Τρόπος του λέγειν: Πώς οι λέξεις που επιλέγουμε διαμορφώνουν τη ζωή μας

Ανθή Μιμηγιάννη
Τρόπος του λέγειν: Πώς οι λέξεις που επιλέγουμε διαμορφώνουν τη ζωή μας
Pexels

Η τρομακτική δύναμη των αρνητικών λέξεων.

Οι λέξεις έχουν δύναμη. Το νόημά τους αποκρυσταλλώνει αντιλήψεις που διαμορφώνουν τις πεποιθήσεις μας, καθοδηγούν τη συμπεριφορά μας και, τελικά, δημιουργούν τον κόσμο μας. Η δύναμή τους προκύπτει από τις συναισθηματικές μας αντιδράσεις όταν τις διαβάζουμε, τις μιλάμε ή τις ακούμε. Απλώς πες τη λέξη «φωτιά» ενώ κάνεις μπάρμπεκιου, ή στο χώρο εργασίας σου ή σε ένα γεμάτο θέατρο, και θα λάβεις τρεις εντελώς διαφορετικές αλλά ισχυρές συναισθηματικές και ενεργητικές αντιδράσεις.

Η ψευδαίσθηση της ζωής

Η κβαντική φυσική προ πολλού καθόρισε ότι η φυσική ύλη δεν υπάρχει στην πραγματικότητα, ότι όλα είναι απλώς ενέργεια σε διαφορετικές καταστάσεις δόνησης. Ο βραβευμένος με Νόμπελ φυσικός Βέρνερ Χάιζενμπεργκ είπε κάποτε: «Τα άτομα ή τα ίδια τα στοιχειώδη σωματίδια δεν είναι πραγματικά. Σχηματίζουν έναν κόσμο δυνατοτήτων ή πιθανοτήτων, παρά ένα μόνο πράγμα ή γεγονός». Αυτή η ενέργεια δονείται σε έναν άπειρο αριθμό λεπτών συχνοτήτων που την κάνουν να εμφανίζεται ως όλες οι διαφορετικές δημιουργίες που βλέπουμε στον κόσμο μας. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μεγάλη έρευνα για το αν το σύμπαν στο οποίο ζούμε είναι στην πραγματικότητα μια ολογραφική εμπειρία και φαίνεται ότι αυτό είναι πολύ κοντά στην αλήθεια.

Θρηνώντας την απώλεια μιας ζωής που ήθελες και δεν έχεις ζήσει (ακόμα)

Και έτσι, φαίνεται ότι η ζωή είναι περισσότερο μια ροή ενέργειας παρά μια συλλογή στερεών πραγμάτων. Αυτό σημαίνει για εμάς ότι αν παραμένουμε συνειδητοί της ενέργειας που περιέχουμε, με βάση τα συναισθήματα που νιώθουμε, μπορούμε να κάνουμε σκόπιμες επιλογές που αλλάζουν τη συχνότητά μας και δημιουργούν τις πραγματικότητες που επιθυμούμε. Αν νιώθουμε απογοητευμένοι για κάτι, μπορούμε να επιλέξουμε να αναδιαμορφώσουμε την κατάσταση και να ανεβάσουμε τη διάθεσή μας. Με μια ανανεωμένη προοπτική και μια υψηλότερη, πιο θετική ενεργειακή δόνηση, έχουμε πολύ περισσότερες πιθανότητες να φέρουμε καλό στη ζωή μας, αντί να επαναλαμβάνουμε με πικρία λάθη του παρελθόντος.

Οι λέξεις είναι εξαιρετικά ισχυρά εργαλεία που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να ανυψώσουμε την προσωπική μας ενέργεια και να βελτιώσουμε τη ζωή μας, αν και συχνά δεν έχουμε επίγνωση των λέξεων που λέμε, διαβάζουμε και στις οποίες εκτιθέμεθα. Ναι, ακόμα και τα λόγια των άλλων μπορούν εύκολα να επηρεάσουν την προσωπική μας δόνηση. Για παράδειγμα, αν περάσεις μερικά λεπτά με έναν χρόνιο γκρινιάρη που χρησιμοποιεί κάθε λογής αρνητικούς όρους, θα νιώσεις την προσωπική σου ενέργεια να πέφτει. Οι λέξεις έχουν μεγάλη δύναμη, γι' αυτό επίλεξέ τις (όπως και τους φίλους σου) με σύνεση!

