«Mπορώ να κάνω μπάνιο στη θάλασσα όταν έχω περίοδο;»

«Mπορώ να κάνω μπάνιο στη θάλασσα όταν έχω περίοδο;»

Ο Δρ Μενέλαος Λυγνός μας λύνει όλες τις απορίες

Καλοκαίρι. Ο καιρός ζέστανε, βάλαμε τα καινούρια μας μαγιό και ξεκινήσαμε όλες τα μπάνια. Όμως, η ανεμελιά του καλοκαιριού και της θάλασσας, διακόπτεται τις δύσκολες μέρες του μήνα και πραγματικά η σχέση περιόδου και θάλασσας, πάντα είναι ένα θέμα που μας προβληματίζει. «Να κάνω ή να μην κάνω μπάνιο; Και πώς αυτό με επηρεάζει;» Ο Δρ Μενέλαος Λυγνός, Μαιευτήρας Χειρούργος Γυναικολόγος μας λύνει όλες τις απορίες.

Μπορώ να μπω στη θάλασσα όταν έχω περίοδο; Έχει σημασία σε ποια μέρα της περιόδου μου βρίσκομαι;


Δεν υπάρχουν στοιχεία, τα οποία να υποδηλώνουν πως η κολύμβηση κατά τη διάρκεια της περιόδου απαγορεύεται. Φυσικά όσο κολυμπάτε μπορεί να υπάρξει απώλεια αίματος μέσα στη θάλασσα, η οποία ενδεχομένως να σας φέρει σε δύσκολη θέση.
Η χρήση σερβιέτας δεν ενδείκνυται για κολύμπι, διότι μόλις αυτή μουσκευτεί χάνει τις απορροφητικές της ιδιότητες και αυξάνονται η πιθανότητες για διαρροή. Μπορείτε να απολαύσετε τη θάλασσα ακόμα και όταν έχετε περίοδο χρησιμοποιώντας ταμπόν, αρκεί όμως να είστε εξοικειωμένες με τη χρήση του. Γι' αυτό πριν αποφασίσετε πως θέλετε να πάτε μια εκδρομή στην παραλία, όσο έχετε περίοδο, φροντίστε να έχετε μάθει το σωστό τρόπο εισαγωγής του ταμπόν στον κόλπο σας και δοκιμάστε το στο σπίτι, οπού θα έχετε την άνεση να δείτε και πώς θα κρύψετε το κορδονάκι μέσα στο μαγιό.
Σημαντική είναι και η επιλογή της σωστής ποιότητας ταμπόν. Με δεδομένο πως η ροή δεν είναι σταθερή όλες τις ημέρες της περιόδου, φροντίστε να έχετε μαζί σας ταμπόν των οποίων η απορροφητικότητα να είναι κατάλληλη για τη ροή σας.
Επίσης μην παραλείψετε να πάρετε μαζί σας αρκετά ταμπόν ώστε να τα αλλάζετε τακτικά. Η αλλαγή εξαρτάται από τη ροή και μπορεί να γίνεται κάθε 3 με 4 ώρες, σε ημέρες μεγαλύτερης ροής ή ακόμα και κάθε 8 ώρες, το οποίο όμως είναι και το ανώτατο όριο, αν η ροή είναι πιο περιορισμένη.
Η πιθανότητα διαρροών, όταν φοράτε το ταμπόν σωστά και το αλλάζεται τακτικά, είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Εντούτοις, αν παρ' όλα αυτά φοβάστε πως μπορεί να φανεί κάποια κηλίδα στο μαγιό, αποφύγετε τα μαγιό με ανοιχτά χρώματα και προτιμήστε ένα σκούρο χρώμα.

large 0f860


Αν κάποια γυναίκα προσπαθεί να συλλάβει, μπορεί να επηρεαστεί η γονιμότητά της αν κάνει μπάνιο στη θάλασσα όταν έχει περίοδο;


Καταρχήν οι πιθανότητες σύλληψης κατά τη διάρκεια της περιόδου είναι εξαιρετικά χαμηλές. Οι γόνιμες ημέρες μίας γυναίκας είναι +3 ημέρες και -3 ημέρες από το μέσο του κύκλου της. Άρα μία γυναίκα με διάρκεια κύκλου 28 ημέρες είναι γόνιμη από τη 12η μέχρι τη 17η ημέρα του κύκλου της.

