Είναι ΟΚ να μην είσαι εντάξει: Τι να σκέφτεσαι και να κάνεις όταν δεν είσαι καλά & όλα πάνε λάθος

Είναι ΟΚ να μην είσαι εντάξει: Τι να σκέφτεσαι και να κάνεις όταν δεν είσαι καλά & όλα πάνε λάθος

Από το να λες «ίσως» μέχρι να αφιερώνεις χρόνο για να κοιτάς το ταβάνι, να τί μπορείς να κάνεις για να πάρεις τα πάνω σου.  

Η Anna Borges, συγγραφέας του The More or Less Definitive Guide to Self Care, λέει ότι η αυτοφροντίδα πολλές φορές είναι απλώς η εύρεση μικρών τρόπων για να αισθανόμαστε λίγο πιο ανθρώπινα μέσα στο χάος των υποχρεώσεων και του άγχους.

Το να ρίξουμε ταχύτητα, δεν είναι δηλαδή τόσο δύσκολο όσο νομίζουμε

Όλοι γνωρίζουμε τη σημασία του να αφιερώνουμε χρόνο για να θρέψουμε το μυαλό, το σώμα και το πνεύμα μας, ιδιαίτερα αν αισθανόμαστε χάλια. Αλλά τις στιγμές που το χρειαζόμαστε περισσότερο, η φροντίδα για την ευημερία μας μπορεί να φαίνεται πως απαιτεί τεράστια προσπάθεια. Στο πλαίσιο αυτό, η ειδικός σε θέματα αυτοφροντίδας μάς δίνει κάποια χρήσιμα tips για εκείνες τις μέρες που όλα είναι λάθος και αισθανόμαστε υπερβολικά χάλια.

Να αναλαμβάνεις τις ευθύνες σου & να είσαι ο εαυτός σου: Πώς να εμπνέεις εμπιστεύοντας τους άλλους

Κάνε το ελάχιστο

«Πολλές φορές, η αυτοφροντίδα είναι απλώς η εύρεση μικρών τρόπων για να νιώθεις λίγο πιο ανθρώπινος», λέει η Anna Borges, συγγραφέας του The More or Less Definitive Guide to Self Care. «Για αυτόν τον σκοπό, το να δίνεις στον εαυτό σου την άδεια να κάνει το ελάχιστο όταν δυσκολεύεσαι είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της φροντίδας του εαυτού σου. Δεν μπορείς να σηκωθείς από το κρεβάτι; Τεντώσου και μετά πάρε μερικές βαθιές αναπνοές ενώ είσαι κάτω από τα σκεπάσματα».

Στο πλαίσιο του όμορφου ξυπνήματος, η Bogres προτείνει μόλις σηκωθείς να αφιερώσεις πέντε λεπτά και να βγεις στο μπαλκόνι για να πάρεις λίγο καθαρό αέρα και φυσικό φως στο πρόσωπό σου.

Όλα λάθος: 7 καθημερινά πράγματα που δεν ήξερες ότι κάνεις λάθος όλη σου τη ζωή

Φάε και πιες

Η θρέψη του σώματός μας είναι μια απαραίτητη μορφή αυτοφροντίδας. «Αλλά το να μην τρώτε -ή να τρώτε τροφές που σας κάνουν να αισθάνεστε χειρότερα σωματικά- θα σας αφήσει εξαντλημένους και θα κάνει όλα τα άλλα πολύ πιο δύσκολα», λέει η ειδικός.

Μάλιστα, για να μας προλάβει, λέει ότι τις μέρες που έχουμε λίγο ελεύθερο χρόνο μπορούμε να ετοιμάσουμε μερικά υγιεινά κατεψυγμένα γεύματα έκτακτης ανάγκης για τις πολύ άσχημες μέρες. Επιπλέον, η ειδικός προσθέτει: «Να θυμάστε ότι δεν πρέπει ό,τι τρώτε να μοιάζει με κοινωνικά αποδεκτό ως γεύμα. Εάν η σκέψη να φτιάξετε ένα σάντουιτς είναι υπερβολική, κανείς δεν θα σας αποτρέψει αν αποφασίσετε να φάτε μερικές φέτες γαλοπούλας, τυρί και λίγο μαρούλι χωρίς να το "συναρμολογήσετε" σε ένα σάντουιτς ή ακόμα και να το βάλετε σε ένα πιάτο».

