H αραίωση μαλλιών μπορεί να συμβεί σε γυναίκες κάθε ηλικίας και πρέπει να πάψει να είναι ταμπού

H αραίωση μαλλιών μπορεί να συμβεί σε γυναίκες κάθε ηλικίας και πρέπει να πάψει να είναι ταμπού
Pexels

Μια γιατρός εξηγεί πώς την επηρέασε η τριχόπτωση η οποία ξεκίνησε από την εφηβεία και τι έκανε ώστε να την αντιμετωπίσει. 

Η Sophia Kogan ήταν στην ιατρική σχολή όταν άρχισε να χάνει τα μαλλιά της. Το άγχος την επηρέαζε, συναισθηματικά και σωματικά. Ένιωθε ντροπή γι' αυτό και ως γιατρός άρχισε να αναρωτιέται γιατί η τριχόπτωση ήταν ένα κεφάλαιο απαγορευτικό ώστε να το συζητήσει με άλλους γιατρούς. «Νόμιζα ότι είχα πάρει τα κακά γονίδια από τον μπαμπά μου», λέει η Kogan στο site της Gwyneth Paltrow Goop.com. Ένιωθε μόνη και προσπάθησε να αγνοήσει αυτό που συνέβαινε στο σώμα της. Αλλά το άγχος που ένιωθε από την απώλεια των μαλλιών της ξεκίνησε έναν μεγαλύτερο κύκλο άγχους, που οδήγησε σε μεγαλύτερη απώλεια μαλλιών.

Σήμερα, η Kogan είναι συνιδρυτής και επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος στη Nutrafol, ασχολείται με την ολιστική ιατρική και ηγείται της έρευνας για το πώς μπορεί να εκδηλωθεί το άγχος στα μαλλιά μας. Στην αναζήτησή της για απαντήσεις σχετικά με τη δική της τριχόπτωση, η Kogan έγινε ειδικός σε θέματα διατροφής και συμπληρωμάτων και τα ευρήματά της δημοσιεύτηκαν στο Journal of Drugs in Dermatology.

Πλέον, ηγείται μιας ομάδας ειδικών στην υγεία των μαλλιών που επιδιώκουν να παρέχουν αυτό που αποκαλούν «ευεξία των μαλλιών από μέσα». Με μια σειρά συμπληρωμάτων που προορίζεται να αντιμετωπίσει τους παράγοντες - στρες, μεταβολισμό, ορμόνες, υγεία του εντέρου και περιβαλλοντικές τοξίνες - η ειδικός εξηγεί πώς μπορούν οι βιταμίνες να συμβάλλουν στην απώλεια μαλλιών.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που είναι πιο σημαντικό για την Kogan είναι να καταρρίψει το στίγμα της τριχόπτωσης. Ο στόχος της, είναι να ενημερώσει τους ανθρώπους ότι δεν χρειάζεται να υποχωρήσουν στην τριχόπτωση ή την αραίωση μαλλιών και ότι δεν χρειάζεται να είναι ένα θλιβερό, μοναχικό ταξίδι . «Ο καθένας έχει μια μοναδική λύση», λέει η Kogan. «Εγώ και η ομάδα μου είμαστε πάντα διαθέσιμοι να μιλήσουμε και να βοηθήσουμε τους ανθρώπους με κάθε δυνατό τρόπο σε αυτή τη διαδικασία».

