8 πρωινές συνήθειες ανθρώπων που δεν θα είναι ποτέ αληθινά ευτυχισμένοι, σύμφωνα με την ψυχολογία

8 πρωινές συνήθειες ανθρώπων που δεν θα είναι ποτέ αληθινά ευτυχισμένοι, σύμφωνα με την ψυχολογία

Yπάρχουν ορισμένες πρωινές συνήθειες που μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά το πόσο ευτυχισμένοι (ή δυστυχισμένοι) είμαστε.

Από την έρευνα στη θετική ψυχολογία μέχρι τις ιδέες διάσημων στοχαστών, είναι σαφές ότι ο τρόπος με τον οποίο ξεκινάμε τη μέρα μας δίνει τον τόνο για όλα όσα ακολουθούν.

Ακολουθούν οκτώ πρωινές συνήθειες που συχνά μοιράζονται οι άνθρωποι που δεν βρίσκουν ποτέ την πραγματική ευτυχία. Αν κάποια από αυτές σου ακούγεται οικεία, ίσως ήρθε η ώρα να κάνεις μια αλλαγή.

1. Ξυπνάς και αρχίζεις αμέσως το σκρολάρισμα

Η έρευνα δείχνει ότι η υπερβολική έκθεση σε αρνητικές ειδήσεις (που συχνά βρίσκονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) μπορεί να θέσει τον εγκέφαλό μας σε κατάσταση συναγερμού.

Σκέψου απλά πως δεν δίνεις στον εγκέφαλό σου την ευκαιρία να αναπνεύσει ή να σκεφτεί θετικά.

Όπως είπε περίφημα ο ψυχολόγος Shawn Achor, η ευτυχία δεν είναι η πεποίθηση ότι δεν χρειάζεται να αλλάξουμε, είναι η συνειδητοποίηση ότι μπορούμε.

Και αυτή η συνειδητοποίηση μπορεί να ξεκινήσει με τη δημιουργία χώρου στα πρωινά μας πριν βουτήξουμε στην καθημερινή ψηφιακή καταιγίδα.

Το μυστικό για τον καλύτερο ύπνο στον κόσμο κρύβεται σε 5 απλά βήματα

2. Η ενασχόληση με τα προβλήματα του χθες

Όλοι είχαμε κακές μέρες, αλλά τα άτομα που δεν μπορούν να ξεπεράσουν το χθεσινό άγχος τείνουν να σέρνουν αυτό το φορτίο στη νέα τους μέρα.

Κάθε πρωί γίνεται μια συνέχεια του χάους της προηγούμενης ημέρας. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η αναπόληση τρώει την αίσθηση της ελπίδας ή της δυνατότητας.

Προσπάθησε να «κλείσεις νοερά το κεφάλαιο» της προηγούμενης ημέρας, δίνοντας στον εαυτό σου την άδεια να ξεκινήσει από την αρχή.

Αυτή η απλή πρακτική μπορεί να σε βοηθήσει να προσεγγίσεις τα πρωινά με πιο ανάλαφρη καρδιά.

3. Το να παραλείπεις οποιαδήποτε μορφή ενσυνείδητης πρακτικής

Είτε πρόκειται για πέντε λεπτά στο να γράψεις κάτι στο ημερολόγιο, είτε για έναν γρήγορο διαλογισμό, είτε απλώς για μια στιγμή σκόπιμης αναπνοής, μια προσεκτική ρουτίνα μπορεί να δώσει έναν ήρεμο, καθαρό τόνο για το υπόλοιπο της ημέρας.

Οι άνθρωποι που δεν δίνουν ποτέ προτεραιότητα σε αυτές τις μικρές πράξεις συχνά βρίσκουν τον εαυτό τους να αισθάνεται αγχωμένος ή χαοτικός μέχρι το μεσημέρι.

Όπως είπε κάποτε ο Καρλ Γιουνγκ, μέχρι να κάνεις το ασυνείδητο συνειδητό, αυτό θα κατευθύνει τη ζωή σου και θα το αποκαλείς μοίρα.

Το να αφιερώνουμε λίγα λεπτά κάθε πρωί για να είμαστε προσεκτικοί μας βοηθά να συνειδητοποιήσουμε αυτούς τους ασυνείδητους στρεσογόνους παράγοντες και να τους αντιμετωπίσουμε κατά μέτωπο.

4. Ξεκινώντας την ημέρα με παράπονα

Μερικοί άνθρωποι σηκώνονται από το κρεβάτι γκρινιάζοντας για τον καιρό, το πρωινό ωράριο ή τις εργασίες που έχουν μπροστά τους.

