Πώς να νικήσεις το κοινωνικό άγχος τα Χριστούγεννα με δύο απλές τεχνικές

Πώς να νικήσεις το κοινωνικό άγχος τα Χριστούγεννα με δύο απλές τεχνικές
Pexels

Ο συγγραφέας και life coacher Kamran Bedi εξηγεί πώς η επανεκπαίδευση του εγκεφάλου μας μπορεί να μας βοηθήσει να νικήσουμε την κοινωνική φοβία -ένα μακροπρόθεσμο είδος άγχους- καθώς συναντάμε τους φίλους και την οικογένεια σε περιστάσεις όπως τα Χριστούγεννα.

Είτε πρόκειται για κοινωνικές επαγγελματικές εκδηλώσεις είτε για οικογενειακές συγκεντρώσεις ή για το τρομακτικό (συγγνώμη, γεμάτο διασκέδαση…) Χριστουγεννιάτικο δείπνο, η αντίστροφη μέτρηση για την εορταστική περίοδο μπορεί να είναι μια δύσκολη στιγμή για όσους υποφέρουν από κοινωνικό άγχος.

Γνωστό και ως κοινωνική φοβία, αυτό το είδος άγχους είναι ένας μακροπρόθεσμος, συντριπτικός φόβος κοινωνικών καταστάσεων και συνήθως ξεκινά κατά την εφηβεία. Είναι κάτι περισσότερο από απλή συστολή καθώς κάνει τους ανθρώπους να ανησυχούν για πράγματα όπως συναντήσεις με γνωστούς και αγνώστους, κοινωνικό διάλογο, δείπνο με παρέα και αίσθηση πως θα κριθούν από τον περίγυρο.

Μπορεί να δημιουργήσει αισθήματα πανικού, φόβου, ανησυχίας και μπορεί να προκληθεί από μεγάλες ή μικρές συγκεντρώσεις, οι οποίες μπορεί να έχουν συντριπτικό αντίκτυπο τόσο ψυχικά όσο και σωματικά.

Μύες και οστά: Πώς να τα φροντίσεις και να τα προστατεύσεις για να είσαι πάντα δραστήρια

Η υπερβολική σκέψη των κοινωνικών γεγονότων μπορεί να δημιουργήσει ανησυχία και φόβο στο άτομο, μην τυχόν και πει το λάθος πράγμα που μπορεί να μετατρέψει μια ευχάριστη βραδιά σε εφιάλτη. Αυτή η ανησυχία, κάνει τους ανθρώπους να χάνουν τον ύπνο τους για πράγματα που δεν έχουν καν συμβεί – ανησυχώντας ότι θα ντροπιαστούν, πως δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν μια συζήτηση ή θα φανούν αγενείς.

Αλλά ακόμα κι αν δεν έχει κανείς μια τέτοιου είδους διαταραχή, είναι συναισθήματα που όλοι μπορούμε να κατανοήσουμε, σκεπτόμενοι μια δύσκολη συνθήκη με την οποία ήρθαμε αντιμέτωποι έστω και μια φορά στη ζωή μας.

Ο αριθμός αυτός τείνει να αυξάνεται κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Το να μας δει ένας συνάδελφος εκτός γραφείου ή το να δούμε φίλους και συγγενείς με τους οποίους δεν περνάμε πολύ χρόνο, μπορεί να μετατρέψει την ωραία εποχή του χρόνου σε έναν άβολο κύκλο ανησυχίας.

Ανασυγκρότησε τη σκέψη σου

Οι σκέψεις μας σχηματίζονται οπτικά από τις εικόνες που κατασκευάζουμε μέσα στο κεφάλι μας και μέσα από τους ήχους που συνθέτουν τον εσωτερικό μας διάλογο. Οι άνθρωποι τείνουν να χωρίζονται σε τρεις ομάδες: σε αυτούς που είναι πιο οπτικοί στη σκέψη τους, σε αυτούς που είναι πιο ακουστικοί και τέλος σε αυτούς που χρησιμοποιούν συνδυασμό εικόνων και ήχων για να σχηματίσουν τις σκέψεις τους.

Με απλά λόγια, τα πράγματα που σκεφτόμαστε γίνονται αυτά που νιώθουμε, καθώς οι σκέψεις μας υπαγορεύουν και επηρεάζουν άμεσα τη φυσική και συναισθηματική μας κατάσταση. Οι ανήσυχες σκέψεις θα οδηγούν πάντα σε μια ανήσυχη σωματική απάντηση.

Το άγχος τείνει να βασίζεται σε ανησυχίες για το μέλλον. Όσον αφορά το κοινωνικό άγχος, οι άνθρωποι που είναι οπτικοί στοχαστές δυσκολεύονται επειδή προχωρούν διανοητικά, φαντάζονται, για παράδειγμα, ότι λένε το λάθος πράγμα στο χριστουγεννιάτικο πάρτι της δουλειάς τους. Αυτό θα τους κάνει να αισθάνονται άγχος πριν ακόμη βρεθούν σε αυτό το σενάριο.

Καρότα και ακόμα 5 κατάλληλες τροφές πριν τον ύπνο που θα σε βοηθήσουν να ζεσταθείς

Η εσωτερική φωνή του ακουστικού στοχαστή, εν τω μεταξύ, μπορεί να του τονίσει ότι θα κριθεί από την οικογένεια ή τα αγαπημένα του πρόσωπα πολύ πριν καν τα δει, και αυτά τα μοτίβα σκέψης προκαλούν άγχος πριν από την εν λόγω συγκέντρωση.

