Δεν χρειάζεται να είσαι πρωινός τύπος για να είσαι παραγωγική και αυτοί είναι οι λόγοι

Δεν χρειάζεται να είσαι πρωινός τύπος για να είσαι παραγωγική και αυτοί είναι οι λόγοι
Pexels

Δεν χρειάζεται να σηκώνεσαι τα ξημερώματα για να είσαι επιτυχημένη και παραγωγική, αλλά το να κοιμάσαι αρκετά και με σταθερό πρόγραμμα κάνει μεγάλη διαφορά.

Είναι μια ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι οι πιο επιτυχημένοι άνθρωποι κοιμούνται λιγότερο και ξυπνούν νωρίτερα από τους υπόλοιπους. Είναι όμως αλήθεια ότι το να ξυπνάμε νωρίτερα είναι όντως καλύτερο για εμάς;

Παρόλο που ο σύγχρονος κόσμος της εργασίας είναι οργανωμένος γύρω από ένα πρόγραμμα 9 με 5, κάποιοι από εμάς έχουν φυσικά πρότυπα ύπνου που δεν συγχρονίζονται με την τυπική δουλειά.

Το νούμερο 1 πράγμα που πρέπει να κάνεις μία ώρα πριν τον ύπνο εν μέσω καύσωνα για να δροσιστείς

Όλοι έχουν έναν κιρκάδιο ρυθμό που ελέγχει τους κύκλους ύπνου και αφύπνισης, αλλά διαφορετικοί άνθρωποι έχουν διαφορετικούς ρυθμούς. Ο κιρκάδιος ρυθμός μπορεί να επηρεαστεί από περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως το φως και η θερμότητα. Υπάρχουν επίσης διαφορετικοί τύποι κιρκάδιου ρυθμού που ονομάζονται χρονοτύποι. Αυτοί υπαγορεύουν πότε κοιμάσαι και ξυπνάς με φυσικό τρόπο, καθώς και πότε αισθάνεσαι πιο παραγωγική.

Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τρόποι ταξινόμησης των χρονοτύπων, αλλά ο απλούστερος διαχωρισμός είναι οι πρωινοί τύποι, οι βραδινοί τύποι και οι ακραίοι τύποι που δεν ανήκουν σε καμία από τις δύο ομάδες.

Το μυστικό στο γεύμα και άλλα 7 hacks για τη διαχείριση της ημερήσιας υπνηλίας στην εργασία

Οι δύο πρώτες ομάδες αναφέρονται μερικές φορές ως «πρωινά πουλιά» και «νυχτοπούλια», αλλά η τρίτη ομάδα δεν έχει κοινό παρατσούκλι.

Μια μελέτη σχετικά με τους χρονοτύπους διαπίστωσε ότι ορισμένοι γενετικοί δείκτες μας κάνουν να έχουμε προδιάθεση να νιώθουμε μεγαλύτερη εγρήγορση το βράδυ ή το πρωί, πράγμα που σημαίνει ότι οι άνθρωποι είναι γενετικά κωδικοποιημένοι να είναι πιο παραγωγικοί σε διαφορετικές ώρες της ημέρας.

Όσον αφορά την παραγωγικότητα, ένας πρωινός τύπος είναι σε μεγαλύτερη πνευματική εγρήγορση πριν από το μεσημέρι, ενώ ένας βραδινός τύπος είναι αργά το απόγευμα και το βράδυ.

Η ύπαρξη μιας καλής ρουτίνας ύπνου είναι απαραίτητη για την καλή υγεία, καθώς η ακανόνιστη ρουτίνα ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, υπέρτασης και καρδιακών παθήσεων.

Δυστυχώς, δεν είμαστε όλοι σε θέση να αλλάξουμε τις ημέρες μας ώστε να μπορούμε να κοιμόμαστε και να εργαζόμαστε όποτε θέλουμε. Παρόλο που δεν χρειάζεται να είσαι πρωινός τύπος για να είσαι παραγωγική, μια συνεπής ρουτίνα ύπνου είναι σημαντικό μέρος της υγείας. Αυτό σημαίνει ότι η εύρεση μίας που να ταιριάζει με τον χρονοτύπο και τον τρόπο ζωής μας είναι απαραίτητη.

Υπάρχουν βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις για να εξοικειωθείς με τις συνήθειες και το πρόγραμμα ύπνου σου, ώστε να αυξήσεις την παραγωγικότητα και να ξεκουραστείς όσο το δυνατόν καλύτερα.

Ο διαλογισμός, η μαγειρική και άλλοι 12 τρόποι για να σταματήσεις την υπερβολική σκέψη

Πείραμα

Δοκίμασε να κοιμάσαι και να ξυπνάς σε διαφορετικές ώρες για να δεις ποιος συνδυασμός σε αφήνει πιο ανανεωμένη.

Παρακολούθησε τα επίπεδα ενέργειάς σου. Όταν πειραματιστείς με διαφορετικά μοτίβα ύπνου, παρακολούθησε πώς αισθάνεσαι. Δοκίμασε κάθε νέο μοτίβο για μια ολόκληρη εβδομάδα και κράτα ένα ημερολόγιο δίπλα στο κομοδίνο σου για να παρακολουθείς τον χρόνο που κοιμάσαι, τον χρόνο που ξυπνάς και τα επίπεδα ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αν το πρωινό ξύπνημα σε αφήνει να αισθάνεσαι ζαλισμένηόλη την ημέρα, ίσως αυτό να μην είναι η βέλτιστη επιλογή για εσένα. Ή ίσως σου αρέσει να ξυπνάς νωρίς, αλλά χρειάζεσαι ένα διάλειμμα όταν έρχεται το απόγευμα. Αν η ενέργειά σου πέφτει κατακόρυφα μετά το γεύμα, σημείωσέτο. Αν έχεις πρόβλημα με τον ύπνο τη νύχτα, ίσως κοιμάσαιπολύ αργά. Αν υπάρχει κάποια συσχέτιση, σημείωσέ την. Όλες αυτές οι πληροφορίες θα σου φανούν χρήσιμες αργότερα.

