Coronaphobia: Η νέα διαταραχή που αναδύεται από την πανδημία COVID-19

Coronaphobia: Η νέα διαταραχή που αναδύεται από την πανδημία COVID-19

Τι πρέπει να γνωρίζεις γι’ αυτή;

Η πανδημία COVID-19 έφερε πολλούς νέους όρους και λέξεις στη ζωή μας: την τηλεργασία, την τηλεκπαίδευση και τον covidiot, που σου έχουμε εξηγήσει σε άλλο κείμενο τι είναι. Μπορούμε τώρα να προσθέσουμε και το «coronaphobia» σε αυτήν τη λίστα. Οι ερευνητές που έβγαλαν τον όρο στα τέλη του περασμένου έτους λένε ότι η κορονοφοβία είναι ένας νέος τύπος άγχους ειδικά για τον COVID-19. Εδώ θα μάθεις όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις γι’ αυτό, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο μπορείς να προσδιορίσεις εάν το άγχος σου αυξάνεται στο επίπεδο αυτής της διαταραχής και τι πρέπει να κάνεις εάν συμβαίνει.

Τι είναι η κορονοφοβία;

Μετά την ανάλυση σχεδόν 500 μελετών που αντιμετώπιζαν τον συναγερμό και τον πανικό που αισθανόταν ο κόσμος κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι ερευνητές χαρακτήρισαν την κορονοφοβία ως «υπερβολική πυροδοτούμενη απόκριση φόβου από τη σύλληψη του ιού που προκαλεί τον COVID-19, οδηγώντας σε συνοδευόμενη υπερβολική ανησυχία για τα φυσιολογικά συμπτώματα, σημαντικό στρες για προσωπική και επαγγελματική απώλεια, αυξημένη διαβεβαίωση και συμπεριφορές που αναζητούν ασφάλεια και αποφυγή δημόσιων χώρων και καταστάσεων, προκαλώντας αξιοσημείωτη βλάβη στη λειτουργία της καθημερινής ζωής».

Οι ερευνητές ανέφεραν διάφορους παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε κορονοφοβία. Σε αυτά περιλαμβάνονται η αβεβαιότητα που προκαλείται από την πανδημία (όπως εάν θα κολλήσεις τον COVID-19 ή εάν κινδυνεύεις να χάσεις τη δουλειά σου), η υιοθέτηση νέων πρακτικών και συμπεριφορών αποφυγής και το άγχος που μπορεί να αναπτυχθεί όταν ακούς για ηγέτες και διασημότητες που έχουν προσβληθεί από τον ιό.

Κορονοφοβία ή απλό άγχος: πώς να δεις τη διαφορά;

Η Lily Brown, PhD, διευθύντρια του Κέντρου για τη Θεραπεία και τη Μελέτη του Άγχους στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας, λέει στο Health ότι πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται αν το επίπεδο άγχους τους για τον COVID-19 είναι φυσιολογικό ή εάν ανησυχούν πολύ για τον ιό. Για να τους βοηθήσει να το καταλάβουν, λέει στους ασθενείς να χρησιμοποιούν την πανδημική συμπεριφορά ως δείκτη.

Οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται άγχος κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αλλά εάν αρχίσεις να παρατηρείς ότι δυσκολεύεσαι να εκπληρώσεις τις δεσμεύσεις σου ή να ολοκληρώσεις τις υποχρεώσεις που πρέπει, επειδή είσαι πανικοβλημένη για τη σύλληψη του ιού (ή ανησυχείς ότι τα αγαπημένα σου πρόσωπα θα αρρωστήσουν), αυτές μπορεί να είναι ενδείξεις ότι έχεις κορονοφοβία - και η επαγγελματική υποστήριξη για τη διαχείριση του άγχους μπορεί να είναι αποτελεσματική.