Αυτή θα μπορούσε να είναι η λύση για τη μοναξιά, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Αυτή θα μπορούσε να είναι η λύση για τη μοναξιά, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Πώς μπορείς να μη νιώθεις μόνη ακόμη κι αν είσαι. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει!

Το να κάνεις κάτι ουσιαστικό στον ελεύθερο χρόνο σου μπορεί να σε βοηθήσει να νιώθεις λιγότερο μόνη, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Ερευνητές με επικεφαλής το Penn State University στην Πενσυλβάνια των Ηνωμένων Πολιτειών μελέτησαν τη μοναξιά και τον ελεύθερο χρόνο μεταξύ των φοιτητών κολεγίου και των ηλικιωμένων.

Πού κατέληξαν; Τα συμπεράσματα έδειξαν ότι οι δραστηριότητες αναψυχής που περιελάμβαναν κάποιες δεξιότητες και τη συγκέντρωση ήταν λιγότερο πιθανό να μας κάνουν να νιώθουμε μόνοι από ό,τι οι παθητικές -χωρίς δραστηριότητα- ασχολίες, όπως η παρακολούθηση τηλεόρασης.

H μοναχικότητα δε σημαίνει μοναξιά: Αυτό είναι το κλειδί που κάνει τη διαφορά

Αναψυχή χωρίς μοναξιά

Το να παίζεις πιάνο, να ζωγραφίζεις, να κόβεις ξύλα, να γράφεις και να κάνεις σκι είναι όλα παραδείγματα αυτών των πιο ικανοποιητικών δραστηριοτήτων, προτείνουν οι ερευνητές του Penn State. Με το να μας καθηλώνουν, ψυχικές ή σωματικές δραστηριότητες αναψυχής όπως αυτές, μας βάζουν σε μια κατάσταση που ονομάζεται «ροή» και αυτό είναι το κλειδί για να νιώθουμε λιγότερο μόνοι. «Όταν μπαίνουμε σε κατάσταση ροής, γινόμαστε απορροφημένοι και συγκεντρωμένοι και βιώνουμε στιγμιαία απόλαυση», εξηγεί ο John Dattilo, καθηγητής τουρισμού στο Penn State. Μπορούμε επίσης να εκπλαγούμε από το πόσος χρόνος έχει περάσει όταν φεύγουμε από την κατάσταση ροής μας, προσθέτει. Οι άνθρωποι θα βρουν ροή σε διαφορετικές δραστηριότητες αναψυχής, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις δεξιότητές τους, λένε οι ερευνητές. Οι δραστηριότητες ιδανικής ροής απαιτούν αρκετή ικανότητα - αλλά δεν μπορεί να είναι τόσο δύσκολες που να φαίνονται αδύνατες.

Κάνε μια ψυχαγωγική δραστηριότητα που σου αρέσει

monaxia2.jpg

Αυτές οι δραστηριότητες πρέπει επίσης να έχουν νόημα – δεδομένου ότι τις απολαμβάνουμε-. Αυτές οι δραστηριότητες ροής που μας απορροφούν και μας προκαλούν είναι ακόμη πιο αποτελεσματικές στη μείωση της μοναξιάς από το να είμαστε κοντά με άλλους ανθρώπους, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Αυτό είναι σημαντικό στο πλαίσιο της πανδημίας, όταν οι άνθρωποι ήταν απομονωμένοι λόγω των περιορισμών του lockdown.

Πανδημική μοναξιά

monaxia3.jpg

Πολλές μελέτες έχουν δείξει την αρνητική επίδραση του COVID-19 στην ψυχική υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μοναξιάς. Μια μελέτη με άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω από 26 ευρωπαϊκές χώρες διαπίστωσε ότι όσοι αισθάνονται περισσότερη μοναξιά διατρέχουν έως και 10 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για καταθλιπτική διάθεση, συμπτώματα άγχους και προβλήματα ύπνου.

Στην Αυστραλία, έρευνες σε 2.000 άτομα -από 18 έως 88 ετών- διαπίστωσαν ότι πολλοί ανέφεραν ότι η ποιότητα και το μέγεθος των φίλων τους είχαν συρρικνωθεί. Ακόμη και μήνες μετά το lockdown, η διαρκής αίσθηση ήταν ότι οι άνθρωποι αποσύρονταν και είχαν λιγότερες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. «Η μοναξιά είναι ένα σοβαρό κοινωνικό και υγειονομικό ζήτημα, που συνδέεται με την κακή ψυχική υγεία και τον πρόωρο θάνατο», δήλωσαν οι ερευνητές στα πανεπιστήμια του Σίδνεϊ και του Wollongong. Το να βρίσκεσαι σε χώρους με πράσινο και να περνάς χρόνο με άτομα που μοιράζονται τις ίδιες αξίες με εσένα μπορεί να συμβάλει στη μείωση της μοναξιάς, προτείνουν ειδικοί ψυχικής υγείας στο King’s College του Λονδίνου.