Φυσικά, μάς παροτρύνει να μην ξεχνάμε να έχουμε πάντα μαζί μας ένα μπουκάλι νερό καθώς το να παραμένουμε αφυδατωμένοι θα πρέπει να είναι στην κορυφή της λίστας προτεραιοτήτων μας.

Πες ίσως

Βάζεις πάντα τις ανάγκες και τα συναισθήματα των άλλων πάνω από τα δικά σου; Το να πεις όχι σού επιτρέπει να προστατεύσεις τον χρόνο και τη συναισθηματική σου ευημερία και να αμυνθείς όταν αισθάνεσαι ότι σε εκμεταλλεύονται.

«Το να θέτω όρια είναι η κορυφαία στρατηγική μου για την αυτοφροντίδα», λέει η Dr Meg Arroll, ψυχολόγος και συγγραφέας του Tiny Traumas προσθέτοντας, «Αλλά μπορεί να είναι δύσκολο να πεις όχι όταν νιώθεις χάλια, καθώς τα αισθήματα ενοχής και ο φόβος της απώλειας τείνουν να σηκώνουν ανάστημα. Το να πεις "ίσως", όμως, σού δίνει χρόνο να ξεκουραστείς και να φροντίσεις τον εαυτό σου χωρίς να κλείσεις καμία πόρτα».

Πήρες την απόφαση για ψυχοθεραπεία - Και τώρα πώς θα βρεις τον κατάλληλο ειδικό για σένα;

pexels-alena-shekhovtcova-7036540.jpg

Κοίτα τα αστέρια ή ...το ταβάνι

«Τόσες πολλές υπαίθριες δραστηριότητες απαιτούν κίνηση –πεζοπορία, κολύμπι, ακόμα και μια βόλτα γύρω από το τετράγωνο», λέει η Bogres. «Και ενώ η κίνηση είναι καλή, το να μην κινείσαι μπορεί επίσης να είναι καλό, ειδικά όταν δεν είσαι καλά. Το cloud watching δεν απαιτεί τίποτα άλλο από το να ξαπλώνεις στο γρασίδι, να βλέπεις τον ουρανό και να αναπνέεις τον καθαρό αέρα». Το ίδιο συμβαίνει -όταν δεν μπορείς να χαζέψεις τα αστέρια λόγω καιρικών συνθηκών, και όταν κοιτάς το ταβάνι. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να κλείσεις τα μάτια και να σκεφτείς ότι είσαι καλά.

«Και οι δύο δραστηριότητες μάς κάνουν να χαλαρώσουμε και να σκεφτούμε τα προβλήματά μας ως λίγο μικρότερα και λίγο πιο διαχειρίσιμα».

Ένα απλό χαμόγελο είναι εξίσου μεταδοτικό με το γέλιο & βοηθά απίστευτα στην αυτοπεποίθηση - Να πώς

Μύρισε μία οικεία μυρωδιά

Όπως έχει αποδειχθεί σε πολλές μελέτες μια οικεία μυρωδιά -που φέρνει στο μυαλό μας όμορφες αναμνήσεις, ενισχύει και προστατεύει την ψυχολογική και συναισθηματική ευημερία.

«Κρατήστε κάτι στο χέρι που έχει ένα άρωμα που προκαλεί αμέσως αναμνήσεις ζεστασιάς και άνεσης. Αυτό θα μπορούσε να είναι κάποιο παραδοσιακό σαπούνι λεβάντας, τριαντάφυλλο που σας θυμίζει κάποιον δικό σας ή ένα συγκεκριμένο φαγητό που σας φέρνει στο μυαλό διασκεδαστικές και ξέγνοιαστες στιγμές της παιδικής ηλικίας. Για μένα είναι η λακ. Η μαμά μου χρησιμοποιούσε πάντα μια συγκεκριμένη μάρκα και έχω ένα μίνι μπουκάλι σε μέγεθος ταξιδιού που το απλώνω στα μαλλιά μου τις μέρες που χρειάζομαι περιποίηση».

