Κιρσοί: Όσα πρέπει να ξέρετε από το Α ως το Ω

Κιρσοί: Όσα πρέπει να ξέρετε από το Α ως το Ω

Οι κιρσοί αποτελούν διογκωμένες φλέβες, οι οποίες προεξέχουν του δέρματος και αποτελούν ένα σημαντικό αισθητικό πρόβλημα για τους πάσχοντες ασθενείς.

Πρόκειται για μία πολύ συχνή φλεβική πάθηση των κάτω άκρων που εμφανίζεται κυρίως στις γυναίκες, χωρίς να αποκλείεται ο αντρικός πληθυσμός. Κάθε ασθενής που ταλαιπωρείται από κιρσούς θα πρέπει να λάβει εξατομικευμένη θεραπεία βάσει της διάγνωσης που θα κάνει ο εξειδικευμένος αγγειοχειρουργός για να λύσει οριστικά το πρόβλημα.

Βάζουμε τους κιρσούς στο μικροσκόπιο και σας ενημερώνουμε για όλα όσα πρέπει να ξέρετε, ώστε να αντιμετωπίσετε χωρίς φόβο την πάθηση και να αποφύγετε πιθανές επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσει στην υγεία σας η μη έγκαιρη αντιμετώπισή τους.

Η λειτουργία του φλεβικού συστήματος

Το φλεβικό σύστημα στα κάτω άκρα μεταφέρει το αίμα από τα άκρα προς τον κορμό, με τελικό προορισμό τους πνεύμονες. Σε περίπτωση ορθοστασίας ή καθιστικής θέσης, η βαρύτητα εμποδίζει το ταξίδι αυτό του αίματος, από τα πόδια προς τον κορμό, ωθώντας το προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ευτυχώς, για τους περισσότερους ανθρώπους, οι φλέβες διαθέτουν βαλβίδες, οι οποίες εμποδίζουν το αίμα να αλλάξει κατεύθυνση, όταν η βαρύτητα προσπαθεί να κάνει το αντίθετο. Σε περίπτωση που οι βαλβίδες αυτές καταστρέφονται, χάνεται η ικανότητα των φλεβών να αντιστέκονται στη δράση της βαρύτητας, με αποτέλεσμα το αίμα να παλινδρομεί, να λιμνάζει μέσα σε αυτές και να οδηγεί σε διόγκωση φλεβικών τμημάτων, τα οποία, σταδιακά, μετατρέπονται σε κιρσούς.

Κιρσοί: Οι αιτίες εμφάνισής τους

Ο βασικότερος λόγος καταστροφής των φλεβικών βαλβίδων είναι η κληρονομικότητα. Άλλες αιτίες που συμβάλουν στην εμφάνιση των κιρσών, σε άτομα με γενετική προδιάθεση, είναι:
• ο τρόπος ζωής και εργασίας (παχυσαρκία, έλλειψη άσκησης, διατροφή, επαγγελματική δραστηριότητα με παρατεταμένη ορθοστασία ή ακινητοποίηση, κ.λπ.),
• οι ορμονικές αλλαγές (αντισυλληπτική αγωγή, εγκυμοσύνη, κ.α.),
• η ηλικία,
• ιστορικό φλεβικής θρόμβωσης,
• συγγενείς (γενετικοί) λόγοι όπως η έλλειψη βαλβίδων που οδηγεί σε φλεβική ανεπάρκεια σε άτομα νεαρής ηλικίας.

Οι λόγοι που η φύση του επαγγέλματος επηρεάζει την εμφάνιση κιρσών

Υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ του επαγγέλματος ενός ατόμου και την πιθανότητα ανάπτυξης κιρσών, ειδικά αν έχετε μια γενετική προδιάθεση για τη φλεβίτιδα, ενώ ταυτόχρονα η εργασία σας απαιτεί πολύωρη ορθοστασία ή καθιστική θέση. Επιπλέον, αν και τα τακούνια δεν είναι ο κύριος ένοχος της φλεβικής ανεπάρκειας, η αφύσικη στάση των ποδιών, φαίνεται να επιβραδύνει τη φλεβική κυκλοφορία. Έτσι, το πέλμα δυσκολεύεται να κάνει την κίνηση που χρειάζεται, ώστε να λειτουργήσουν σωστά οι μύες της γάμπας, με αποτέλεσμα η πολύωρη και καθημερινή χρήση των τακουνιών να θεωρείται επιβαρυντικός παράγοντας για τα πόδια με προδιάθεση ευρυαγγειών ή κιρσών. Θα λέγαμε ότι τα ψηλά τακούνια δεν προκαλούν φλεβική ανεπάρκεια, αλλά την επιδεινώνουν σε άτομα με γενετική προδιάθεση.

