Η μοναξιά είναι πιο συχνή από όσο νομίζουμε αλλά πώς μπορείς να αλλάξεις την κατάσταση;

Τζένη Ντεμιράι
Η μοναξιά είναι πιο συχνή από όσο νομίζουμε αλλά πώς μπορείς να αλλάξεις την κατάσταση;

Έρευνα του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια και ένα βίντεο του Stanford μπορούν να σε βοηθήσουν να δράσεις για να σταματήσεις να αισθάνεσαι μοναξιά. 

Η μοναξιά δεν κάνει διακρίσεις και η περίοδος των γιορτών μπορεί να γίνει ένας καλός λόγος για να αυξηθεί το συναίσθημα της θλίψης που προκαλεί.

Ένα βίντεο το οποίο δημιούργησε η Maya Adam και δημοσιεύτηκε στο YouTube κανάλι της Ιατρικής Σχολής του Stanford επιχειρεί να δείξει το πέρασμα από το δυσάρεστο συναίσθημα που μπορεί να δημιουργήσει η μοναχικότητα, στην χαρά που μπορεί να μας προσφέρει η επαφή με τους γύρω μας.

Στο βίντεο, τρεις χαρακτήρες έρχονται αντιμέτωποι με καθημερινούς προσωπικούς τους αγώνες με την κοινωνική απομόνωση. Αλλά με την ενθάρρυνση του ενός από τον άλλον και την προθυμία να δοκιμάσουν κάτι νέο, δημιουργούν ουσιαστικές συνδέσεις με άλλους ανθρώπους ξεπερνώντας τα μοναχικά συναισθήματα.

«Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η κοινωνική απομόνωση και η μοναξιά μπορεί να είναι τόσο κακές για τη μακροπρόθεσμη υγεία μας όσο το κάπνισμα ή η σωματική αδράνεια», δήλωσε η δημιουργός του βίντεο που μπορεί να αγγίξει ευαίσθητες χορδές σου.

Η μοναξιά μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην υγεία

Τον Μάιο του 2023, ο Γενικός χειρουργός των Ηνωμένων Πολιτειών, Vivek Murthy, κήρυξε τη μοναξιά κρίση και επιδημία δημόσιας υγείας, καθώς περίπου οι μισοί ενήλικες των ΗΠΑ ανέφεραν μετρήσιμα επίπεδα μοναξιάς ακόμη και πριν από την έναρξη της πανδημίας COVID-19.

Στις 15 Νοεμβρίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε μια νέα επιτροπή για την κοινωνική σύνδεση με σκοπό «να αντιμετωπίσει τη μοναξιά ως πιεστική απειλή για την υγεία, να προωθήσει την κοινωνική σύνδεση ως προτεραιότητα και να επιταχύνει την κλιμάκωση των λύσεων σε χώρες όλων των εισοδημάτων».

Η «συγγνώμη» είναι μία λέξη γεμάτη αγάπη αλλά γιατί φοβόμαστε τόσο να την πούμε;

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με τη μοναξιά;

Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που προκύπτουν είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι η μοναξιά είναι περισσότερο συχνή από όσο πιθανότατα φανταζόμαστε.

«Αυτό μπορεί πραγματικά να βοηθήσει τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν αυτά τα συναισθήματα», δήλωσε η Adam, ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε πως μπορούμε να το πετύχουμε αυτό και «Κάνοντας μικρά βήματα σε καθημερινή βάση, όπως το να προσεγγίσουμε έναν φίλο, να προσπαθήσουμε να παραμείνουμε όσο το δυνατόν πιο δραστήριοι και να επικεντρωθούμε στα πράγματα που έχουν σημασία για εμάς».

monaxia.jpg

Τι δείχνουν οι έρευνες σχετικά με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τη μοναξιά;

Μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2018 εξέτασε μετρήσεις που αφορούν την κατάθλιψη και τη μοναξιά. Στο πλαίσιο της μελέτης, 143 προπτυχιακοί φοιτητές του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια περιόρισαν την χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Instagram, Snapchat), μπαίνοντας σε καθένα από αυτά για μόλις 10 λεπτά την ημέρα. Το πείραμα κράτησε τρεις εβδομάδες και διαπιστώθηκε ότι εκείνοι που περιόρισαν την χρήση των social media σε λιγότερο από 30 λεπτά την ημέρα παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στα επίπεδα κατάθλιψης , μοναξιάς, άγχους και FOMO (φόβος της απώλειας).

Η καθηγήτρια ψυχιατρικής και επιστημών συμπεριφοράς Anna Lembke, επισημαίνει σχετικά με αυτό «Το βλέπουμε αυτό και στην κλινική περίθαλψη, όχι μόνο μεταξύ των νέων αλλά και μεταξύ των ηλικιωμένων. Μία από τις πρώτες κλινικές παρεμβάσεις μας για τη στόχευση της κατάθλιψης και του άγχους είναι να ζητάμε από τους ασθενείς να περιορίσουν τη χρήση ψηφιακών μέσων και διαπιστώνουμε ότι τις περισσότερες φορές, όταν οι ασθενείς μειώνουν τον χρόνο τους στην οθόνη, η διάθεση και το άγχος βελτιώνονται».

Στη συνέχεια, η ίδια προσθέτει ακόμα:

«Ενθαρρύνουμε επίσης τους ασθενείς να κάνουν επαφές στην πραγματική ζωή και, αν είναι δυνατόν, να βιώνουν θετικές μορφές ανθρώπινης επαφής. Ακόμη και κάτι τόσο απλό όσο μια χειραψία ή μια σύντομη αγκαλιά μπορεί να κάνει τη διαφορά».