3 λόγοι για τους οποίους πρήζονται οι γευστικοί σου κάλυκες

Νάνσυ Μητσοστέργιου
3 λόγοι για τους οποίους πρήζονται οι γευστικοί σου κάλυκες

Η στοματική σου υγεία μάλλον κάτι θέλει να σου πει

Είτε είναι γλυκό, ξινό, αλμυρό, ή πικρό, οι γευστικοί σου κάλυκες σου επιτρέπουν να απολαμβάνεις και να διακρίνεις ανάμεσα σε 100.000 διαφορετικές γεύσεις. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό όταν δοκιμάζεις και φτιάχνεις μια καινούργια συνταγή.

Εκτιμάται ότι οι ενήλικες έχουν μεταξύ 2.000 και 8.000 γευστικούς κάλυκες, καθένας από τους οποίους περιέχει μικροσκοπικούς αισθητικούς υποδοχείς. Όταν τρως ή πίνεις κάτι αυτοί οι υποδοχείς περνούν σημειώσεις στον εγκέφαλό σου, όπου γίνεται αντιληπτή η γεύση.

Κάθε τόσο, οι γευστικοί σου κάλυκες μπορούν να διογκωθούν/πρηστούν, φαινομενικά από το πουθενά. Αυτό συνήθως συμβαίνει επειδή κάτι τους συνέβη και τους έβλαψε όπως για παράδειγμα ήπιες μια μεγάλη γουλιά πολύ ζεστό καφέ ή όταν δάγκωσες τη γλώσσα σου καταλάθος. Το ανοσοποιητικό σου σύστημα «δουλεύει» πολύ σκληρά για να τους επαναφέρει όταν συμβαίνει αυτό.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να οδηγούν σε πρησμένους κάλυκες και ιδού 3 που πρέπει να λάβεις υπόψιν σου.

#1. Η στοματική σου υγιεινή χρειάζεται δουλειά.
Όταν το βούρτσισμα και η οδοντική σου ρουτίνα δεν γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, τα βακτηρίδια και οι ιοί νιώθουν λίγο πιο άνετα στο στόμα σου οδηγώντας σε υπερανάπτυξη και μόλυνση, σύμφωνα με τους ειδικούς. Προκειμένου να επαναφέρεις τις γευστικούς σου κάλυκες, οι ειδικοί συνιστούν το βούρτσισμα της επιφάνειας της γλώσσας κατά τον καθημερινό καθαρισμό των δοντιών σου και τη χρήση του οδοντικού νήματος.



#2. Έχεις ξηροστομία
Η ξηροστομία δεν είναι απλώς ένα σημάδι αφυδάτωσης ή παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων. Οι άλλες αιτίες μπορούν να περιλαμβάνουν τους σιελογόνους αδένες που δεν παράγουν αρκετό σάλιο και χρόνιες αναπνοές από το στόμα (όταν για παράδειγμα προσπαθείς να καταπολεμήσεις τη βουλωμένη μύτη σου). Η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας νερού είναι προφανώς πρωταρχικής σημασίας σε αυτή την κατάσταση, αλλά εάν η φαρμακευτική αγωγή ή οι υποτονικοί σιελογόνοι αδένες είναι ο ένοχος, μπορείς να βρεις τη λύση στο κοντινότερο φαρμακείο.

#3. Κάτι πολύ ζεστό (ή πολύ κρύο) προκάλεσε τον ερεθισμό
Οι ακραίες θερμοκρασίες μπορούν να βλάψουν τους γευστικούς σου κάλυκες και να προκαλέσουν διόγκωση – ευτυχώς όμως θεραπεύονται μέσα σε λίγες ημέρες χωρίς κάποια ιδιαίτερη θεραπεία. Επίσης είναι καλό στο διάστημα αυτό να αποφεύγεις τα στοματικά διαλύματα, καθώς αυτά μπορούν να επιδεινώσουν την κατάσταση.