Κιρσοί: Η σύγχρονη θεραπευτική αντιμετώπιση με ενδοαυλικές τεχνικές

Οι σύγχρονες ελάχιστα επεμβατικές, ενδοαυλικές τεχνικές μας επιτρέπουν την θεραπεία των κιρσών υπό τοπική αναισθησία, χωρίς χειρουργικές τομές, χωρίς ράμματα, με ελάχιστα ενοχλήματα και με άμεση κινητοποίηση και επιστροφή των ασθενών στις καθημερινές τους δραστηριότητες. Η θεραπεία των κιρσών γίνεται, πλέον, με το ενδοφλεβικό laser. Πρόκειται για μια αναίμακτη επέμβαση, η οποία πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία, χωρίς τομές, χωρίς ράμματα, υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση, με απόλυτη ασφάλεια και ακρίβεια. Το εντυπωσιακό είναι ότι ο ασθενής νιώθει ελάχιστο πόνο, ενώ μπορεί εξαιρετικά σύντομα να επιστρέψει στην καθημερινότητά του. Ο αγγειοχειρουργός εισάγει αρχικά, στην πάσχουσα φλέβα, την οπτική ίνα του Laser. Εν συνεχεία, τοποθετεί γύρω από αυτή το τοπικό αναισθητικό, υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση.

Ακολούθως, αποσύρει προοδευτικά την ίνα, διαχέοντας ακτινικά την ενέργεια laser, η οποία και συρρικνώνει ομοιογενώς τα φλεβικά τοιχώματα, σφραγίζοντας έτσι ολοκληρωτικά την πάσχουσα φλέβα. Μετά το κλείσιμο της πάσχουσας φλέβας, η κυκλοφορία αποκαθίσταται μέσα από υγιείς φλέβες του δικτύου. Τα αποτελέσματα της θεραπείας είναι άμεσα. Η ασθενής είναι σε θέση να σηκωθεί, να περπατήσει, να πάει περίπατο και να φάει κανονικά, άμεσα, μετά την επέμβαση.

Η σημασία της υπερηχογραφικής χαρτογράφησης πριν την επέμβαση

Πριν την εκτέλεση της ενδαγγειακής θεραπείας των κιρσών πραγματοποιείται λεπτομερής καταγραφή της ανατομίας του προβλήματος. Η διαδικασία αυτή είναι γνωστή με τον όρο χαρτογράφηση και γίνεται με την βοήθεια υπερήχων. Η χαρτογράφηση ίσως και να αποτελεί το σημαντικότερο βήμα στην θεραπεία των κιρσών, αφού κάθε ασθενής έχει την δικιά του ξεχωριστή ανατομία που πρέπει να διορθώσουμε. Η θεραπεία των κιρσών θα πρέπει να είναι εξατομικευμένη και για να το πετύχουμε αυτό θα πρέπει να είμαστε σε θέση να εκτελούμε λεπτομερέστατη χαρτογράφηση. Όλες οι ενδοαυλικές τεχνικές εφαρμόζονται υπό υπερηχογραφικό έλεγχο, με την βοήθεια των πλέον σύγχρονων συσκευών υπερήχων, οι οποίοι μας εξασφαλίζουν άριστη απεικόνιση, συμβάλλοντας, έτσι, στην άνετη εκτέλεση της επέμβασης ακόμα και στις πιο πολύπλοκες ανατομίες. Όλοι οι χειρουργικοί χειρισμοί γίνονται μέσα από μικρές οπές, εξασφαλίζοντας την ελάχιστη δερματική κάκωση και, επομένως, ένα άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.

Η επιλογή του κατάλληλου αγγειοχειρουργού

Όταν ο ασθενής αποφασίσει να προχωρήσει σε επέμβαση για την αντιμετώπιση των κιρσών θα πρέπει να κάνει μια αναλυτική έρευνα για να επιλέξει αγγειοχειρουργό. Η καταλληλότητα του αγγειοχειρουργού εξαρτάται από τρεις παράγοντες οι οποίοι πρέπει να εναρμονίζονται:

Οι παράγοντες αυτοί είναι:

  • Η επίδοσή του στη διάγνωση και τον προεγχειρητικό σχεδιασμό της επέμβασης με τη διενέργεια αναλυτικής χαρτογράφησης
  • Η επίδοσή του στη επέμβαση που θα επιλέξει, ανάλογα με την περίπτωση του ασθενή
  • Η επίδοσή του στη μετεγχειρητική φάση για την αποφυγή παρενεργειών

Τσεκούρας Νικόλαος, MD, ECFMG, PHD, Αγγειοχειρουργός, Διευθυντής Γ' Αγγειοχειρουργικής Κλινικής Metropolitan General.