Τι είναι η διατροφική διαταραχή binge;

Τι είναι η διατροφική διαταραχή binge;

Υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τη BED (Binge Eating Disorder).

Κατά διαστήματα, οι περισσότεροι από εμάς τρώμε υπερβολικά. Ίσως τρώμε διπλή μερίδα σε ένα γεύμα, ίσως τελειώνουμε ένα ολόκληρο παγωτό σε λίγα λεπτά κ.ο.κ. Σε ένα σημείο όμως αυτές οι περιπτώσεις υπερκατανάλωσης φαγητού αποτελούν ανησυχία για ένα πιο σοβαρό, υποκείμενο πρόβλημα: την υπερβολική διατροφική διαταραχή (BED).

Η BED είναι η πιο συνηθισμένη διατροφική διαταραχή στις ΗΠΑ, λέει η Εθνική Ένωση Διατροφικών Διαταραχών (NEDA). Και είναι πολύ διαφορετικό από το περιστασιακό φαγητό. Η BED χαρακτηρίζεται από επανειλημμένα επεισόδια κατανάλωσης ποσότητας τροφής που είναι μεγαλύτερη από ό, τι άλλα άτομα θα έτρωγαν στο ίδιο σύντομο χρονικό διάστημα (συνήθως εντός δύο ωρών).

Ένα άτομο με BED θα τρώει υπερβολικά, κατά μέσο όρο, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα για τρεις μήνες. Κατά τη διάρκεια αυτών των «binges», το άτομο αισθάνεται απώλεια ελέγχου - σαν να μην μπορεί να σταματήσει να τρώει ή να διαχειρίζεται τι ή πόσο τρώει. Η συμπεριφορά τους κάνει να αισθάνονται στενοχωρημένοι.

Για να πληροί τα κριτήρια διάγνωσης BED, το άτομο πρέπει επίσης να κάνει τουλάχιστον τρία από τα ακόλουθα κατά τη διάρκεια της κατανάλωσης τροφής:

-Τρώει πολύ πιο γρήγορα από το κανονικό
-Τρώει μέχρι να νιώσει άβολα χορτάτο
-Τρώει μεγάλες ποσότητες φαγητού, παρόλο που δεν πεινάει σωματικά
-Τρώει μόνο επειδή ντρέπεται από το πόσο τρώει
-Μετά την κατανάλωση τροφής, νιώθει κατάθλιψη, ένοχο ή αηδιασμένο με τον εαυτό του

Η Debra Safer, MD, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ και συν-διευθύντρια του Προγράμματος Διατροφικών Διαταραχών του Στάνφορντ, λέει στο Health ότι μια κοινή εσφαλμένη αντίληψη είναι ότι το BED είναι απλώς η έλλειψη θέλησης. Αυτό σίγουρα δεν ισχύει. «Οι άνθρωποι με BED έχουν έναν τόνο θέλησης με πολλούς τρόπους στη ζωή τους», λέει. Η κατάστασή τους είναι περίπλοκη, με βιολογικούς, ψυχολογικούς και κοινωνικούς λόγους, εξηγεί. «Αλλά δεν είναι επιλογή. Κανείς δεν θέλει να έχει μια διατροφική διαταραχή».

Ποιος μπορεί να αναπτύξει BED;

Σε σύγκριση με άλλους τύπους διατροφικών διαταραχών, το BED αναπτύσσεται αργότερα στη ζωή, συνήθως στις αρχές της δεκαετίας των '20. Και ενώ το BED τείνει να επηρεάζει διπλάσια σε πόσητητα γυναίκες από άνδρες τα ποσοστά είναι συγκρίσιμα μεταξύ διαφορετικών φυλετικών ομάδων. Αν και ένα άτομο με οποιοδήποτε βάρος μπορεί να αναπτύξει BED, τα άτομα με BED τείνουν να έχουν φυσιολογικό ή υψηλότερο από το μέσο όρο βάρος. Και σύμφωνα με το NEDA, για άτομα με BED, έως και τα δύο τρίτα θεωρούνται κλινικά παχύσαρκα.



Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια;

Η διακύμανση του βάρους - τόσο πάνω όσο και κάτω - μπορεί να αποτελεί ένδειξη BED, σύμφωνα με τους ειδικούς. Παρατηρώντας ότι μεγάλες ποσότητες τροφίμων έχουν εξαφανιστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα ή ότι υπάρχουν πολλά κενά περιτυλίγματα και δοχεία γύρω μπορεί επίσης να είναι ενδείξεις ότι κάποιος που γνωρίζεις έχει BED, σύμφωνα με το NEDA. Κάποιος με BED μπορεί επίσης να κλέψει ή να συσσωρεύσει φαγητό σε περίεργα μέρη, να σταματήσει να πηγαίνει έξω με φίλους ή να συμμετέχει σε συνήθεις δραστηριότητες, να ανησυχεί για το φαγητό στο κοινό ή να έχει γαστρεντερικά προβλήματα.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για την υγεία;

Το BED μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους και παχυσαρκία με την πάροδο του χρόνου. Έτσι, πολλοί από τους κινδύνους για την υγεία που συνοδεύουν το BED είναι οι ίδιοι κίνδυνοι για την υγεία που σχετίζονται με την παχυσαρκία, σύμφωνα με το NEDA. Για παράδειγμα, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η έρευνα έχει δείξει ότι το BED αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Το BED μπορεί επίσης να έχει συνέπειες στην υγεία παρόμοιες με εκείνες του στίγματος βάρους, όπως κατάθλιψη, σωματική δυσαρέσκεια και χαμηλή αυτοεκτίμηση, επισημαίνει το κέντρο διαταραχών.