Δεν υπάρχουν στοιχεία, τα οποία να συνδέουν το κολύμπι κατά τη διάρκεια της περιόδου με ενδεχόμενα προβλήματα στη γονιμότητα.
Αντίθετα, η ψυχολογική πίεση και το άγχος, αποδεδειγμένα, κάθε άλλο παρά βοηθούν τη σύλληψη. Επομένως, η ευεξία, που η θάλασσα προσφέρει, ίσως και να επιδράσει ευεργετικά στις προσπάθειες του ζευγαριού να συλλάβει.... Συνεπώς, αν προσπαθείτε να επιτύχετε εγκυμοσύνη, η περίοδος δεν πρέπει να σας εμποδίσει να απολαύσετε την παραλία και τις χαρές της θάλασσας, κάθε άλλο! Φυσικά αν καταφέρετε να προγραμματίσετε τις διακοπές σας κοντά στις γόνιμες ημέρες σας, ακόμα καλύτερα!

Υπολογίστε τις γόνιμες ημέρες σας ΕΔΩ!


Γιατί καμιά φορά, όταν κάνουμε μπάνιο στη θάλασσα με περίοδο την επόμενη μέρα η περίοδος σταματάει; Είναι ανησυχητικό;


Το φαινόμενο αυτό δεν χρειάζεται να προκαλεί καμίαν ανησυχία. Στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουμε τα ακριβή οργανικά αίτια του φαινομένου αυτού. Έχει παρατηρηθεί, πως συχνά η έλευση ή η διακοπή της έμμηνου ρύσης συνδέεται με συναισθηματικά ερεθίσματα. Έτσι συχνά παρατηρούμε το φαινόμενο η περίοδος να παρουσιάζει ανωμαλίες σχετικές τόσο με την έλευση ή τη διακοπή της, όσο και με τη διάρκειά της, όταν η γυναίκα βιώνει μία κατάσταση με έντονα συναισθήματα, τόσο αρνητικά, όσο και θετικά.
Υπάρχει λοιπόν το ενδεχόμενο η απότομη διακοπή της περιόδου μετά από μπάνιο στη θάλασσα να μην συνδέεται τόσο με αυτή καθεαυτή τη δραστηριότητα της κολύμβησης, αλλά με τα έντονα συναισθήματα, που η θάλασσα και το γενικότερο περιβάλλον των διακοπών προκαλούν. Σύμφωνα με μία εναλλακτική θεωρία, η χαμηλή θερμοκρασία του νερού μπορεί να προκαλέσει σύσπαση των αιμοφόρων αγγείων της μήτρας και αυτή τελικά να είναι η αιτία διακοπής της περιόδου μετά από το μπάνιο στη θάλασσα.


Το κρύο νερό της θάλασσας αυξάνει τους πόνους της περιόδου;


Η παθογένεση της κοινής δυσμηνόρροιας δεν έχει ακόμα διαλευκανθεί πλήρως. Φαίνεται όμως πως στο ενδομήτριο (έτσι ονομάζεται το ειδικό «δέρμα», που καλύπτει την κοιλότητα της μήτρας) των πασχουσών γυναικών εμφανίζει αυξημένη συγκέντρωση σε μία κατηγορία ουσιών, που ονομάζονται προσταγλανδίνες. Οι προσταγλανδίνες προκαλούν συσπάσεις της μήτρας. Οι έντονες συσπάσεις της μήτρας είναι δυνατόν να προκαλέσουν συμπίεση των αιμοφόρων αγγείων της μήτρας, διακόπτοντας παροδικά την αιμάτωσή της. Η παροδική διακοπή της αιμάτωσης της μήτρας φαίνεται πως είναι και το αίτιο του πόνου.
Υπάρχει σοβαρό λοιπόν ενδεχόμενο το κρύο νερό να επιτείνει τις συσπάσεις αυτές της μήτρας, οπότε να αυξηθεί έτσι η ένταση του πόνου.
Αν η θάλασσα επιτείνει τους πόνους περιόδου σε υπερβολικό βαθμό μην πιέζετε τον εαυτό σας. Μπορείτε να χαρείτε την υπόλοιπη ημέρα με την παρέα σας στην παραλία. Αν έχετε γενικά επώδυνες περιόδους να αποφύγετε να κολυμπήσετε, απολαύστε καλύτερα τη θαλάσσια αύρα πάνω σε μία ξαπλώστρα, κάτω από μια ομπρέλα ή στη σκιά ενός δέντρου πίνοντας κάτι δροσερό μαζί με την παρέα σας.
Η ασφάλεια πάντα προέχει, καλόν είναι, όταν έχετε περίοδο να μην κολυμπάτε μόνη σας και να μην απομακρύνεστε από την ακρογιαλιά. Υπάρχει η πιθανότητα να αισθανθείτε απροειδοποίητα έντονο πόνο ή κράμπα, που να σας προκαλέσει αδιαθεσία. Τότε θα πρέπει να μπορείτε εύκολα να βγείτε στη στεριά. Οι πιο συντηρητικές από εσάς ίσως να προτιμήσουν να κολυμπήσουν μόνο στα ρηχά, εκεί που πατώνουν... κακό δεν κάνει αυτό.


