρι το καλοκαίρι. Ο personal trainer Παναγιώτης Κουμαντάκης συμβουλεύει!