Για να καταλάβεις τον χρονότυπό σου, πρέπει να συγκεντρώσεις τα στοιχεία σου. Αφού παρακολουθήσειςτην ενέργεια και τις συνήθειες του ύπνου σου στο παραπάνω βήμα, είσαι έτοιμη να χρησιμοποιήσεις αυτές τις πληροφορίες για να υπολογίσεις τον τύπο σου.

Η παρακολούθηση της παραγωγικότητας και των επιπέδων ενέργειάς σου θα σε βοηθήσει να βρεις μια ρουτίνα που λειτουργεί καλύτερα για εσένα. Ωστόσο, ο χρονοτύπος σουμπορεί να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου, με τους μεγαλύτερους σε ηλικία ενήλικες να είναι πιο πιθανό να είναι πρωινοί τύποι.

Απόκτησε συνέπεια

Το κλειδί για την παραγωγικότητα είναι να εξασφαλίσεις ότι έχεις μια υγιή ρουτίνα ύπνου. Όταν κοιμόμαστε και ξυπνάμε με συνέπεια την ίδια ώρα, αισθανόμαστε πιο ανανεωμένοικαι ξεκούραστοι, ακόμη κι αν δεν σηκωνόμαστε νωρίς. Μπορείς να καθιερώσεις μια σταθερή ρουτίνα ύπνου, απλά ρυθμίζοντας το ξυπνητήρι για την ίδια ώρα κάθε μέρα, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα. Αν δυσκολεύεσαι να ξυπνήσεις, δοκίμασε αυτές τις συμβουλές για να ξεκινήσεις. Η αποφυγή των μεσημεριανών ύπνων μπορεί επίσης να βοηθήσει το σώμα να συνηθίσει στη ρουτίνα.

Απόφυγε ό, τι μπορεί να εμποδίσει τον ύπνο σου

Η καφεΐνη μπορεί να διαταράξει τον ύπνο. Αν μπορείς, απόφυγε την κατανάλωσή της αρκετές ώρες πριν από τον ύπνο.

Παραδόξως, το αλκοόλ και η νικοτίνη είναι ακόμη πιο πιθανό να οδηγήσουν σε έναν ανήσυχο ύπνο. Προσπάθησενα αποφύγεις την κατανάλωση και των δύο 3 έως 4 ώρες πριν από την ώρα που σκοπεύεις να κοιμηθείς.

Να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου

Μόλις μάθεις πιο καλά τις συνήθειες του ύπνου και τα επίπεδα παραγωγικότητάς σου, μείνε σε αυτό που λειτουργεί. Δεν έχει νόημα να προσπαθείς να μπεις με το ζόρι σε ένα καλούπι που δεν λειτουργεί για εσένα.

Φυσικά, μπορεί να χρειαστεί να κάνεις συμβιβασμούς λόγω του προγράμματος εργασίας ή της οικογενειακής σου ζωής. Και αυτό είναι επίσης εντάξει! Υπάρχουν ακόμα μικροί τρόποι με τους οποίους μπορείς να «τιμήσεις» τις ανάγκες του σώματός σου, ακόμη και αν δεν μπορείς να πετύχεις το τέλειο μοτίβο ύπνου λόγω των ευθυνών σου.

Αν για παράδειγμα η δουλειά ξεκινάει νωρίς και δυσκολεύεσαι να ξεκινήσεις, μπορείς να επικεντρωθείς σε λιγότερο σύνθετες εργασίες και να αφήσεις τα σημαντικά πράγματα για αργότερα.

Όποια και αν είναι η κατάσταση, μπορείς να βρεις μικρούςτρόπους να προσαρμοστείς ώστε να ταιριάζει στις ανάγκες σου. Μπορεί να μην είναι τέλειο, αλλά τα μικρά κέρδη μπορούν να ισοδυναμούν με μεγάλα ενεργειακά κέρδη.

Το συμπέρασμα: Ο κόσμος της εργασίας μπορεί να έχει σχεδιαστεί για άτομα με πρωινό χρονοτύπο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι πρέπει να προσπαθήσουμε να προσαρμοστούμε στο πρόγραμμα 9 με 5.

Αν και βοηθάει να μάθουμε τους χρονοτύπους μας και να οργανώσουμε την εργασία μας γύρω από αυτούς για να μεγιστοποιήσουμε την παραγωγικότητα, το πιο σημαντικό είναι να έχουμε μια συνεπή και υγιή ρουτίνα ύπνου.

Δεν χρειάζεται να σηκώνεσαι τα ξημερώματα για να είσαι επιτυχημένη και παραγωγική, αλλά το να κοιμάσαι αρκετά και με σταθερό πρόγραμμα κάνει μεγάλη διαφορά.

IMG_0291.jpeg

Μουσικά φεστιβάλ, ταξίδια, μουσεία: Πώς να πας το socializing στο επόμενο level