Η ιγμορίτιδα ταλαιπωρεί παιδιά και μεγάλους - Πώς θα την αντιμετωπίσουμε

Η ιγμορίτιδα ταλαιπωρεί παιδιά και μεγάλους  - Πώς θα την αντιμετωπίσουμε

Πώς ένας κοινός εχθρός του αναπνευστικού μας συστήματος συνδέεται με το fast food και την ατμοσφαιρική μόλυνση;

Ραγδαία είναι τα τελευταία χρόνια η αύξηση της ιγμορίτιδας στον γενικό πληθυσμό,με βασικό παράγοντα της αύξησης αυτής τις πολλές περιπτώσεις αλλεργικής ρινίτιδας, που οφείλεται στις αλλαγές του τρόπου ζωής και διατροφής, και στη μόλυνση της ατμόσφαιρας. Υπολογίζετε ότι πάνω από ένα εκατομμύριο Έλληνες επηρεάζονται κάθε χρόνο από την αλλεργική ρινίτιδα. Ένας επιπλέον λόγος για την εμφάνιση ιγμορίτιδας είναι η κακή θέρμανση των σπιτιών και των εργασιακών χώρων – κατάλοιπο από τα χρόνια της κορύφωσης της οικονομικής κρίσης – που οδηγεί στην αύξηση της παρουσίας υγρασίας: Η παρουσία νερού με τη μορφή υδρατμών στο περιβάλλον (τα κανονικά επίπεδα είναι 40%-50%) είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του ανθρώπινου σώματος, αν όμως είναι πολύ χαμηλή ή πάνω από 60%, διευκολύνει τη δημιουργία μυκήτων, οι οποίοι προκαλούν αλλεργίες και αναπνευστικά προβλήματα.

«Δουλειά» της μύτης, που είναι η αρχή του αναπνευστικού συστήματος, είναι να φιλτράρει, να θερμάνει και να υγράνει τον αέρα. Η μύτη μας επικοινωνεί άμεσα με τους παραρρίνιους κόλπους, τα ιγμόρεια, τις ηθμοειδείς κυψέλες, τον σφηνοειδή και τους μετωπιαίους κόλπους. Η δυσκολία της αναπνοής μπορεί να προκαλεί εκνευρισμό, αδυναμία συγκέντρωσης, πονοκεφάλους, έντονο ροχαλητό και άπνοια. Στα παιδιά μπορεί να προκύψουν ακόμη και δυσμορφίες στο πρόσωπο, ορθοδοντικά προβλήματα, κακή απόδοση στο σχολείο και επιπτώσεις στην ανάπτυξή τους. Η μύτη και τα παραρρίνια προσβάλλονται από λοιμώξεις, αλλεργία, με ή χωρίς δημιουργία πολύποδων, και από όγκους καλοήθεις και κακοήθεις.

Τι πρέπει να κάνουμε

Η θεραπεία όλων αυτών των νοσημάτων μπορεί να είναι συντηρητική αρχικά, αλλά μπορεί να χρειαστεί και χειρουργική επέμβαση, η οποία όταν ενδείκνυται πρέπει να γίνεται εγκαίρως για να αποφεύγονται οι επιπλοκές. Παράγοντες που επηρεάζουν την ιγμορίτιδα είναι η έκθεση σε μικροβιακά ερεθίσματα, η παχυσαρκία, η ελάττωση της φυσικής δραστηριότητας, η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών, οι συνθήκες και τα είδη θέρμανσης, η κακή θέρμανση. Δυστυχώς, η μύτη πολλές φορές δεν αξιολογείται από τους ασθενείς ως όργανο με λειτουργία, αλλά βλέπουν μόνο την αισθητική πλευρά της.

Σύγχρονη ιατρική αντιμετώπιση

Ο ολοκληρωμένος ενδοσκοπικός έλεγχος σε έναν ασθενή που πάσχει από ρινίτιδα θα μας αποκαλύψει αν υπάρχει διάφραγμα, υπερτροφία των κογχών, πολύποδες, ξένα σώματα στα παιδιά, μεγάλα κρεατάκια, ευρήματα τα οποία επιβάλλουν χειρουργική αντιμετώπιση γιατί αποτελούν προδιαθεσιακούς παράγοντες για τη δημιουργία χρόνιας ιγμορίτιδας. Σήμερα, οι εγχειρήσεις αυτές γίνονται χωρίς εξωτερική τομή, με απόλυτη ασφάλεια, με τη βοήθεια της ενδοσκοπικής χειρουργικής και της νευροπλοήγησης, εξασφαλίζοντας άμεση επαναφορά του ασθενούς στις δραστηριότητές του, καθώς και σταδιακή βελτίωση (μέσα σε έναν μήνα) όλων των ενοχλητικών συμπτωμάτων.

Χρήσιμες συμβουλές

  • Μην παραμελείτε να αερίζετε το σπίτι.
  • Αποφύγετε φυτά εσωτερικού χώρου, χαλάκια, βαριές κουρτίνες.
  • Χρησιμοποιήστε αφυγραντήρες.
  • Μειώστε το fast food και ακολουθήστε διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες.
Pataridoy.jpg

Από την Ανατολή Παταρίδου, χειρουργό ωτορινολαρυγγολόγο κεφαλής και τραχήλου, ΠΑΙΔΟ-ΩΡΛ, επιστημονική συνεργάτιδα του Νοσοκομείου Υγεία - Μητέρα

www.pataridou.gr

fcb: pataridouanatoli