Valentine's Day: Γιατί η σημερινή ημέρα μπορεί να γίνει η γιορτή της αυτό-φροντίδας

Valentine's Day: Γιατί η σημερινή ημέρα μπορεί να γίνει η γιορτή της αυτό-φροντίδας

Έχουμε συνηθίσει, μας έχουν συνηθίσει δηλαδή, στις 14 Φεβρουαρίου να γιορτάζουμε την αγάπη μας. Για κάποιο λόγο όμως, η αγάπη αυτή έχει συσχετιστεί με τους άλλους. Γιορτάζουν κατά κύριο λόγο οι ερωτευμένοι. Δεν είναι, όμως, ακριβώς έτσι τα πράγματα...

«Πριν μερικά χρόνια, περπατούσα στη Νέα Υόρκη, μια μέρα πριν του Αγίου Βαλεντίνου – ήταν όλα στολισμένα, καρδούλες και φιλάκια παντού. Μαγεύτηκα με το περιβάλλον και με έπιασα σε γιορτινή διάθεση! Τι γιόρταζα όμως; Αφού δεν είχα σχέση! Έκανα μια παύση, έκατσα σε ένα παγκάκι και άρχισα να σκέφτομαι. Μου αρέσει πάντα να δίνω εικόνες στις σκέψεις και τα συναισθήματά μου. Γιόρταζα ένα τεράστιο κύμα αγάπης που πήγαζε στο στομάχι μου, ανέβαινε στο στήθος μου και έβγαινε μέσα από το κεφάλι μου, σαν κορόνα. Είχε ροζ, φούξια χρώμα, και όσο ανέβαινε γινόταν χρυσό. Τι ήταν όμως; Ένα μοναδικό αίσθημα ανιδιοτελούς και παντοτινής αγάπης για... τον εαυτό μου!», μας λέει η Wellness expert και Lifestyle coach, Μαλού Λαρσινού.

«Ναι! Ένιωθα πολλή αγάπη μέσα μου για αυτό που είμαι και είχα την ανάγκη να γιορτάσω και εγώ. Δεν σας περιγράφω την περηφάνεια που ένιωσα.

Εκείνη την στιγμή, ορκίστηκα στον εαυτό μου πως κάθε μέρα που ζω θα βρίσκω έναν τρόπο να με γιορτάσω. Να γιορτάσω τις σκέψεις που κάνω, τα συναισθήματα που έχω, το σώμα μου που με ακολουθεί καθημερινά χωρίς παράπονο.

Περιττό να σας πω ότι από τότε η αυτό-φροντίδα έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μου.»

Αυτό-φροντίδα: ο μοναδικός τρόπος να σε γιορτάζεις καθημερινά

Για πολλούς η αυτό-φροντίδα είναι πολυτέλεια. Κακώς! Η αυτό-φροντίδα είναι ανάγκη, είναι υποχρέωση που έχουμε απέναντι στον εαυτό μας και τους γύρω μας. Γιατί;

Γιατί μόνο αν φροντίζουμε τον εαυτό μας, πρώτων, του δίνουμε την ενέργεια και τη διάθεση να κάνει όλα αυτά που του ζητάμε καθημερινά να κάνει, και δεύτερων, μπορεί να ανταπεξέλθει στις προσδοκίες των άλλων. Μην ξεχνάμε ότι ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ζώο που έχει ανάγκη την συναναστροφή με τους άλλους.

Αυτό-φροντίδα: 10’ την ημέρα αρκεί

Η υπόσχεση που έδωσα στον εαυτό μου ήταν να ασχολούμαι είτε με το σώμα μου, είτε με τις σκέψεις μου, είτε με τα συναισθήματά μου. Για 10’ μόνο. Αν έχω χρόνο, προφανώς τού δίνω και καταλαβαίνει!!

Πρακτικές: σώμα

Δοκίμασε

✓ένα ζεστό μπάνιο,

✓μια μάσκα προσώπου,

✓λίγο στρέτσινγκ,

✓μια τάξη γυμναστικής.

Η κάθε μια από εμάς χαλαρώνει με διαφορετικό τρόπο. Μην κολλήσεις στις στερεοτυπικές πρακτικές, κάνε ό,τι θα χαλαρώσει το δικό σου σώμα τη δεδομένη στιγμή. Αν δεν είσαι σίγουρη τι χρειάζεσαι, κάνε μια παύση, κλείσε τα μάτια σου και ρώτα το σώμα σου τι θα ήθελε. Θα λάβεις κατευθείαν την απάντηση!

Πρακτικές: μυαλό/καρδιά

Καθημερινά έχουμε αρνητικές, τοξικές σκέψεις. Σκέψεις που μας προβληματίζουν, μας αγχώνουν ή μας στενοχωρούν. Σκοπός δεν είναι απαραίτητα να τις διαγράψεις, αλλά τις κάνεις λιγότερο επίμονες.

Αντίστοιχα, τα συναισθήματα μας πολλές φορές μας κυριεύουν και καθορίζουν την διάθεση μας. Μπορεί να μην γίνεται να τα αφήσεις πίσω σου, μπορείς όμως να συμφιλιωθείς με αυτά.

Δοκίμασε

✓ ημερολόγιο: γράψε ό,τι σκέφτεσαι, η ανακούφιση που θα νιώσεις μετά είναι τεράστια!

✓ διαλογισμός: ξεκίνα απλά. κλείσε τα μάτια σου και συγκεντρώσου στην ανάσα σου. Στο διαδίκτυο ή στις εφαρμογές σου θα βρεις πολλές επιλογές για καθοδηγούμενο διαλογισμό

✓ χόρεψε : ο χορός έχει αγχωλιτική δράση. Βάλε δυνατά την αγαπημένη σου μουσική και χόρεψε σαν να μην υπάρχει αύριο!

Ευχαριστούμε τη Μαλού Λαρσινού, Wellness expert και Lifestyle coach, συνιδιοκτήτρια της συνδρομητικής πλατφόρμα wellness, Nama Tribe (https://namagroup.gr/).