Είναι ΟΚ να μην είσαι ΟΚ

«Είναι κουραστικό να προσποιείσαι ότι είσαι καλά», λέει η Bogres και προσθέτει, «Όταν πονάμε, συναισθηματικά ή σωματικά, είναι εκπληκτικό πόση ενέργεια καταναλώνουμε για να πείσουμε τους άλλους ότι είμαστε καλά. Για παράδειγμα, πιέζουμε τον πόνο μας για να αποφύγουμε να κάνουμε τους άλλους να νιώθουν άβολα για τα συναισθήματά μας. Απλώς χαμογελάμε και λέμε ότι τα πάμε καλά όταν οι άνθρωποί μας ρωτούν. Πρέπει πάντα όμως να θυμόμαστε ότι είναι οκ να μην είμαστε οκ. Οι άνθρωποι που αξίζουν τον χρόνο μας θα είναι υποστηρικτικοί».

Στο πλαίσιο αυτό, η ειδικός μάς προτρέπει να ζητάμε βοήθεια και υποστήριξη στέλνοντας ένα μήνυμα σε έναν φίλο ή ζητώντας μας να έρθει στο σπίτι μας να μας δει. Είναι ΟΚ να ζητάμε βοήθεια.

«Ο γάμος δεν σκοτώνει τον έρωτα»: Μύθος ή αλήθεια;

Κάνε doodling

«Συχνά προτείνω τη θεραπεία τέχνης ως τρόπο διαχείρισης της κακής διάθεσης», λέει η Meg προσθέτοντας, «Και ιδιαιτέρως σε blue days, όταν το κίνητρο και η ενέργεια μπορεί να είναι χαμηλά, τα οφέλη του doodling είναι αξιοσημείωτα. Τα απλά σχέδια και το ελεύθερο στυλ μπορεί να είναι μια μορφή πρακτικής ενσυνειδητότητας, καθώς επιτρέπει στον εγκέφαλο να μετατοπίσει την εστίαση από τους μηρυκασμούς και τους βρόχους αρνητικής σκέψης».

Κάνε μια συνήθεια διαφορετικά

«Μια αλλαγή σε απλές συνήθειες είναι συχνά το κουμπί επανεκκίνησης που χρειάζεται ο εγκέφαλος εάν δεν είστε καλά», λέει η Bogres. Τι μπορεί να είναι αυτό; Αντί να δεις Netflix στο σαλόνι σου, μπορείς να πάρεις το laptop σου και να πας σε ένα γειτονικό καφέ.

Επίτρεψε στον εαυτό σου να R.E.S.T.

Κάνε το R.E.S.T (επαναφορά ενέργειας με χώρο και χρόνο) τρόπο ζωής. Η εν λόγω μέθοδος είναι εξαιρετική για να μας υπενθυμίζει ότι όλοι χρειαζόμαστε διάφορες μορφές ανάπαυσης –όχι μόνο από προφανείς εργασίες, αλλά από όλες τις απαιτήσεις της ζωής, όπως τονίζουν οι ειδικοί.

Αυτό σημαίνει ότι ο χώρος και ο χρόνος είναι μακριά από σωματικές, διανοητικές, κοινωνικές, αισθητηριακές και συναισθηματικές απαιτήσεις, συμπεριλαμβανομένων πραγμάτων όπως το scrolling του τηλεφώνου μας.

«Όταν νιώθετε εξαιρετικά χάλια βάλτε στόχο να κάνετε R.E.S.T. απλά κλείνοντας τα μάτια σας, εστιάζοντας στην αναπνοή σας και βγάζοντας από τη σκέψη σας οποιαδήποτε παρεμβολή. Κάντε το οπουδήποτε –στο μπάνιο είναι ιδιαίτερα καταπραϋντικό».