20 τρόποι για να γνωρίσεις νέους ανθρώπους και να κάνεις νέες φιλίες  

Ανθή Μιμηγιάννη
20 τρόποι για να γνωρίσεις νέους ανθρώπους και να κάνεις νέες φιλίες  
Pexels

Μπορεί να μην σου είναι πολύ ευχάριστη στην αρχή η ιδέα, ειδικά αν είσαι εσωστρεφής ή παλεύεις με το κοινωνικό άγχος, αλλά μετά από λίγο συνηθίζεις την έκθεση και την κοινωνικοποίηση.

Γνωρίζοντας νέους ανθρώπους και κάνοντας γνωριμίες, μπορείς να έρθεις σε επαφή με άλλες νοοτροπίες, πολιτισμούς και να βελτιώσεις τις κοινωνικές σου δεξιότητες. Ανοίγεσαι σε ολοκαίνουργιες εμπειρίες και κουλτούρες όταν αρπάζεις την ευκαιρία να γνωρίσεις ανθρώπους από όλα τα κοινωνικά στρώματα.

Μπορεί να μην σου είναι πολύ ευχάριστη στην αρχή η ιδέα, ειδικά αν είσαι εσωστρεφής ή παλεύεις με το κοινωνικό άγχος, αλλά μετά από λίγο συνηθίζεις την έκθεση και την κοινωνικοποίηση.

Ας δούμε μερικούς έξυπνους τρόπους για γνωρίσεις νέους ανθρώπους.

  1. Εθελοντισμός

Είτε πρόκειται για εθελοντισμό σε έναν οργανισμό είτε για φιλανθρωπικό σκοπό, αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κάνεις νέους φίλους. Ένα από τα οφέλη του εθελοντισμού, εκτός από τη γνωριμία με πολλούς ανθρώπους που θέλουν να βοηθήσουν τους άλλους, είναι η δυνατότητα ανταπόδοσης. Αν πάντα ήθελες να γνωρίσεις ανθρώπους που είναι τόσο συμπονετικοί και ανιδιοτελείς όσο εσύ, αυτή μπορεί να είναι η ανταμοιβή σου για την προσφορά μέσω του εθελοντισμού. Μπορείς να υποστηρίξεις πολλούς σκοπούς, όπως την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή την αντιμετώπιση της παιδικής πείνας. Ανάλογα με τις δεξιότητές σου, μπορεί ακόμη και να βρεις εθελοντική εργασία που βασίζεται σε παρόμοιες επαγγελματικές δεξιότητες.

  1. Λέσχες βιβλίου

Μπορεί να γνωρίσεις φίλους συμμετέχοντας σε μια λέσχη βιβλίου. Η τοπική βιβλιοθήκη ή η κοινοτική λέσχη είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βρεις τα καλύτερα νέα βιβλία, να τα απολαύσεις και να μιλήσεις γι' αυτά. Οι άνθρωποι που είναι παθιασμένοι με τα βιβλία θα καταλήξουν να γνωρίσουν ανθρώπους με τα ίδια ενδιαφέροντα. Έτσι, αν αγαπάς τα βιβλία και θέλεις να συναντήσεις φίλους με παρόμοιο πνεύμα, αυτή θα μπορούσε να είναι μια οδός για εσένα

  1. Γίνε μέλος μιας αθλητικής ομάδας

Αν είσαι σωματικά δραστήρια και παθιασμένη με τον αθλητισμό ή τον στίβο, η συμμετοχή σε μια αθλητική ομάδα μπορεί να σε βοηθήσει να γνωρίσεις νέους ανθρώπους. Δεν χρειάζεται να παίζεις σε κάποιο πρωτάθλημα για να αποκομίσεις τα οφέλη της γνωριμίας με νέους ανθρώπους ενώ αθλείσαι. Μπορείς να συμμετάσχεις σε ένα ομαδικό άθλημα όπως το ποδόσφαιρο ή το βόλεϊ.

  1. Εκδηλώσεις δικτύωσης

Οι επαγγελματικές ομάδες δικτύωσης είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κάνεις έναν νέο φίλο. Ωστόσο, να είσαι προετοιμασμένη ότι οι περισσότεροι άνθρωποι πηγαίνουν σε εκδηλώσεις δικτύωσης για να σου πουλήσουν κάτι. Σχεδόν πάντα υπάρχει κάποιο απώτερο κίνητρο. Αντ' αυτού, να είσαι δοτική. Γίνε το άτομο που προσπαθεί να βοηθήσει τους άλλους να ξεπεράσουν το σύνδρομο του απατεώνα, να βρουν σε άνεργα μέλη μια νέα δουλειά και να χτίσουν προσωπικές σχέσεις, βοηθώντας απλώς τους ανθρώπους με τις ανάγκες τους.