Τρόπος του λέγειν: Πώς οι λέξεις που επιλέγουμε διαμορφώνουν τη ζωή μας

Το Q&A με την ειδικό Sophia Kogan

Ποια είναι η προσωπική σας εμπειρία με την τριχόπτωση;

Το να είμαι γιατρός ήταν ένας δύσκολος δρόμος για μένα στο ξεκίνημά μου. Πέρασα δύσκολα στο να μάθω να είμαι υγιής. Έτρωγα σχεδόν οτιδήποτε έβρισκα. Μέσα από αυτή τη δύσκολη περίοδο της ζωής μου, άρχισα να αντιμετωπίζω προβλήματα υγείας. Τότε, δεν χρησιμοποιούσαμε πραγματικά τον όρο αυτοφροντίδα, επομένως δεν είχα εκπαίδευση σχετικά με τη διατροφή και παράλληλα άρχισα να χάνω τα μαλλιά μου. Είχα βιώσει επίσης τριχόπτωση και πιο πριν στη ζωή μου: Στα τέλη της εφηβείας μου, είχα μια διατροφική διαταραχή και έχασα τα μισά μαλλιά μου. Ένιωθα πολύ μόνη, αλλά ως γιατρός, ένιωθα ότι ήταν ένα ασήμαντο πρόβλημα σε σύγκριση με οτιδήποτε έβλεπα στους ασθενείς μου.

Η αραίωση και η απώλεια μαλλιών είναι κοινό πρόβλημα μεταξύ των ανδρών και των γυναικών. Γιατί πιστεύετε ότι υπάρχει περισσότερη ντροπή για τις γυναίκες που το βιώνουν;

Για τις γυναίκες, είναι μια πιο μοναχική διαδικασία από ό,τι για τους άνδρες, επειδή ποτέ δεν μας λένε πραγματικά ότι θα μπορούσε να συμβεί σε εμάς. Οι άντρες κοιτούν τους πατεράδες τους, κοιτάζουν τους παππούδες τους και ξέρουν ότι μπορεί να χάσουν τα μαλλιά τους. Με τις γυναίκες, το θέμα αποτελεί ταμπού. Ακόμη και σε αυτή την ηλικία, στα τριάντα μου, κανείς δεν μου είπε ότι μπορεί να συναντήσω αραίωση στη ζωή μου. Ξέρω ότι θα γεράσω. Ξέρω ότι θα έχω ρυτίδες. Ξέρω ότι το σώμα μου θα αλλάξει. Αλλά ως γυναίκες, δεν μιλάμε για τριχόπτωση ακόμη και μεταξύ μας. Όταν μιλάω σε γυναίκες, διαπιστώνω ότι πολλές από αυτές υποφέρουν και υποφέρουν από κατάθλιψη, και υποφέρουν μόνες τους, στη σιωπή. Όταν το περνούσα εγώ, κοιτούσα τον εαυτό μου στον καθρέφτη, αλλά δεν ήξερα ότι μπορούσα να κάνω κάτι γι' αυτό. Δεν ήθελα να το δεχτώ ούτε καν να το φωνάξω. Ούτε πίστευα ότι ήταν αρκετά σημαντικό να μιλήσω με κανέναν, γιατί ένιωθα ότι ήταν ασήμαντο σε σύγκριση με τα προβλήματα που είχαν οι ασθενείς μου.

Θρηνώντας την απώλεια μιας ζωής που ήθελες και δεν έχεις ζήσει (ακόμα)

Υπάρχει γενετική συνιστώσα στην τριχόπτωση;

Ναι, αλλά είναι πολυπαραγοντικό ζήτημα. Η γενετική γεμίζει απλώς το όπλο. Το περιβάλλον, όμως, τραβάει τη σκανδάλη. Και μπορείτε να αντιμετωπίσετε το περιβάλλον ενεργά και προληπτικά. Η βαθύτερη κατάδυση στην επιστήμη μού έδωσε μια καλύτερη κατανόηση ότι η απώλεια μαλλιών και η αραίωση δεν ήταν μόνο γενετική. Η απώλεια μαλλιών μού προκλήθηκε από έναν συνδυασμό παραγόντων. Ήξερα ότι συνέβαινε κυρίως σε περιόδους άγχους. Υπάρχουν πάντα πολλοί λόγοι και οι δημοσιευμένες μελέτες μάς δείχνουν ότι η απώλεια μαλλιών συνδέεται με φλεγμονές, στρες, ορμόνες και οξειδωτική βλάβη.