Ο ήλιος και οι μεγάλες θερμοκρασίες αυξάνουν την ροή του αίματος;


Ο ήλιος και οι υψηλές θερμοκρασίες είναι γεγονός πως μπορεί να προκαλέσουν αύξηση της ροής του αίματος της περιόδου. Είναι πιθανό η αύξηση αυτή να οφείλεται στη λεγόμενη αγγειοδιαστολή, τη διόγκωση δηλαδή των αγγείων, η οποία προκαλείται από την αυξημένη θερμοκρασία. Η αγγειοδιαστολή με τη σειρά της φαίνεται πως είναι και αυτή, που προκαλεί την τελική αύξηση της ροής του αίματος.


Μπορώ να καθυστερήσω ή να διακόψω την περίοδο μου τις ημέρες των διακοπών;


Η διακοπή ή η καθυστέρηση της περιόδου είναι εφικτή με τη χορήγηση της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής. Εντούτοις, τα ποσοστά επιτυχίας της αγωγής αυτής είναι υψηλότερα, όσο νωρίτερα ξεκινήσει η χορήγηση της συγκεκριμένης αγωγής. Επομένως, αν είναι εκ των προτέρων γνωστή η πιθανή ημερομηνία αναχώρησης για διακοπές, καλόν είναι να επικοινωνήσετε με τον ιατρό σας έγκαιρα, για να προγραμματιστεί καλύτερα η χορήγηση της αγωγής.


Τι ισχύει για το σεξ με περίοδο; Αλλάζει κάτι τους καλοκαιρινούς μήνες;


Δεν υπάρχουν ιατρικοί λόγοι, που να απαγορεύουν τη σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια της περιόδου.
Απλά η σεξουαλική πράξη μπορεί να προκαλέσει λίγη..... ακαταστασία. Γι' αυτό καλόν είναι να λαμβάνονται κάποια απλά μέτρα. Καταρχήν χρήσιμη είναι μια πετσέτα, ώστε να μη λερωθούν τα σεντόνια. Κάποια μάλιστα ζευγάρια προτιμούν η πετσέτα αυτή να έχει κόκκινο ή κάποιο σκούρο χρώμα, ώστε να μην είναι εμφανείς ενδεχόμενες κηλίδες. Μία στάση, που μειώνει θεωρητικά την εκροή αίματος είναι η αποκαλούμενη ιεραποστολική.
Μερικά ζευγάρια λύνουν το πρόβλημα της ακαταστασίας, που η σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια της περιόδου μπορεί να προκαλέσει, επιδιδόμενα σε ερωτικές περιπτύξεις κάτω από το ντους.
Η σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια της περιόδου μάλιστα μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα. Πολλές γυναίκες αναφέρουν, πως όταν έχουν επαφή κατά τη διάρκεια της περιόδου, μειώνονται οι πόνοι της περιόδου. Επιπροσθέτως αμβλύνονται συχνά και τα συμπτώματα του Προεμμηνορροϊκού Συνδρόμου (Pre Menstrual Syndrome – P.M.S.).
Φυσικά δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάτε πως η σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια της περιόδου δεν είναι απόλυτα «ασφαλής». Οι πιθανότητες σύλληψης είναι μεν μικρές, αλλά είναι υπαρκτές. Επομένως, αν δεν λαμβάνετε αντισυλληπτικά δισκία, δεν φοράτε spiral και φυσικά δεν επιθυμείτε εγκυμοσύνη, είναι απαραίτητο να λαμβάνονται μέτρα αντισύλληψης. Μην παραλείπετε το προφυλακτικό, το οποίο άλλωστε δεν προστατεύει μόνο από την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, αλλά και από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
Όσον αφορά την σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, δεν αλλάζει κάτι. Η μοναδική παρατήρηση έχει να κάνει με τη σεξουαλική επαφή στη θάλασσα και στην παραλία. Γενικά η σεξουαλική επαφή στην θάλασσα και στην παραλία φαίνεται ιδιαίτερα αισθησιακή, αλλά μπορεί να προκαλέσει προβλήματα είτε έχετε περίοδο είτε όχι.
Το νερό της θάλασσας περιέχει μικρόβια και η διείσδυση του πέους, μπορεί να οδηγήσει τα μικρόβια αυτά μέσα στον κόλπο και να προκληθούν λοιμώξεις της περιοχής. Το νερό της πισίνας εξάλλου συχνά περιέχει ερεθιστικές ουσίες, οι οποίες, αν εισαχθούν στον κόλπο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονές.
Μικρόβια όμως φωλιάζουν και στην άμμο, η οποία μπορεί να εισαχθεί στον κόλπο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής στην παραλία. Επιπροσθέτως, το νερό ξεπλένει τη φυσιολογική λίπανση του κόλπου και έτσι συχνά η σεξουαλική επαφή μέσα στο νερό καθίσταται επώδυνη. Συνεπώς, ναι μεν το καλοκαίρι, ο ήλιος και η θάλασσα διεγείρουν τις αισθήσεις, αλλά καλόν είναι αυτήν τη «διέγερση» να την κρατήσουμε εκτός παραλίας και εκτός θαλάσσης...