  1. Ταξίδεψε

Τα ταξίδια είναι ένας από τους πιο περιπετειώδεις και διασκεδαστικούς τρόπους για να γνωρίσεις άλλους ανθρώπους. Οι άνθρωποι τείνουν να έχουν καλή διάθεση, ιδίως όταν ταξιδεύουν για διακοπές, γεγονός που ανοίγει ευκαιρίες για να γνωρίσεις νέα άτομα με ανάλαφρο τρόπο. Όταν ταξιδεύεις, εξερευνάς διαφορετικά μέρη, προσελκύεις νέες εμπειρίες και δημιουργείς θετικές αναμνήσεις, ενώ παράλληλα συναντάς νέους ανθρώπους από διαφορετικούς πολιτισμούς. Η γνωριμία με νέους ανθρώπους είναι συχνά ένα από τα πιο αξιομνημόνευτα και αξέχαστα μέρη του ταξιδιού. Θα κάνεις νέους φίλους που κατά τη διάρκεια αυτής της ευτυχισμένης στιγμής στη ζωή σου.

  1. Πήγαινε στο τοπικό μπαρ

Το σκηνικό των μπαρ δεν είναι για όλους. Ωστόσο, αν ψάχνεις για ένα μέρος για να γνωρίσεις νέους φίλους, το να πας σε ένα τοπικό μπαρ μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κοινωνικοποιηθείς με άλλους και να ξεκινήσεις μια συζήτηση.

  1. Πήγαινε στο γυμναστήριο

Αν διαπιστώσεις ότι ο αθλητισμός δεν είναι το φόρτε σου, η εγγραφή στο γυμναστήριο και η επίτευξη των στόχων της φυσικής σου κατάστασης θα μπορούσε να είναι το κλειδί για να γνωρίσεις διαφορετικούς ανθρώπους. Το να πηγαίνεις στο γυμναστήριο δεν χρειάζεται να είναι εξαντλητικό, ενώ εκεί μπορείς να γνωρίσεις νέους ανθρώπους και να συνομιλήσεις μαζί τους πριν από ένα μάθημα ή ανάμεσα στα σετ. Το γυμναστήριο είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να βρεις νέους φίλους. Έτσι, θα παραμείνεις και πιο αφοσιωμένη στους στόχους σου για τη γυμναστική. Σε γενικές γραμμές, η καλύτερη στιγμή για να μιλήσεις με ανθρώπους στο γυμναστήριο είναι πριν ή μετά την προπόνηση.

  1. Συναντήσεις ομαδικής θεραπείας

Όλοι έχουμε τα προβλήματά μας και μερικές φορές είναι δύσκολο να πάρουμε την υποστήριξη που χρειαζόμαστε. Ευτυχώς, μπορείς να μάθεις πώς να γνωρίσεις νέους ανθρώπους στην ομάδα υποστήριξης / group therapy. Για παράδειγμα, αν πάσχεις από διατροφική διαταραχή, μπορείς να περάσεις χρόνο με ανθρώπους που συζητούν μαζί σου πώς να την αντιμετωπίσετε παράλληλα και να κάνετε παρέα σε εκδηλώσεις μαζί για να βοηθήσετε ο ένας τον άλλον.

  1. Πήγαινε στο βιβλιοπωλείο

Αν είσαι παθιασμένη με το διάβασμα βιβλίων, τότε αυτή είναι η ευκαιρία να συνεχίσεις να πηγαίνεις στα τοπικά βιβλιοπωλεία (ή ακόμα και στις βιβλιοθήκες), γιατί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να συναντήσεις κάποιον που μοιράζεται το ίδιο πάθος για το διάβασμα. Οι πιθανότητες να βρεις κάποιον να διαβάζει το αγαπημένο σου βιβλίο μπορεί να είναι απίθανες. Ωστόσο, ένα από τα οφέλη του διαβάσματος είναι το πόσα πολλά μπορείς να μάθεις από ένα βιβλίο. Η γνωριμία με νέους ανθρώπους που διαβάζουν τακτικά σου δίνει μια επιπλέον ευκαιρία να συναντήσεις κάποιον που μπορεί να σε διδάξει πολλά. Μια βιβλιοθήκη ή ένα βιβλιοπωλείο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να γνωρίσεις ανθρώπους με πραγματική περιέργεια και φιλομάθεια. Η γνωριμία με νέους ανθρώπους στο βιβλιοπωλείο είναι υπέροχη γιατί οι συζητήσεις σας έχουν ουσία και βάθος. Μπορείτε να μιλήσετε για τις διάφορες ιστορίες που έχετε διαβάσει και να μοιραστείτε το σημαντικό πάθος σας για το διάβασμα και τα βιβλία. Είναι επίσης μια ευκαιρία να μοιραστείτε βιβλία που έχετε διαβάσει και να δώσετε ο ένας στον άλλον συστάσεις.