Το άγχος που νιώσατε από την απώλεια των μαλλιών σας ξεκίνησε έναν μεγαλύτερο κύκλο άγχους;

Αυτό συμβαίνει πάντα. Και η άποψή μου ενισχύεται όσο περισσότερο μιλάω με γυναίκες τόσο καταλαβαίνω αυτόν τον κύκλο του άγχους. Και ειδικά για τις γυναίκες, υπάρχει υψηλότερο επίπεδο άγχους σχετικά με αυτό. Όταν μιλάω μαζί τους, τις ακούω να λένε: «Δεν θέλω να βγω έξω». Φανταστείτε να αισθάνεστε τόσο άσχημα για την τριχόπτωση που να μην θέλετε να βγείτε έξω. Αυτό είναι καταστροφικό και ίσως ελλοχεύει η κατάθλιψη. Τα επίπεδα κορτιζόλης ανεβαίνουν και αυτό είναι επιβλαβές για το ωοθυλάκιο. Τέτοιοι παράγοντες επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώνουν τα μαλλιά και ως εκ τούτου το άγχος αυξάνεται.

Ποια είναι η συμβουλή σας για υγιή μαλλιά;

Τρώτε υγιεινά, χρησιμοποιήστε την υποστήριξη συμπληρωμάτων και βρείτε τρόπους για να αποσυνδεθείτε και να αποβάλλετε το στρες -όλα αυτά είναι ζωτικής σημασίας. Το ωοθυλάκιο στην πραγματικότητα δεν διαχωρίζεται από το σώμα μας, επομένως οτιδήποτε συμβαίνει εσωτερικά πρέπει να εξισορροπείται από μια ολιστική, λειτουργική ιατρική προοπτική. Η ισορροπία είναι ένα από τα μεγαλύτερα πράγματα που θα μπορούσα να συμβουλεύσω.

Η διατροφή παίζει τεράστιο ρόλο. Μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα που έχουν προβλήματα ευαισθησίας στην ινσουλίνη έχουν περισσότερη τριχόπτωση. Οι ορμόνες μετατοπίζονται όταν η ινσουλίνη έχει αυξομειώσεις και ο θύλακας της τρίχας γίνεται ευαίσθητος ως αποτέλεσμα αυτού.

Το να αφιερώνουμε χρόνο για αυτοφροντίδα είναι τόσο θεμελιωδώς σημαντικό γιατί το άγχος στη σημερινή εποχή έχει χτυπήσει κόκκινο. Είμαστε διαρκώς συνδεδεμένοι και παραμένουμε σε χρόνιο στρες. Δεν είναι κάτι απλό. Είναι το υποκείμενο άγχος στο οποίο έχουμε συνηθίσει. Παρόλο που το έχουμε συνηθίσει διανοητικά, το σώμα μας αντιδρά. Το άγχος εκδηλώνεται με σωματικά συμπτώματα, και αυτό περιλαμβάνει απώλεια μαλλιών, πτώση και κακή ποιότητα μαλλιών.

Ποιο είναι το όνειρό σας σε αυτό το σκέλος;

Θα συνεχίσουμε σε αυτό το μονοπάτι για να σταματήσει να είναι ταμπού η αραίωση μαλλιών, ειδικά για τις γυναίκες, ώστε να δουν ότι υπάρχει ελπίδα και να μην αισθάνονται μόνες ούτε και να ντρέπονται γι' αυτό. Θέλουμε να γίνει μια θετική εμπειρία, παρόλο που ξέρω ότι είναι δύσκολο. Υπάρχει πάντα ένας θετικός και ένας αρνητικός τρόπος να δούμε κάτι και θέλουμε να παραμείνουμε στο θετικό φάσμα, ώστε να ενθαρρύνουμε. Θέλω να δημιουργήσω ένα πιο ισχυρό δίκτυο υποστήριξης και να δώσω έμφαση στην πρόληψη και τη σωστή ολιστική αντιμετώπιση.