Λέξεις & Νερό

Ο Ιάπωνας επιστήμονας Masaru Emoto πραγματοποίησε μερικά από τα πιο συναρπαστικά πειράματα σχετικά με την επίδραση που έχουν οι λέξεις στην ενέργεια τη δεκαετία του 1990. Όταν παγώσει το νερό που είναι απαλλαγμένο από όλες τις ακαθαρσίες θα σχηματίσει όμορφους κρυστάλλους πάγου που μοιάζουν ακριβώς με νιφάδες χιονιού στο μικροσκόπιο. Το νερό που είναι μολυσμένο ή έχει πρόσθετα όπως το φθόριο, θα παγώσει χωρίς να σχηματίσει κρυστάλλους. Στα πειράματά του, ο Emoto έριχνε καθαρό νερό σε φιαλίδια με αρνητικές φράσεις όπως «σε μισώ» ή «φόβος». Μετά από 24 ώρες, το νερό ήταν παγωμένο και δεν κρυσταλλώθηκε πλέον στο μικροσκόπιο: Έδωσε γκρίζες, κακοσχηματισμένες συστάδες αντί για όμορφους κρυστάλλους σαν δαντέλα. Αντίθετα, ο Emoto τοποθέτησε ετικέτες που έγραφαν πράγματα όπως «Σ 'αγαπώ» ή «Ειρήνη» σε φιαλίδια μολυσμένου νερού και μετά από 24 ώρες, παρήγαγαν αστραφτερούς, τέλεια εξαγωνικούς κρυστάλλους. Τα πειράματα του Emoto απέδειξαν ότι η ενέργεια που παράγεται από θετικές ή αρνητικές λέξεις μπορεί πραγματικά να αλλάξει τη φυσική δομή ενός αντικειμένου. Τα αποτελέσματα των πειραμάτων του περιγράφονται λεπτομερώς σε μια σειρά βιβλίων που ξεκινούν με το The Hidden Messages in Water όπου μπορείς να δεις τις εκπληκτικές φωτογραφίες πριν και μετά από αυτούς τους απίστευτους κρυστάλλους νερού.

Η Δύναμη της Ευγνωμοσύνης

Σε ένα άλλο πείραμα, ο Emoto δοκίμασε τη δύναμη των προφορικών λέξεων. Τοποθέτησε δύο φλιτζάνια μαγειρεμένο λευκό ρύζι σε δύο ξεχωριστά βάζα και στερέωσε τα καπάκια στη θέση τους, σημειώνοντας το ένα βάζο «Ευχαριστώ» και το άλλο, «Βλάκα». Τα βάζα αφέθηκαν σε μια τάξη του δημοτικού σχολείου και οι μαθητές έλαβαν οδηγίες να λένε τις λέξεις στις ετικέτες στα αντίστοιχα βάζα δύο φορές την ημέρα. Μετά από 30 ημέρες, το ρύζι στο βάζο που έβριζαν συνεχώς είχε συρρικνωθεί σε μια μαύρη, ζελατινώδη μάζα. Το ρύζι στο βάζο του «Ευχαριστώ» ήταν λευκό και αφράτο όπως την ημέρα που φτιάχτηκε. Αυτό το παράδειγμα της δύναμης των λέξεων περιγράφεται επίσης λεπτομερώς στα βιβλία του Emoto.