sumerbod 49328


Ποιοι είναι οι κανόνες υγιεινής για την παραλία; Τι πρέπει να προσέχουμε περισσότερο όταν έχουμε περίοδο;


Ο χρόνος, που περνάμε στη παραλία είναι σημαντικότατος τόσο για την ψυχική ευεξία, που μας προσφέρει, όσο και για τη χαλάρωση της συναισθηματικής πίεσης, την οποία όλοι έχουμε ανάγκη. Οι κανόνες υγιεινής είναι ευτυχώς απλοί και σε καμία περίπτωση η τήρησή τους δεν επηρεάζει αρνητικά τον ξέγνοιαστο χαρακτήρα των διακοπών.
Η βασική έγνοια, που συνδέεται με την θάλασσα είναι η υγρασία, που αναπτύσσεται στον κόλπο από το βρεγμένο μαγιό. Η υγρασία αυτή, όσο είστε μέσα στο νερό δεν αποτελεί πρόβλημα, διότι εκεί το περιβάλλον είναι δροσερό. Το πρόβλημα ξεκινάει, όταν βγείτε από τη θάλασσα και μείνετε με το βρεγμένο μαγιό.
Τότε η υγρασία από το ύφασμα σε συνδυασμό με τη ζέστη του περιβάλλοντος αποτελούν ιδανικό συνδυασμό για την ανάπτυξη μυκήτων στον κόλπο. Επομένως βασικότατος κανόνας υγιεινής στην παραλία είναι: δεν μένουμε ποτέ με το βρεγμένο μαγιό έξω από τη θάλασσα, αλλά έχουμε πάντα μαζί μας μια αλλαξιά.
Πριν αλλάξετε μετά το μπάνιο καλό είναι να έχετε και ένα μπουκάλι νερό για να ξεπλύνετε την ευαίσθητη περιοχή ή ακόμα καλύτερα ειδικά μαντηλάκια για την περιοχή, τα οποία πλέον πωλούνται ευρέως στα φαρμακεία.
Ένας άλλος «κίνδυνος», που καραδοκεί στην παραλία, για να μας χαλάσει την απόλαυση της θάλασσας, είναι η άμμος. Φυσικά η άμμος από μόνη της δεν αποτελεί απειλή, όμως πρόβλημα μπορούν να δημιουργήσουν τα μικρόβια, που αναπτύσσονται μέσα σε αυτή και μπορούν να προκαλέσουν κολπίτιδες. Συνεπώς καλύτερα να αποφύγετε να ξαπλώσετε στην απευθείας άμμο. Καλύτερα να απολαύσετε το χρόνο σας στην παραλία ξαπλωμένη σε μία ξαπλώστρα ή σε μία πετσέτα.
Χρήσιμο θα ήταν εκτός από την πετσέτα, πάνω στην οποία θα ξαπλώσετε να υπάρχει και μία δεύτερη πετσέτα, που να παραμένει μέσα στην τσάντα του μπάνιου. Το στέγνωμα της ευαίσθητης κυρίως περιοχής καλόν είναι να γίνεται με αυτήν τη δεύτερη καθαρή πετσέτα.
Υπάρχουν και αυτοί, που συστήνουν την προληπτική χρήση ενδοκολπικών κρεμών, οι οποίες περιέχουν γαλακτικό οξύ ή κολπικών υποθέτων με γαλακτοβάκιλλο μία με δύο φορές την εβδομάδα. Τα σκευάσματα αυτά ενισχύουν την φυσική χλωρίδα του κόλπου, οι οποία αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας της περιοχής απέναντι σε διάφορα μικρόβια ή μύκητες.
Αν έχετε περίοδο και φοράτε ταμπόν, τότε φροντίστε να το αλλάζεται συχνά. Φυσικά της αλλαγής καλόν είναι να προηγείται καθαρισμός της περιοχής, με λίγο νερό ή με τα ειδικά για την ευαίσθητη περιοχή μαντηλάκια και η αλλαγή πρέπει να γίνεται με καθαρά χέρια.


