Πώς να σταματήσεις να συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους για να πας μπροστά

Πώς να σταματήσεις να συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους για να πας μπροστά
Pexels

Πιστεύοντας ότι οι άλλοι έχουν όλη την τύχη και πως σε εσένα τυχαίνουν συνεχώς όλες οι αναποδιές. Πώς η σύγκριση με άλλους σαμποτάρει τους στόχους σου για επιτυχία.

Ανακάλυψε την ικανοποίηση και στην αυτοπεποίθηση

Στην εποχή των social media και του Internet, είναι σχεδόν αδύνατο να μη γνωρίζουμε τι κάνει, τι λέει και τι αγοράζει ο διπλανός μας ανά πάσα στιγμή. Είναι εύκολο να εμφανιστεί η αίσθηση του «να συμβαδίζω με το Χ;», αφήνοντας την αίσθηση της ικανοποίησής μας στα χέρια των άλλων ανθρώπων.

Σε κάποιο επίπεδο μπορεί να συνειδητοποιούμε ότι είναι καλύτερο να μην συγκρίνουμε τον εαυτό σας με την επιμελημένη διαδικτυακή παρουσία των φίλων μας στο διαδίκτυο, ωστόσο οι παλιές συνήθειες πεθαίνουν δύσκολα όταν έχουμε πέσει σε μια τέτοια νοοτροπία. Για να μάθουμε λοιπό πώς να σταματήσουμε να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους άλλους, είναι ζωτικής σημασίας να αγκαλιάσουμε τις δικές μας μοναδικές δυνάμεις ως βάση για την αυτοαποδοχή.

3 αποτελεσματικές ασκήσεις αναπνοής που αξίζει να δοκιμάσεις όταν αισθάνεσαι έντονο στρες

Παραδείγματα σύγκρισης εαυτού με άλλους

Ένας από τους λόγους για τους οποίους είναι τόσο δύσκολο να μάθουμε πώς να σταματήσουμε να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους άλλους είναι ότι οι άνθρωποι είμαστε κοινωνικά πλάσματα. Σε κάθε στάδιο της ζωής, πρέπει επίσης να ανταγωνιζόμαστε ο ένας τον άλλον για την επιβίωση - για εκπαίδευση, ουσιαστικές ευκαιρίες καριέρας και ικανοποιητικές σχέσεις. Αν δεν είμαστε προσεκτικοί, η εστίασή μας ξεφεύγει προς τα έξω και κοιτάμε την πρόοδο των άλλων για να μετρήσουμε τη δική μας. Δεδομένης της εξελικτικής μας προδιάθεσης, η τάση να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους άλλους μπορεί να τρυπώσει σχεδόν σε κάθε κατάσταση.

Πιστεύοντας ότι οι άλλοι έχουν όλη την τύχη

Η πεποίθηση ότι είμαστε άτυχοι είναι μια ύπουλη πεποίθηση. Κάθε φορά που υφίστασαι μια αδικία, υπάρχει πάντα κάποιος εκεί έξω που δεν υπέστη την ίδια ατυχία, γεγονός που αφήνει περιθώρια για εικασίες ότι όλοι οι άλλοι είναι πιο τυχεροί από εμάς. Αν δεν είμαστε προσεκτικοί, η πεποίθηση ότι η ζωή μας είναι καταραμένη επισκιάζει τις δικές μας ικανότητες και τα ταλέντα, υπονομεύοντας την αίσθηση της αυτοκατεύθυνσης. Το να κατακτήσουμε τον τρόπο να μη συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους άλλους σημαίνει ότι βάζουμε τα περιστατικά κακοτυχίας σε προοπτική, ώστε να είμαστε σε θέση να αξιοποιήσουμε αποτελεσματικά τους πόρους μας.

Πιστεύοντας ότι οι άλλοι άνθρωποι είναι πιο επιτυχημένοι

Η πεποίθηση ότι είμαστε υποδεέστεροι από όλους τους άλλους βρίσκει συχνά τις ρίζες της αρκετά αθώα -στο γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι που είναι εξωτερικά πιο επιτυχημένοι από σχεδόν όλους (σκέψου τον Bill Gates). Αν και είναι αλήθεια ότι οι ροκ σταρ ξεχωρίζουν για κάποιο λόγο -δεν έχουν όλοι τα απαραίτητα προσόντα για να γίνουν ροκ σταρ- η πραγματικότητα είναι πολύ πιο διαφοροποιημένη όσον αφορά τη δική μας προσωπική ικανότητα για επιτυχία. Όλοι έχουν δυσκολίες. Ο ίδιος ο Bill Gates λέει ότι η επιτυχία μπορεί στην πραγματικότητα να εμποδίσει την ανάπτυξη, καθώς η επιτυχία παρασύρει ακόμη και έξυπνους ανθρώπους να πιστεύουν ότι δεν μπορούν να χάσουν.

