Είναι τα nepo babies η απόδειξη πως η αξιοκρατία πέθανε; Καριέρες που χτίζονται στο όνομα των γονιών

Ανθή Μιμηγιάννη
Είναι τα nepo babies η απόδειξη πως η αξιοκρατία πέθανε; Καριέρες που χτίζονται στο όνομα των γονιών
@chanelofficial

Ποιοι είναι όλοι αυτοί που πετυχαίνουν με μεγάλη άνεση σε αντίθεση με ταλαντούχους ανθρώπους που δεν έχουν κανένα «βύσμα» και γιατί έγιναν viral τους τελευταίους μήνες; Αφού πάντα υπήρχαν...

Nepo baby, gatekeeping, gaslighting ήταν μόνο κάποιες από τις λέξεις που χρησιμοποιήθηκαν ιδιαιτέρως από τη Gen Z στα social και έκαναν τεράστιο buzz το 2022. Διανύοντας τον πρώτο μήνα του 2023 και κοιτώντας λίγο από απόσταση τη viral-οσύνη των nepo babies, βλέπουμε ξεκάθαρα τον λόγο που έπρεπε επιτέλους να θιχτεί σε ένα τέτοιο επίπεδο η δυναμική των «μωρών του νεποτισμού».

H Gen Z «το πήρε» πάνω της

Η Gen Z όχι μόνο ασχολείται με κοινωνικοπολιτικά θέματα αλλά δίνει παλμό και επηρεάζει. Ο νεποτισμός υπάρχει προ αμνημονεύτων χρόνων, αλλά τώρα εμφανίστηκε μια θαρραλέα γενιά με πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σταθερή επιθυμία για διαφάνεια και ισότητα, η οποία είναι έτοιμη να πάρει θέση και να υπενθυμίσει ζητήματα όπως αυτά των προνομιών.

Τα nepo babies έγιναν κοινός τόπος συζήτησης στο TikTok από νέους ανθρώπους που είτε από απογοήτευση είτε από απορία, είτε, είτε, είτε, έθιξαν το θέμα της ευνοιοκρατίας των διασημοτήτων πιο έντονα από ποτέ.

Και όσο κάνει κανείς μια έρευνα αναφορικά με το γιατί έπρεπε να θιχτεί ανοιχτά κάποια στιγμή ως θέμα το κομμάτι της οικογενειοκρατίας τόσο συμπεραίνει πως αυξάνονται και πληθύνονται τα παιδιά διασήμων που κάνουν καριέρα πατώντας όσο ποτέ συνειδητά πάνω στη φήμη των γονιών τους και πως πλέον τα nepo babies είναι ένα κίνημα που πολλές φορές αδιαφορεί για το πραγματικό ταλέντο και για την αξιοκρατία γενικότερα. Εξάλλου, η εποχή της ταχύτητας και της εικόνας ευνοεί την ταχύτητα και την εικόνα σε κάθε επίπεδο στη ζωή. Έτσι δεν είναι;

10 «nepo babies» μοντέλα της Gen Z που ακολουθούν τα βήματα των διάσημων γονιών τους

https://www.instagram.com/p/CTNp5RzF6RY

Nepo baby εσύ super star(;)

Τα nepo babies δεν είναι απλώς οι star της περασμένης και της φετινή χρονιάς. (Υπήρχαν και το ξέραμε). Τα nepo babies έγιναν όμως viral το 2022 με αφορμή ένα tweet για το καστ της τηλεοπτικής σειράς Euphoria. Ακολούθησαν δεκάδες άρθρα όπως αυτό του New York Magazine με σχόλια όπως: «Έχει τα μάτια της μητέρας της. Και τον ατζέντη της», φωτογραφίζοντας αστέρες με διάσημους γονείς, όπως τη Dakota Johnson, τον Jack Quaid, τη Zoë Kravitz, τον Ben Platt, την Maya Hawke, τη Lily Rose-Depp και πάρα πολλούς άλλους.

https://www.instagram.com/p/CdouOzgJBP0

Τα παιδιά αυτά, ανεξάρτητα με το ταλέντο τους, αποτελούν τους σταρ του σήμερα (και του χθες και του αύριο) και είναι παντού: από το επιχειρείν σε στήλες 30 under 30 και την πολιτική μέχρι την τέχνη και το modelling και όπου υπάρχει δόξα και δημοσιότητα. Και μάλιστα έχουν εκατομμύρια followers με το που ανοίξουν λογαριασμό στα social ως απόρροια του ονόματός τους.