  1. Μέσω κοινών φίλων

Ο καλύτερος τρόπος για να κάνεις νέες γνωριμίες και να συναντήσεις ανθρώπους με ίδια ενδιαφέροντα είναι μέσω των ήδη διαθέσιμων φίλων σου. Το να κάνεις φίλους δεν είναι πάντα εύκολο. Ωστόσο, με το να γίνεις φίλη με ανθρώπους μέσω των φίλων σου, θα διευρύνεις τον κοινωνικό σου κύκλο. Επιπλέον, αν αγαπάς τους κολλητούς σου, πιθανότατα θα γνωρίσεις ανθρώπους που μοιάζουν με αυτούς μέσα από τις δικές τους φιλίες.

  1. Βγάλε βόλτα τον σκύλο σου

Η βόλτα με τον σκύλο σου είναι ένας άλλος πολύ καλός τρόπος για να γνωρίσεις νέους ανθρώπους, ειδικά άλλους ιδιοκτήτες σκύλων όπως εσύ. Με αυτή τη δραστηριότητα, όχι μόνο μπορείς να περάσεις σημαντικό χρόνο με τον σκύλο σου και να παίξεις μαζί του, αλλά και να γνωρίσεις διαφορετικούς ανθρώπους. Ένα πάρκο σκύλων είναι ένα εξαιρετικό μέρος για κοινωνικοποίηση, τόσο για τους ανθρώπους που έχουν σκύλους μαζί τους όσο και για εκείνους που δεν έχουν. Τα σκυλιά είναι επίσης πολύ αξιαγάπητα πλάσματα και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αυτό να προσελκύει τους ανθρώπους στον σκύλο σου, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείς για το πώς να ξεκινήσεις μια συζήτηση χωρίς το άβολο κομμάτι της αρχής. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σκύλων διαπιστώνουν ότι η συζήτηση με τους άλλους ξεκινά από άλλους που θέλουν να χαϊδέψουν το σκύλο τους

  1. Λέσχη public speaking

Πολλοί άνθρωποι που δεν ξέρουν πώς να γνωρίσουν νέους ανθρώπους είναι σχετικά ντροπαλοί. Μπορεί να μην ξέρουν πώς να κάνουν νέους φίλους ούτε να έχουν τις κοινωνικές δεξιότητες για να πάνε απλά σε κάποιον και να αρχίσουν να μιλάνε. Σεμινάρια όπως αυτό της δημόσιας ομιλίας θα σε φέρουν σε επαφή με άλλα άτομα που θέλουν να τελειοποιήσουν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες, οπότε αυτό θα μπορούσε να είναι μια καλή ευκαιρία να γνωρίσουν ανθρώπους με παρόμοιο στόχο.

  1. Πήγαινε στην παραλία

Σε ένα χαλαρωτικό μέρος δίπλα στο νερό όπως η παραλία, θα βρεθείς ανάμεσα σε ανθρώπους που διασκεδάζουν και απολαμβάνουν τον ήλιο. Υπάρχουν επίσης ευκαιρίες να πας σε εστιατόρια δίπλα στην παραλία, που είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να κοινωνικοποιηθείς με ανθρώπους που δεν έχεις συναντήσει ποτέ πριν. Μια άλλη πτυχή που κάνει την παραλία ένα εξαιρετικό μέρος για να γνωρίσεις ανθρώπους είναι ότι υπάρχουν πολλές δραστηριότητες, όπως το beach volleyball, το καγιάκ ή ακόμη και το ψαροντούφεκο.

  1. Απόκτησε χόμπι

Όσοι αναζητούν νέους φίλους μπορούν να τους βρουν στα μαθήματα καινούριων χόμπι. Είτε πρόκειται για το τοπικό κατάστημα χειροτεχνίας, τη λέσχη βιβλίου, το μάθημα χορού, το διαδικτυακό φόρουμ ή ακόμη και τη δουλειά μερικής απασχόλησης, θα μπορέσεις να συνδεθείς με νέους ανθρώπους και να τους βλέπεις σε τακτική βάση. Και έτσι ξεκινούν οι φιλίες.

