Έχεις γαστρεντερίτιδα; Δες 3 τρόπους για να την αντιμετωπίσεις άμεσα

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Έχεις γαστρεντερίτιδα; Δες 3 τρόπους για να την αντιμετωπίσεις άμεσα

Είναι με διαφορά ότι χειρότερο μπορεί να σου συμβεί

Και ξαφνικά εκεί που κάθεσαι στο γραφείο σου όμορφα και ωραία αρχίζεις να μην αισθάνεσαι και πολύ καλά. Οι ώρες περνούν κι εσύ γίνεσαι όλο και πιο χάλια. Έχεις απίστευτα ρίγη, ανεβάζεις πυρετό και νιώθεις πως η ναυτία είναι ό,τι χειρότερο έχεις βιώσει ποτέ. Έρχεται όμως και η διάρροια σαν συμπλήρωμα, κι εκεί αντιλαμβάνεσαι πως δεν έχεις ένα απλό κρύωμα, αλλά γαστρεντερίτιδα.

Τα παραπάνω είναι μερικά από τα πιο βασικά και συνηθισμένα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας, και ναι είναι από τα πιο ενοχλητικά. Υπάρχουν όμως τρία πράγματα που μπορείς να κάνεις, προκειμένου να την αντιμετωπίσεις και να ανακουφιστείς πιο γρήγορα. Και όσο πιο σύντομα το κάνεις, τόσο λιγότερο θα κρατήσει ενδεχομένως.

#1. Στεγνές τροφές

Όταν έχεις γαστρεντερίτιδα αυτό που πρέπει να προσέξεις περισσότερο είναι η διατροφή σου. Δεν χρειάζονται πολλά πράγματα για να νιώσεις καλύτερα, αλλά θυμήσου πως γενικά πρέπει να αποφεύγεις τα πολλά λιπαρά και κατά προτίμηση θα πρέπει να τρως πιο «στεγνές τροφές». Μερικές από αυτές είναι τα κρακεράκια, τα δημητριακά, το ψωμί, το ρύζι και οι πατάτες. Μην πιεστείς όμως να φας αν έχεις έντονη ναυτία. Επίσης απόφυγε τα γαλακτοκομικά και τα καυτερά φαγητά.

#2. Να μένεις ενυδατωμένη

Όταν έχεις γαστρεντερίτιδα και έχεις ανεβασμένο πυρετό ή κάνεις πολύ συχνά εμετό, καλό είναι να πίνεις αρκετά υγρά έτσι ώστε να παραμένεις ενυδατωμένη. Η αφυδάτωση είναι μια συχνή επιπλοκή της γαστρεντερίτιδας. Τα «καθαρά» υγρά, όπως το νερό και οι ζωμοί είναι το ιδανικό στην περίπτωσή σου. Μπορείς επίσης με τη συμβουλή του γιατρού σου να καταναλώσεις κάποιο ισοτονικό ρόφημα, προκειμένου να αναπληρώσεις τους χαμένους ηλεκτρολύτες. Απόφυγε να πιείς καφέ ή τσάι, καθώς θα κάνει το στομάχι σου ακόμη πιο άσχημα. Αν έχεις διάρροια, απόφυγε και τους χυμούς.

#3. Ξεκούραση

Τρίτον και βασικότερο είναι η ξεκούραση. Για να αναρρώσεις πιο γρήγορα, ο οργανισμός σου δεν πρέπει να κουράζεται. Θα πρέπει να αποφύγεις δραστηριότητες που ενδεχομένως θα σε κουράσουν και να κοιμηθείς αρκετά για να χαλαρώσεις. Όσο εσύ θα χαλαρώνεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα θα «δουλεύει» σκληρά για να αντιμετωπίσει τον ιό της γαστρεντερίτιδας.