Λέξεις πεταμένες

Πόσες φορές την ημέρα πετάμε τα λόγια μας; Λέμε πράγματα όπως, «Μισώ τα μαλλιά μου», «Είμαι τόσο ανόητη», «Τα κάνω όλα λάθος», «Τίποτα δεν πάει καλά ». Η αλήθεια είναι ότι δεν πιστεύουμε ποτέ ότι αυτές οι λέξεις φέρνουν αρνητική ενέργεια στη δόνηση μας και μας επηρεάζουν σε φυσικό επίπεδο, αλλά το κάνουν. Τα πειράματα του Emoto έγιναν με νερό. Γιατί; Επειδή η ηχητική δόνηση ταξιδεύει μέσα στο νερό τέσσερις φορές πιο γρήγορα από ό,τι στον ανοιχτό αέρα. Σκέψου το γεγονός ότι το σώμα σου είναι πάνω από 70% νερό και θα καταλάβεις πόσο γρήγορα αντηχεί στα κύτταρά σου η δόνηση από τις αρνητικές λέξεις. Οι αρχαίες γραφές μας λένε ότι η ζωή και ο θάνατος είναι στη δύναμη της γλώσσας. Όπως αποδεικνύεται, αυτό δεν είναι μεταφορά.

Πες το Ξανά

Μερικοί από εμάς έχουμε τη συνήθεια να χρησιμοποιούμε τις ίδιες αρνητικές λέξεις ξανά και ξανά από συνήθεια. Το πρόβλημα είναι ότι όσο περισσότερο ακούμε, διαβάζουμε ή λέμε μια λέξη ή φράση, τόσο περισσότερη δύναμη έχει πάνω μας. Αυτό συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί την επανάληψη για να μάθει, την αναζήτηση μοτίβων και τη συνέπεια ως τρόπο να κατανοήσει τον κόσμο γύρω μας. Μπορεί να μην θυμάσαι την ακριβή ημερομηνία λήξης του Εμφυλίου Πολέμου, αλλά οι πιθανότητες είναι ότι εξακολουθείς να γνωρίζεις πόσο κάνει 8 x 9 επειδή έπρεπε να επαναλαμβάνεις τον πολλαπλασιασμό ξανά και ξανά, κατά τα μαθητικά σου χρόνια. Είναι επίσης σίγουρο ότι έχεις βιώσει την εμπειρία του να κολλάει ένα τραγούδι στο μυαλό σου όλη την ημέρα, και όσο και να προσπαθείς, απλά δεν μπορείς να βγάλεις τη μελωδία από το μυαλό σου. Η επανάληψη είναι το πιο ισχυρό εργαλείο για να αποτυπώσουμε κάτι στο μυαλό μας και να το κρατήσουμε εκεί.

Αυτό προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία όταν εξετάζουμε ένα φαινόμενο που ονομάζεται Επίδραση της Ψευδαίσθησης της Αλήθειας. Βασικά αποδεικνύει ότι κάθε δήλωση που διαβάζουμε, βλέπουμε ή μιλάμε τακτικά θεωρείται πιο έγκυρη από μια δήλωση στην οποία εκτιθέμεθα μόνο περιστασιακά. Παραδόξως, δεν έχει καμία διαφορά εάν οι πληροφορίες είναι αληθείς ή ψευδείς. Το μόνο που έχει σημασία είναι πόσο συχνά είμαστε εκτεθειμένοι σε αυτό. Έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στη Σάντα Μπάρμπαρα δείχνει ξεκάθαρα ότι ένα αδύναμο μήνυμα που επαναλαμβάνεται δύο φορές γίνεται πιο έγκυρο από ένα ισχυρό μήνυμα που ακούγεται μόνο μία φορά. Ακόμη και μια επανάληψη έχει τη δύναμη να μας αλλάξει γνώμη. Το ίδιο ισχύει για τις εικόνες, οι οποίες είναι απλώς σκέψεις και ιδέες συγκεντρωμένες σε μια εικόνα. Η επανάληψη αυξάνει τη διανοητική μας επικύρωση για οτιδήποτε είμαστε εκτεθειμένοι, γι' αυτό λειτουργεί τόσο καλά στην πολιτική προπαγάνδα.