Και μπορεί να έγιναν τώρα viral, αλλά η mouth-to-mouth φήμη τους υπήρχε πάντα σε επίπεδο κουτσομπολιού αλλά κανείς δεν μιλούσε ανοιχτά μη και φανεί κακός ή ζηλιάρης που φθονεί την επιτυχία των άλλων.

Είναι επίσης αλήθεια, πως η απήχησή τους είναι τόσο μεγάλη και ισοπεδωτική από το ξεκίνημά τους, που πολλές φορές αδικεί κάποια πραγματικά ταλέντα που ανήκουν σε αυτό το κλαμπ νεποτισμού καθώς φέρουν τη ρετσινιά του «βύσματος» -κάτι που κάποιοι πασχίζουν μια ζωή να αποτινάξουν από πάνω τους ενώ κάποιοι άλλοι καταλήγουν να δουλεύουν διπλάσια προκειμένου να αποδείξουν την (πραγματική) αξία τους.

https://www.instagram.com/p/CbbGY3SvxiW

Και σε ακραίες περιπτώσεις οδηγεί σε μια μεγαλύτερη κατάρα (αυτή των παιδιών των διασήμων με τη γνωστή τραγική κατάληξη) αλλά αυτό είναι ένα άλλο τεράστιο κεφάλαιο.

Ας μείνουμε όμως στη «λαμπερή» πλευρά της ιστορίας που τέθηκε ως θέμα και ας εστιάσουμε πως για κάποιο λόγο, πολλοί λατρεύουν να μισούν αυτά τα παιδιά. Γιατί όμως;

Παρατηρώντας τα δεδομένα σε Ελλάδα και εξωτερικό, τα παιδιά διασήμων που η πόρτα για εκείνα άνοιξε οπωσδήποτε ευκολότερα και πανεύκολα σε πολλές περιπτώσεις, αποτελούν τα «ισχυρά χαρτιά» στο κομμάτι του marketing που τείνουν να δημιουργήσουν την πλειοψηφία στο κομμάτι της ανέλιξης στον εκάστοτε τομέα.

Για παράδειγμα, σκέψου τον καλλιτεχνικό χώρο στην Ελλάδα και ειδικότερα το κομμάτι προβεβλημένων επαγγελμάτων όπως της υποκριτικής και της τηλεόρασης. Σκέψου κάποια αγαπημένα σου σίριαλ και δεν υπάρχει περίπτωση να μη δεις nepo babies να πρωταγωνιστούν. Μάλιστα, σε πολλά από αυτά τα σίριαλ κάποια παιδιά δεν είναι ταλαντούχα (στο κομμάτι της υποκριτικής) και εύκολα αναρωτιέται κανείς κάτι απλό: γιατί; Γιατί υπονομεύεται τόσο προκλητικά το πραγματικό ταλέντο και γιατί δεν δίνεται αυτή η ευκαιρία σε άτομα τα οποία αξίζουν (σ.σ. σε πολλούς ανθρώπους αυτή η ευκαιρία δεν έρχεται ποτέ).

Θυμάμαι ένα περιστατικό το καλοκαίρι όταν βρέθηκα στην ίδια παρέα με έναν επιτυχημένο με ταλέντο ηθοποιό ο οποίος με χιούμορ αλλά και δόση απηυδησμένης εξαλλοσύνης, αναρωτήθηκε: «Μα καλά, τι έγινε και πλέον βλέπουμε παντού παιδιά ηθοποιών και τραγουδιστών; Και γιατί κάθε άρθρο που τα αφορά ξεκινάει πάντα μα πάντα με το "ο ταλαντούχος γιος/ η ταλαντούχα κόρη του τάδε;". Αφού δεν είναι ταλαντούχος. Είναι το nepo baby που ακόμα και οι δημοσιογράφοι υποστηρίζουν χωρίς κανένα όφελος. Και αυτό το nepo baby αφορά τον κόσμο. Γιατί;».