Η διατροφή τι ρόλο παίζει στην περίοδό μου;


Η διατροφή είναι εξαιρετικά σημαντική για τη διατήρηση της ψυχικής και σωματικής ισορροπίας, πόσω μάλλον κατά τη διάρκεια της περιόδου.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στην σωστή ενυδάτωση. Η ανάγκες βέβαια του οργανισμού σε νερό μεταβάλλονται ανάλογα με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος και με τη φυσική άσκηση. Η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση των πονοκεφάλων και του αισθήματος κόπωσης, που συχνά εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της περιόδου.
Επίσης η υπερβολική κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αλάτι επιτείνει την κατακράτηση υγρών και τα οιδήματα, ενώ η κατανάλωση οινοπνευματωδών και καφεΐνης μπορεί να επιδεινώσει ενδεχόμενες απότομες αλλαγές στην ψυχική διάθεση, οι οποίες κάθε άλλο παρά σπάνιες δεν είναι κατά τη διάρκεια της περιόδου. Εξάλλου, η κατανάλωση τέτοιων τροφών μπορεί να αυξήσει και τα «φουσκώματα», που πολλές γυναίκες αισθάνονται κατά τη διάρκεια της περιόδου. Επομένως η κατανάλωση αυτών των τροφών καλόν είναι να αποφεύγεται.


Πώς καταπολεμούνται οι πόνοι της περιόδου;


Υπάρχουν διάφοροι τρόποι καταπολέμησης των πόνων περιόδου. Ο πιο συνηθισμένος είναι η λήψη παυσίπονων. Εντούτοις, υπάρχουν και περιπτώσεις, που οι πόνοι ανθίστανται στα παυσίπονα και τότε μπορεί να γίνει σύσταση για λήψη αντισυλληπτικών δισκίων.
Φυσικά υπάρχουν και μη φαρμακευτικοί τρόποι αντιμετώπισης των πόνων περιόδου. Υπάρχουν καταρχήν στοιχεία, που καταδεικνύουν, πως η σωματική άσκηση είναι δυνατόν να έχει ευεργετική επίδραση στην αντιμετώπιση της δυσμηνόρροιας.
Επίσης φαίνεται πως η τοποθέτηση ζεστών επιθεμάτων στη κατώτερη κοιλιακή χώρα, μπορεί να ανακουφίσει από τους πόνους περιόδου. Φυσικά η χρήση των ζεστών επιθεμάτων είναι σημαντικό να γίνεται με προσοχή. Τα ζεστά επιθέματα τοποθετούνται πάνω από τα ρούχα ώστε να αποφευχθούν εγκαύματα.
Υπάρχουν μελέτες, οι οποίες συνδέουν την ανακούφιση από τους πόνους περιόδου με τη χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής. Η χορήγηση βιταμίνης Ε, Β1 και Β6 καθώς και η κατανάλωση Ω3 πολυακόρεστων και η χορήγηση μαγνησίου, φαίνεται πως σε μερικές περιπτώσεις αμβλύνουν τα συμπτώματα της δυσμηνόρροιας.
Σημαντική είναι και η αποχή από την κατανάλωση οινοπνεύματος και από το κάπνισμα. Οι δύο αυτές συνήθειες συχνά επιδεινώνουν την δυσμηνόρροια.


Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
site: www.eleftheia.gr
email: care@eleftheia.gr

*Eυχαριστούμε θερμά τον Δρ Μενέλαο Λυγνό για τις πολύτιμες συμβουλές του!