The Stop Technique: Πώς να σταματήσουμε τη συνήθεια να κρίνουμε τον εαυτό μας τόσο αυστηρά

Πώς να σταματήσεις να συγκρίνεις εαυτόν με άλλους

Να αποδεχθείς την ατέλεια ως κανόνα

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μάς επιτρέπουν να επιμεληθούμε τη ζωή μας για να παρουσιάσουμε μια επίφαση τελειότητας. Αρχίζουμε να ορίζουμε τη δική μας επιτυχία από το πόσο καλά πιστεύουν οι άλλοι ότι τα πάμε. Το να μάθουμε πώς να μην συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους άλλους ξεκινά με την αναγνώριση του γεγονότος ότι κανείς δεν είναι τέλειος. Ανεξάρτητα από το πόσο γυαλισμένος εμφανίζεται κάποιος στο news feed μας, η πραγματικότητα είναι ότι κανένα προφίλ δεν αποτελεί ακριβή αντανάκλαση της πραγματικής επιτυχίας ενός ατόμου. Μην συγκρίνεις τον εαυτό σου λοιπόν με τους άλλους -δεν υπάρχει λόγος να το κάνεις.

Χτίσε την εσωτερική σου πυξίδα

Το ερώτημα πώς να σταματήσεις να συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους ξεκινά με την εύρεση της πραγματικής σου ταυτότητας. Αντί να βρίσκεις καθοδήγηση και έμπνευση από άλλους ανθρώπους, κοίταξε μέσα σου. Η εσωτερική σου πυξίδα είναι το αντίδοτο σε μια αυτοεκτίμηση που βασίζεται σε αξίες ή αντιλήψεις εξωτερικής προέλευσης. Ο Βενιαμίν Φραγκλίνος ήταν ένα παράδειγμα εδώ. Φέρεται να κρατούσε λογαριασμό για το πόσους προσωπικούς στόχους πετύχαινε κάθε μέρα (οι περισσότεροι από τους στόχους του σχετίζονταν με την εγκράτεια και τον αυτοέλεγχο). Έθεσε επίσης καθημερινούς στόχους για να κάνει καλές πράξεις εκείνη την ημέρα. Απαλλασσόμενος από τα πρότυπα και τις προσδοκίες των άλλων, ο Μπεν Φράνκλιν μπόρεσε να χτίσει μια ζωή με αντίκτυπο και νόημα.

Δημιούργησε το νόημα

Αν παλεύεις με το πώς να μην συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους, οι αγώνες σου μπορεί να έχουν τις ρίζες τους στην επιθυμία για σημασία. Η σημασία είναι μία από τις 6 Ανθρώπινες Ανάγκες που επηρεάζουν κάθε σκέψη, συναίσθημα και συμπεριφορά. Όταν η ανάγκη για σημαντικότητα δεν ικανοποιείται, είναι εύκολο να αναζητήσουμε το νόημα στους άλλους.

Η αλήθεια είναι ότι πρέπει να κάνεις δουλειά για να βρεις και να χτίσεις το νόημα στη ζωή σου. Αγκάλιασε θετικούς τρόπους για να βρεις νόημα, όπως η προσφορά μέσω του εθελοντισμού ή της δωρεάς σε μια φιλανθρωπική οργάνωση. Καθώς εργάζεσαι για να χτίσεις μια ζωή με νόημα ευθυγραμμισμένη με τις αξίες σου, θα ανακαλύψεις μια μεγαλύτερη αίσθηση ικανοποίησης.

Εστίασε στα μοναδικά σου πλεονεκτήματα

Όταν παλεύεις για να απαλλαγείς από τη συνήθεια να συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλους, είναι δελεαστικό να υιοθετήσεις ένα μάντρα σχετικά με την κακή συνήθεια, όπως «ποτέ μην συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλους». Αυτή η προσέγγιση στην πραγματικότητα γυρίζει μπούμερανγκ, για τους ίδιους λόγους που γυρίζει μπούμερανγκ η δίαιτα -όταν λες στον εαυτό σου να μην τρώει ζάχαρη, γίνεται απαγορευμένος καρπός, πράγμα που την κάνει ακόμα πιο ελκυστική. Γλίτωσε τον εαυτό σου από το άγχος και επικεντρώσου αντ' αυτού στις δυνάμεις και τις ικανότητές σου.

Δώσε συγχαρητήρια στους άλλους για τις επιτυχίες τους

Η ενσυναίσθηση είναι ένα ισχυρό εργαλείο για να κατακτήσεις το πώς να σταματήσεις να συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους. Καθώς εργάζεσαι για την ανάπτυξη της αυτοπεποίθησής σου, είσαι σε θέση να απολαμβάνεις τις επιτυχίες των άλλων χωρίς να απειλείσαι από αυτές. Με το να γιορτάζεις τα επιτεύγματα των άλλων, εξαλείφεις την ανάγκη να συγκρίνεις τον εαυτό σου μαζί τους.

pexels-arthousestudio-4335848.jpg