Αυτά τα συναισθήματα άγχους μπορεί να είναι "συντριπτικά", αλλά η απλή κατανόηση αυτής της σχέσης αιτίου-αποτελέσματος μπορεί να μας βοηθήσει να ανακτήσουμε τον έλεγχο, επιτρέποντάς μας να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε και να μεταμορφώσουμε το πώς αισθανόμαστε.

Αυτό θα μας βοηθήσει να χαλαρώσουμε στην παρούσα στιγμή, να μειώσουμε τα αγχώδη μοτίβα σκέψης και, τελικά, να απενεργοποιήσουμε τη φυσική απόκριση του άγχους στο σώμα.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το κλειδί για την απελευθέρωση του κοινωνικού άγχους προέρχεται από την ενεργή χρήση τεχνικών που μπορούν να αλλάξουν αυτά τα μοτίβα σκέψης.

Ο συγγραφέας και life coacher Kamran Bedi εξηγεί πώς η επανεκπαίδευση του εγκεφάλου μας μπορεί να μας βοηθήσει να νικήσουμε την κοινωνική φοβία -ένα μακροπρόθεσμο είδος άγχους- καθώς συναντάμε τους φίλους και την οικογένεια σε περιστάσεις όπως τα Χριστούγεννα.

Η μέθοδος ...τηλεχειρισμού

«Λέω στους πελάτες μου να σκεφτούν ένα βράδυ στον καναπέ τους βλέποντας τηλεόραση. Είναι λογικό, πως εάν δεν μας αρέσει αυτό που παρακολουθούμε ή ακούμε, είναι πολύ πιθανό να μεταβούμε σε άλλο πρόγραμμα ή να κάνουμε σίγαση του ήχου.

Τότε τους ζητώ να προσπαθήσουν να κάνουν το ίδιο για τις πιο ανήσυχες σκέψεις τους. Επειδή η αλλαγή του τρόπου σκέψεις -από τη συνεχή επανάληψη των φανταστικών, χειρότερων σεναρίων γύρω από προσεχείς κοινωνικές εκδηλώσεις- μπορεί τελικά να βοηθήσει στη μείωση ή ακόμη και να σταματήσει το άγχος. Είναι κοινό γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα βιώσουν ποτέ τα γεγονότα για τα οποία ανησυχούν περισσότερο επειδή η φανταστική στιγμή δεν υλοποιείται ποτέ.

Ωστόσο, ο χρόνος που αφιερώνεται στη σκέψη για κάτι και το αίσθημα του σωματικού φόβου που προκαλείται από αυτές τις σκέψεις μπορεί να έχει μακροπρόθεσμο αρνητικό αντίκτυπο και να επιτρέψει στο κοινωνικό άγχος να επικρατήσει.

Έτσι, αν διαπιστώσετε ότι οι σκέψεις σας για τις επερχόμενες κοινωνικές εκδηλώσεις των Χριστουγέννων γίνονται αρνητικές, οραματιστείτε τον εαυτό σας να χαμηλώνει τον ήχο στην εσωτερική σας φωνή με ένα τηλεχειριστήριο τηλεόρασης και, στη συνέχεια, προσπαθήστε να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να ακούσετε τη σιωπή που δημιουργήσατε. Είναι μια απλή τεχνική που μπορεί να σας επιτρέψει να νιώθετε περισσότερο έλεγχο.

Ομοίως, για εκείνους που οραματίζονται το άγχος τους, το πάτημα "stop" στη φαντασία σας μπορεί να βοηθήσει να διακόψετε τα μοτίβα σκέψης που εξελίσσονται σε αγχώδη συναισθήματα. Η χρήση αυτής της μεθόδου τηλεχειρισμού στις σκέψεις σας σάς επιτρέπει να έχετε τη δύναμη να αλλάξετε το πώς αισθάνεστε».

Μια νέα λίστα ...αναπαραγωγής

«Τα λόγια που λέτε στον εαυτό σας θα επηρεάζουν πάντα το πώς αισθάνεστε, επομένως η "εγκατάσταση" μιας νέας εσωτερικής φωνής για να σας βοηθήσει να περάσετε την εορταστική περίοδο μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε λιγότερο άγχος και ίσως ακόμη και να απολαύσετε κάποιες από τις κοινωνικές στιγμές που σας περιμένουν.

Η εργασία με εσωτερική φωνή είναι μια απλή, δοκιμασμένη τεχνική που χρησιμοποιείται από αστέρες του αθλητισμού, πολιτικούς, ακόμη και πιλότους, και είναι εύκολη. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να χρησιμοποιήσετε τον εσωτερικό σας μονόλογο για να επαναλάβετε σύντομες φράσεις όπως "μείνε ήρεμος", "σταμάτα να σκέφτεσαι υπερβολικά" ή "χαλάρωσε και ζήσε κάθε στιγμή όπως έρχεται", αντί να φαντάζεσαι ανατρεπτικά σενάρια.

Κάνετε αυτό τακτικά και μπορείτε γρήγορα να αλλάξετε και να βελτιώσετε τον τρόπο που νιώθετε για τις κοινωνικές εκδηλώσεις αλλάζοντας τον τόνο του διαλόγου στο κεφάλι σας. Δοκιμάστε το από αυτά τα Χριστούγεννα. Πραγματικά θα δεις διαφορά».