Αυτό θέτει σε κίνηση έναν αρνητικό κύκλο. Είναι σαν να φυτεύεται ένας σπόρος μιζέριας που μεγαλώνει όλη την ημέρα.

Η ανταλλαγή του πρώτου παραπόνου της ημέρας με ένα πράγμα για το οποίο είσαι ευγνώμων αλλάζει αμέσως τη νοοτροπία σου - μερικές φορές είναι τόσο απλό όσο ένα καλό φλιτζάνι καφέ ή μια ζεστή κουβέρτα.

5. Βιάζεσαι να περάσεις το πρωί χωρίς τροφή

Έχεις παρατηρήσει ποτέ ότι το να παραλείπεις το πρωινό ή να μην ενυδατώνεσαι σωστά μπορεί να σου προκαλέσει νεύρα; Οι άνθρωποι που το κάνουν τακτικά αυτό στερούν από το σώμα τους την ενέργεια που χρειάζεται για να αισθάνονται καλά.

Αυτός ο πρωινός καφές μπορεί να μας βοηθήσει να ξυπνήσουμε, αλλά ο εγκέφαλος και το σώμα μας αποζητούν επίσης θρεπτικά συστατικά.

Χωρίς αυτά, ο εκνευρισμός και η κούραση μπορεί να εμφανιστούν γρήγορα, επισκιάζοντας κάθε πιθανότητα να νιώσουμε ικανοποίηση.

6. Αρνητική συνομιλία με τον εαυτό σου

Οι άνθρωποι που αγωνίζονται να βρουν τη γνήσια ευτυχία συχνά γεμίζουν τον εσωτερικό τους μονόλογο με σκληρή κριτική.

Από τη στιγμή που ξυπνούν, το μυαλό τους μπορεί να λέει: «Είσαι τεμπέλα» ή «Θα τα κάνεις θάλασσα στην παρουσίαση». Αυτού του είδους η αρνητική αυτο-ομιλία δημιουργεί μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Η Brené Brown έχει γράψει εκτενώς για τη δύναμη της ευαλωτότητας και για το πώς η ντροπή μπορεί να μας εγκλωβίσει στη δυστυχία.

Όταν είμαστε πιο ευγενικοί με τον εαυτό μας, ειδικά το πρώτο πράγμα που κάνουμε το πρωί, χτίζουμε πολύ ισχυρότερα θεμέλια ανθεκτικότητας.

7. Αποφεύγουμε οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα

Ακόμη και η σύντομη κίνηση -όπως το απαλό τέντωμα ή ένας σύντομος περίπατος- μπορεί να ενισχύσει τη διάθεση και να απελευθερώσει ενδορφίνες.

Όμως όσοι αποφεύγουν εντελώς την άσκηση συχνά χάνουν αυτές τις ευτυχισμένες ορμόνες.

Πάρε ιδέες από όλες αυτές τις Tik Tokers που ξεκινούν την ημέρα τους δυναμικά και προσάρμοσέ τις στη δική σου καθημερινότητα.

8. Αγνοείς επίμονα τους προσωπικούς σου στόχους

Οι άνθρωποι είναι προορισμένοι στο να αναζητούν σκοπό. Το να ξυπνάς κάθε μέρα χωρίς να έχεις τίποτα να περιμένεις ή να εργάζεσαι προς αυτή την κατεύθυνση, μπορεί να δημιουργήσει μια παρατεταμένη αίσθηση κενού.

Οι άνθρωποι που δεν αισθάνονται ποτέ πραγματικά ευτυχισμένοι συχνά δεν έχουν ευθυγραμμίσει τα πρωινά τους με κανενός είδους προσωπική πρόθεση, ούτε το να κρατάς ημερολόγιο, ούτε κάποια δημιουργική ενασχόληση, ούτε εκμάθηση κάτι καινούργιου. Ο Mihaly Csikszentmihalyi, έγραψε εκτενώς για την εύρεση της «ροής» σε δραστηριότητες με νόημα, ακόμα και η αφιέρωση δέκα λεπτών κάθε πρωί σε ένα προσωπικό έργο μπορεί να σε βοηθήσει να αισθανθείες ότι κάνεις πρόοδο και να τροφοδοτείς μια μακροπρόθεσμη ευτυχία.

Η ευτυχία, βέβαια, δεν είναι κάτι στο οποίο σκοντάφτουμε από τύχη - είναι κάτι που καλλιεργούμε ενεργά.

Αν βρίσκεις τον εαυτό σου να σχετίζεται με κάποιο από αυτά τα σημεία, να θυμάσαι ότι οι μικρές αλλαγές μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά. Η πρωινή ρουτίνα δίνει τον τόνο της ημέρας και, τελικά, της συνολικής σου προοπτικής.