Μάθε τι είναι η passive aggressive συμπεριφορά και πώς να την αντιμετωπίσεις

Ιωάννα Τζανή
Μάθε τι είναι η passive aggressive συμπεριφορά και πώς να την αντιμετωπίσεις

Πώς θα καταλάβεις ότι ο σύντροφός σου έχει αυτή τη συμπεριφορά και οι τρόποι για να το αντιμετωπίσεις.

Όταν μιλάμε για σχέσεις και διαφωνίες μέσα σε αυτές, υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων: εκείνοι που είναι άμεσοι και ευθείς, χωρίς να φοβούνται να εκφράσουν ακριβώς αυτό που νιώθουν, και οι «passive aggressive», οι οποίοι εκφράζουν με έμμεσο τρόπο τα αρνητικά τους συναισθήματα, πετούν υποννούμενα και σε κάνουν να αναρωτιέσαι τι συμβαίνει και γιατί έχουν ενοχληθεί.

Για να σε βάλω περισσότερο στο κλίμα και να μπορέσεις να διαπιστώσεις αν ο σύντροφός σου ανήκει στη δεύτερη κατηγορία, θα σου δώσω μερικά παραδείγματα. Ένας τέτοιος τύπος μπορεί να αναφέρεται σε κάτι που συνέβη στο παρελθόν, αλλά δεν θα πει άμεσα πώς τον έκανε να αισθάνεται αυτή η κατάσταση. Μπορεί επίσης να επιμένει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ή ότι έχει λυθεί, αλλά να εξακολουθεί να έχει δυσαρέσκεια για αυτό.

Τον καταπιέζεις; Καιρός να σταματήσεις και σου εξηγούμε εδώ γιατί

Επίσης, μπορεί να να εκφράσει τον θυμό ή την ενόχλησή του μέσω των πράξεών του, όπως το να ακυρώσει τα σχέδιά σας (όπως ένα ταξίδι για παράδειγμα) ή να καθυστερεί συνεχώς και σκόπιμα στα ραντεβού σας.

Τι πυροδοτεί αυτή τη συμπεριφορά συμπεριφορά;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν πολλά πιθανά ερεθίσματα, όπως το να έχει μεγαλώσει σε μια οικογένεια που δεν βασιζόταν στην άμεση επικοινωνία για την επίλυση προβλημάτων. Άλλοι μπορεί να χρησιμοποιούν αυτού του είδους την επίθεση ως τρόπο για να προστατευτούν.

Μερικοί πιστεύουν, επίσης, ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να μην πληγώσουν τα συναισθήματα κάποιου ή να αποτρέψουν έντονους καυγάδες. Έτσι, επιλέγουν να αποφύγουν την αντιπαράθεση και την περαιτέρω σύγκρουση.

Πώς πρέπει να αντιμετωπίσεις έναν τέτοιο σύντροφο;

Για να αντιμετωπίσεις τη συμπεριφορά ενός «passive aggressive» ατόμου, η κορυφαία συμβουλή των ειδικών είναι να κάνεις το αντίθετο. Με άλλα λόγια, να είσαι άμεση μαζί του και να του λες ευθέως οτιδήποτε σε ενοχλεί στη συμπεριφορά του. Για παράδειγμα, εάν αργήσει στο ραντεβού σας, πες του ότι σε ενοχλεί αυτό και θέλεις άλλη φορά να είναι στην ώρα του.

Το κλειδί, λένε οι ειδικοί, είναι να είσαι απόλυτα ειλικρινής σχετικά με τις ανάγκες και τα «θέλω» σου και να συζητάς περισσότερο μαζί του προκειμένου να λύνετε μαζί τα θέματα που προκύπτουν. Αν τον αγαπάς πραγματικά, αξίζει τον κόπο να προσπαθήσεις.