Μάθε τι είναι η passive aggressive συμπεριφορά και πώς να την αντιμετωπίσεις

Εάν δεν έχουμε πλήρη συνείδηση πως εκθέτουμε τον εαυτό μας, η συνέπεια θα υπερισχύει της αλήθειας κάθε φορά. Τώρα σκέψου πόσες φορές έχεις αποκαλέσει ψευδώς τον εαυτό σου ηλίθιο, χωρίς ταλέντο, άσχημο ή οτιδήποτε άλλο. Έτσι, αρχίζεις να καταλαβαίνεις πώς η εσωτερική σου προπαγάνδα διαμορφώνει μια ψεύτικη εικόνα του εαυτού σου.

1. Κάνοντας τις λέξεις να λειτουργούν.

Για να αξιοποιήσετε συνειδητά τη δύναμη των λέξεων προς όφελός σας, ξεκίνα με αυτές που χρησιμοποιείς.

2. Χωρίς επωνυμία ή αυτοκριτική.

Ο καθένας κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί ανά πάσα στιγμή με τη συνείδηση ​​με την οποία πρέπει να εργαστεί, συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού σου. Να είσαι ευγενική μαζί του και να του προσφέρεις την ίδια ενσυναίσθηση και συμπόνια που θα έδινες σε οποιονδήποτε άλλον.

3. Σταμάτα κάθε αυτοκαταστροφή.

Ποτέ μην κάνεις κακό χιούμορ με το σώμα σου, ή με κάτι που έχεις καταφέρει, ή με οτιδήποτε άλλο στη ζωή σου. Οι λέξεις έχουν δύναμη και η κβαντική ενέργεια δεν έχει αίσθηση του χιούμορ.

4. Αντιστάσου στο κουτσομπολιό και στο να μιλάς άσχημα για τους άλλους.

Είναι αδύνατο τα λόγια σου να αντηχούν στο σώμα οποιουδήποτε άλλου εκτός από το δικό σου.

5. Κάνε detox αρνητικότητας

Αντί να πεις ότι ένα γεύμα ήταν απαίσιο, πες «Έχω φάει και καλύτερα». Βασικά είπες αυτό που ήθελες να πεις χωρίς να βάλεις αρνητική ενέργεια στο σώμα σου - χρησιμοποιήσατε ακόμη και μια θετική λέξη για να το κάνετε!

6. Ενίσχυσε τη θετική ενέργεια των λέξεων

Αντί να πεις πως απλά πέρασες καλά σε μια συναυλία, αύξησε τη θετική ενέργεια λέγοντας πως πέρασες υπέροχα, καταπληκτικά ή φανταστικά. Αυτές οι λέξεις ηχούν καλύτερα και δημιουργούν μια μεγαλύτερη ενεργειακή απόκριση στο σώμα.

7. Εάν έχεις τοξικούς ανθρώπους στον κύκλο των φίλων σου, περιόρισε τον χρόνο που περνάς μαζί τους ή βρες καλύτερους φίλους.

Η αρνητική ενέργεια έχει τον τρόπο να σέρνει όλα όσα την περιβάλλουν, σαν μια μεγάλη μαύρη τρύπα. Απόφυγέ το όσο μπορείς.

8. Ενίσχυσε τον εαυτό σου με θετικά, ενθαρρυντικά λόγια.

Βάλε post it στο σπίτι και το γραφείο σου που λένε υπέροχα πράγματα για εσένα, την οικογένειά σου ή τους στόχους σου. Φόρεσε ρούχα που έχουν θετικά μηνύματα ή φράσεις πάνω τους. Την ώρα που κάνεις αυτές τις θετικές προσθήκες στη ζωή σου, χρησιμοποίησε τη δύναμη της επανάληψης με έναν εξαιρετικά αποτελεσματικό τρόπο προς όφελός σου. Έχεις τη δύναμη να αλλάξεις τον κόσμο σου και η συνειδητή χρήση λέξεων είναι ένας από τους πιο γρήγορους τρόπους για να μετατοπίσεις την ενέργεια που φέρνεις στη ζωή σου.