  1. Με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ζούμε σε έναν ψηφιακό κόσμο. Έτσι, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να γνωρίσεις νέους ανθρώπους από το να εκμεταλλευτείς τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook και το Instagram. Είναι εύκολο να συνομιλήσεις με κάποιον νέο και να πιάσεις κουβέντα, αφού δεν χρειάζεται να ανησυχείς για τις εκφράσεις του προσώπου και τη γλώσσα του σώματός σου. Η συμμετοχή σε ομάδες και η αλληλεπίδραση με ανθρώπους είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βρεις έναν ξένο με τον οποίο μπορείς ενδεχομένως να συνδεθείς και να συνομιλήσεις. Υπάρχουν τόσες πολλές ομάδες στο Facebook στις οποίες μπορείς να συμμετάσχεις, ακόμη και μία που περιορίζεται στην εγγύτητά σου. Το σπουδαίο με τη συμμετοχή σε ομάδες είναι ότι υπάρχει μια ομάδα για κάθε ενδιαφέρον ή χόμπι, γεγονός που διευκολύνει τη γνωριμία με ανθρώπους που μοιράζονται παρόμοιους στόχους, αξίες ή χόμπι με εσένα. Πίσω από μια οθόνη, θα αισθάνεσαι σίγουρα λίγο λιγότερη πίεση να συνομιλήσεις με έναν άγνωστο ή να σχολιάσεις μια ανάρτηση που κάνει κάποιος.

  1. Πολιτιστικές εκδηλώσεις ή θρησκευτικές ομάδες

Ο τοπικός πολιτιστικός σύλλογος μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να γνωρίσετε άτομα της ίδιας εθνικότητας με εσένα. Αυτό τείνει να είναι δημοφιλές για τους μετανάστες που έχουν μετακομίσει σε άλλη χώρα ή ακόμη και για τους πρόσφυγες που έχουν εγκαταλείψει τις χώρες τους. Εναλλακτικά, η τοπική σου ενορία μπορεί επίσης να είναι ένα μέρος για να κάνεις νέους φίλους. Η δημιουργία φίλων απλοποιείται όταν γνωρίζεις ότι έχεις ένα κοινό ενδιαφέρον για κάτι, όπως ο πολιτισμός ή η θρησκεία.

  1. Επισκέψου ένα μουσείο

Αν σου αρέσει να κοιτάς και να εκτιμάς αριστουργήματα κάθε μορφής, το μουσείο είναι το ιδανικό μέρος για να το επισκεφθείς. Όχι μόνο μπορείς να απολαύσεις την τέχνη από κοντά, αλλά ποτέ δεν ξέρεις μήπως συναντήσεις κάποιον που την εκτιμά όσο εσύ. Το μουσείο είναι μια συνολικά χαλαρή ατμόσφαιρα όπου μπορείτε να περπατήσετε μαζί χαλαρά χωρίς να σας πιέζει ο χρόνος.

  1. Πεζοπορία

Διοργανώνοντας πεζοπορίες είτε σε πάρκα σκύλων, σε μονοπάτια ή κοντά σε λίμνες, μπορείς να ξεκλέψεις χρόνο από το πολυάσχολο πρόγραμμα της καθημερινότητας και να γεμίσεις καθαρό αέρα, περπατώντας σε εξωτερικούς χώρους. Πηγαίνοντας παρέα με άλλους, μπορείτε να συζητήσετε τα παρόμοια ενδιαφέροντά σας, όπως η εργασία, η ζωή, οι οικογενειακές λειτουργίες, οι αγαπημένες τοπικές επιχειρήσεις ή η καφετέρια.

  1. Πήγαινε σε ένα μουσικό φεστιβάλ

Αν είσαι εξωστρεφής, αγαπάς τα θετικά τραγούδια ή γενικά σου αρέσει να βρίσκεσαι ανάμεσα στο πλήθος, η παρακολούθηση ενός μουσικού φεστιβάλ είναι η ιδανική επιλογή. Με αυτόν τον τρόπο, πραγματικά δεν μπορείς να ξεφύγεις από τη γνωριμία με νέους ανθρώπους, αφού περιβάλλεσαι από εκατοντάδες ή και χιλιάδες άτομα σε έναν χώρο, απολαμβάνοντας τη ζωντανή μουσική. Τα μουσικά φεστιβάλ είναι διασκεδαστικά και αξέχαστα γεγονότα που δεν θα ξεχάσεις ποτέ, οπότε υπάρχει τεράστια πιθανότητα οι άνθρωποι που θα γνωρίσεις σε αυτό το γεγονός να είναι σχέσεις που θα θυμάσαι ακόμα και μετά το τέλος του. Ο ενθουσιασμός της εκδήλωσης και η ατμόσφαιρα μπορούν να δημιουργήσουν μόνιμες φιλίες.

  1. Παρακολουθήστε ένα μάθημα

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να κάνεις νέους φίλους και να γνωρίσεις ανθρώπους από το να γραφτείς σε ένα μάθημα. Ακόμα και όταν έχεις ολοκληρώσει τις σπουδές σου, μπορείς να παρακολουθήσεις μαθήματα και να μάθεις μια δεξιότητα που πάντα ήθελες ή να εγγραφείς σε ένα μάθημα για προχωρημένους. Ένα δια ζώσης σεμινάριο είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να γνωρίσεις νέους ανθρώπους.