Hailey Bieber: Φόρεσε το t-shirt που θέλει και η Gwyneth Paltrow με το Nepo-baby logo που συζητήθηκε

Ο ηθοποιός αυτός το έθεσε πολύ σωστά εξαπολύοντας βέλη σε δημοσιογράφους και τηλεθεατές

Η αλήθεια είναι πως αυτός ο ηθοποιός είπε το αυτονόητο που έθιξε η Gen Z και είναι επίσης αλήθεια πως πολλοί είναι εκείνοι που με τον τρόπο τους συμβάλλουν στην ανέλιξη αυτών των παιδιών και τελικά στην καθιέρωσή τους υπονομεύοντας παράλληλα την αξιοκρατία. Είναι οι ίδιοι που συντηρούν και τα ιερά τοτέμ και που κόβουν φτερά σε ανθρώπους που έχουν όλα τα εφόδια να διαπρέψουν. Όλα τα εφόδια εκτός από την τύχη ή το όνομα.

Όπως στο εξωτερικό έτσι και στην Ελλάδα, πολλά παιδιά διασήμων υποστηρίζουν πως δεν υπήρξε καμία βοήθεια από τους δικούς τους ανθρώπους και το όνομά τους λειτούργησε ως τροχοπέδη στην πορεία τους. Πολλά παιδιά ισχυρίστηκαν επίσης πως δέχθηκαν bullying. Και αυτό σαφέστατα είναι κάτι που δεν πρέπει να αγνοήσει κανείς. Δεν είναι καθόλου αστείο.

Το bullying όμως που υφίσταται το ταλέντο και η αξιοκρατία θα πρέπει επίσης να μην αγνοείται και οπωσδήποτε αποτελεί θέμα. Και ούτε αυτό είναι αστείο.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν χρειάζεται κάποιο ιδιαίτερο ταλέντο για να καταλάβει κανείς πώς κάποια παιδιά απέκτησαν προβάδισμα στα επαγγελματικά τους εξαιτίας των οικογενειακών δεσμών τους. Ο κόσμος το καταλαβαίνει. Όπως το καταλαβαίνει και ένας άνθρωπος που βρέθηκε στο ίδιο κάστινγκ/ συνέντευξη για μια δουλειά με εκείνους που υπερτέρησαν λόγω ονόματος και που δεν τόλμησε ποτέ να μιλήσει ανοιχτά για το θέμα μη και θεωρηθεί ζηλιάρης ή οτιδήποτε.

https://www.instagram.com/p/CknhJVPrhVA

Σε κάθε περίπτωση, ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει ό, τι θέλει και να αξιοποιεί και να εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία που του δίνεται όπως θέλει. Όμως δεν είναι κακό να παραδεχτεί κανείς πως οφείλει μέρος της επιτυχίας του στο όνομά του. Αυτή η αλήθεια δεν είναι ντροπή. Ντροπή είναι η έλλειψη αξιοκρατίας κάτι που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες παθογένειες παγκοσμίως.

Τo nepo baby είναι ένα hashtag που υπενθυμίζει στη νέα γενιά πως η αξιοκρατία είναι σε κώμα αν όχι νεκρή. Οι Millennials και οι γενιές πιο πίσω γνώριζαν το καθεστώς της οικογενειοκρατίας αλλά και των ιερών τοτέμ απλώς η Gen Z είπε «κάπου ώπα» κάνοντας το εν λόγω ζήτημα viral μπας και αφυπνίσει και ευαισθητοποιήσει αναφορικά με την αξιοκρατία.

P.s. Στο εξωτερικό nepo babies όπως η Hailey (το γένος Baldwin) απάντησε μεταξύ σοβαρού και χιούμορ φορώντας ένα απλό μπλουζάκι σε όσα λέγονται για εκείνη. Πήρε όμως θέση.

P.s.2 Στην Ελλάδα, για την ώρα, λέμε ταλαντούχο οποιοδήποτε παιδί έχει διάσημο γονέα, υπονομεύοντας με τον τρόπο μας της αξιοκρατία και τους ταλαντούχους αλλά και το πραγματικό ταλέντο που μπορεί να έχει εκείνο το κατά τα άλλα συμπαθέστατο nepo baby.

https://www.instagram.com/p/CnHkOe1sGAf