Oι ψυχολόγοι συμφωνούν: οι δυστυχισμένοι άνθρωποι επαναλαμβάνουν συχνά αυτές τις φράσεις

Άρτεμις Σκούφου
Oι ψυχολόγοι συμφωνούν: οι δυστυχισμένοι άνθρωποι επαναλαμβάνουν συχνά αυτές τις φράσεις

Υπάρχει ένας τρόπος για να διαπιστώσεις αν κάποιοι άνθρωποι είναι δυστυχισμένοι: οι ψυχολόγοι αποκαλύπτουν ποιες τρεις φράσεις λέει συχνά.

Το να είσαι ευτυχισμένος δεν είναι εύκολη υπόθεση. Πολλές φορές η ευτυχία είναι μια ψευδαίσθηση ή κάτι το οποίο δεν καταφέρνουμε να επιτύχουμε στο τέλος της ημέρας. Ωστόσο, λίγο-πολύ μπορούμε να κατανοήσουμε ποιοι άνθρωποι είναι τελικά δυστυχισμένοι και με βάση τους ειδικούς, αυτό διακρίνεται ακόμα και από τη λεκτική επικοινωνία.

Η δυστυχία μπορεί να εξαρτάται από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες που διαφέρουν από άτομο σε άτομο, αλλά το να ξέρεις πώς να αναγνωρίζεις αυτή την κατάσταση είναι πράγματι ένα σημαντικό βήμα και είναι καλό να δίνουμε μεγάλη προσοχή σε αυτά που λένε τα μέλη της οικογένειάς μας, ο σύντροφος ή οι φίλοι μας: μπορεί να ζητήσουν βοήθεια χωρίς να το καταλάβουμε.

Οι γυναίκες που είναι βαθιά δυστυχισμένες, αλλά δεν το παραδεχονται έχουν αυτές τις συνήθειες

Πώς να αναγνωρίσεις ένα δυστυχισμένο άτομο;

Τα αρνητικά συναισθήματα επηρεάζουν τη συμπεριφορά και τη διάθεσή μας με διάφορους τρόπους. Η αντίληψή μας για αυτά τα συναισθήματα μπορεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πώς έχουμε συνηθίσει να αντιδρούμε σε εξωτερικά ερεθίσματα. Δεν είναι εύκολο να τα κατανοήσουμε, ειδικά αν δεν δίνουμε προσοχή στις λέξεις που λέγονται. Υπάρχουν τρεις φράσεις που λένε συχνά οι δυστυχισμένοι άνθρωποι.

Η πρώτη είναι πολύ πιο συνηθισμένη απ' ό,τι νομίζει κανείς «είμαι καλά», αλλά είναι επίσης μια από τις πιο παραπλανητικές. Πρόκειται για τον τρόπο με τον οποίο προσπαθεί κανείς να κρύψει αυτό που πραγματικά αισθάνεται. Οι άνθρωποι συχνά λένε αυτή τη φράση επειδή φοβούνται ότι θα τους κρίνουν ή δεν μπορούν να ζητήσουν βοήθεια. Μερικές φορές πολλοί άνθρωποι θέλουν επίσης να ελαχιστοποιήσουν τα συναισθήματά τους, στην προκειμένη περίπτωση τα αρνητικά συναισθήματα, ώστε να μη φανούν αδύναμοι ή και ευάλωτοι. Όταν κάποιος προφέρει αυτές τις δύο λέξεις, προσπαθούμε να καταλάβουμε αν πραγματικά το λέει ή αν απλώς προσποιείται.

gynaika.jpg

«Εγώ φταίω για όλα», λένε ακόμα οι άνθρωποι που είναι δυστυχισμένοι. Αυτή η φράση μπορεί να εκφράζει ένα έντονο αίσθημα ενοχής και μπορεί να πηγάζει από μια αλλοιωμένη εικόνα του εαυτού τους. Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν αυτή τη φράση τείνουν να θεωρούν τον εαυτό τους ένοχο για πράγματα που δεν είναι πραγματικά υπό τον έλεγχό τους. Αυτή η συνεχής αυτοκατηγορία μπορεί, μακροπρόθεσμα, να υπονομεύσει την αυτοεκτίμηση και να οδηγήσει σε έναν φαύλο κύκλο αρνητικότητας.

gynaika-(2).jpg

Τέλος, η τρίτη και τελευταία φράση είναι «δεν είμαι αρκετά καλός». Τα άτομα που λένε αυτή τη φράση ίσως έχουν αρκετά υψηλές προσδοκίες, τις οποίες δεν καταφέρνουν να πετύχουν όπως ακριβώς το φαντάζονταν. Μερικές φορές, μάλιστα, μπαίνουν στη διαδικασία να συγκρίνονται με τους άλλους απογοητεύοντας ακόμη περισσότερο τελικά τον εαυτό τους. Και όλα αυτά ίσως τελικά να τους κάνουν να μην εκτιμούν πραγματικά τα όσα καταφέρνουν - μικρά ή μεγάλα - και να μη μπορούν να αναγνωρίσουν τις επιτυχίες τους.

Με λίγα λόγια, οι φράσεις «είμαι καλά», «εγώ φταίω για όλα» και «δεν είμαι αρκετά καλός» υποδηλώνουν τη συναισθηματική κατάσταση ενός ατόμου και την δύσκολη περίοδο που διανύει.