Πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στην Ιταλία - Κάτι άλλο;

Νατάσσα Σχοινά
Πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στην Ιταλία - Κάτι άλλο;

Η ευλογιά των πιθήκων εντοπίζεται σε πολλές χώρες του πλανήτη και έχει γίνει το νέο θέμα συζήτησης.

Γενικά ως άνθρωπος προσπαθώ να μην είμαι απαισιόδοξη. Δεν τα καταφέρνω πάντα, αλλά αλήθεια προσπαθώ. Έχεις ακούσει την ατάκα «να είσαι αισιόδοξος και καλά πράγματα θα συμβούν»; Προσωπικά, αρκετές φορές την ανακαλώ, γιατί στην τελική, αν βλέπω πάντα τη «μαύρη» εξέλιξη των πραγμάτων, φθείρομαι πριν καν κάτι συμβεί. Όμως, τα τελευταία χρόνια ειλικρινά το ένα έρχεται μετά το άλλο.

Όχι, σκέψου το λίγο. Ξαφνικά, η πανδημία του Covid-19 μάς έκλεισε στο σπίτι ανά διαστήματα για δύο χρόνια. Εν τω μεταξύ, χρησιμοποιούμε τη λέξη «πανδημία» λες και είναι κάτι το απόλυτα φυσιολογικό, ενώ, αν μας είχε ρωτήσει κάποιος, το 2018, ας πούμε, θα γελούσαμε στην ιδέα ότι όλος ο πλανήτης θα έμπαινε σε καραντίνα και θα του λέγαμε ότι μάλλον βλέπει πολλές post-apocalyptic ταινίες. Γιατί, ναι μεν, η ιστορία έχει καταγράψει χολέρα, ισπανική γρίπη, κλπ, όμως έχουν περάσει γενιές και γενιές από τότε.

Πάνω, λοιπόν, που ο Covid έχει γίνει πια μία καθημερινή συνήθεια και γενικά έχει ξεπεραστεί το σοκ των πρώτων μηνών, έρχονται οι αναφορές για την... ευλογιά των πιθήκων σε ανθρώπους που εξαπλώνεται. Ναι, καλά άκουσες. Δυστυχώς.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι πιο συνηθισμένη σε απομονωμένες περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής, ωστόσο το τελευταίο διάστημα, κρούσματα έχουν αναφερθεί στη Γαλλία, στην Αγγλία, στη Σουηδία, στην Αυστραλία, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, ενώ πλέον στη λίστα προστέθηκε και η Ιταλία. Περιττό να πούμε ότι με αυτά τα δεδομένα λογικά θα μιλάμε πολύ σύντομα για κρούσμα και στην Ελλάδα.

Monkeypox

Αρχικά, ας πιάσουμε τα βασικά. Τι είναι η ευλογιά των πιθήκων;

Σύμφωνα με το CDC, η ευλογιά των πιθήκων είναι μία σπάνια ασθένεια που ανακαλύφθηκε το 1958 όταν δύο ξεσπάσματα μίας ασθένειας που μοιάζει με ευλογιά εμφανίστηκαν σε αποικίες πιθήκων που κρατούνταν για έρευνα. Το πρώτο κρούσμα σε άνθρωπο καταγράφηκε το 1970 στο Congo και έκτοτε περιστατικά έχουν εμφανιστεί σε πολλές άλλες Αφρικανικές χώρες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει πως η ευλογιά των πιθήκων «μπορεί να μεταφερθεί μέσω σωματικών υγρών, ανοιχτών πληγών στο δέρμα, εσωτερικών επιφανειών βλεννογόνων, όπως μέσα από το στόμα ή τον λαιμό, αναπνευστικών σταγονιδίων και μολυσμένων αντικειμένων. Η ασθένεια αρχίζει με πυρετό, πονοκέφαλο, μυικό πόνο, εξάντληση, διογκωμένους λεμφαδένες και οσφυαλγία, συνεχίζει με ένα εξάνθημα και προοδευτικά πηγαίνει σε κηλίδες, κυστίδια και φλύκταινες. Διαρκεί 2-4 εβδομάδες.

Monkeypox
AP

Ευτυχώς τα κρούσματα αυτήν τη στιγμή είναι χαμηλά σε αριθμό και μακάρι εκεί να μείνουν ή αν μη τι άλλο να μην ξεφύγουν πολύ. Όμως, είναι τουλάχιστον ενοχλητικό -και κουραστικό- πάνω που πάμε να κάνουμε μερικά βήματα μπροστά και πιο μακριά από την πανδημία του Covid, να μας περιτριγυρίζει κάτι άλλο, και σε αυτά να προσθέσουμε και τα κοινωνικοπολιτικά, κλπ, που μαστίζουν την καθημερινότητα.

Σε κάθε περίπτωση, ok, ωραία η αισιοδοξία -για μία ακόμα φορά- και βλέπουμε, γιατί δε βοηθάει και κάτι άλλο, αλλά ας ηρεμήσει και το κεφάλι μας κάποια στιγμή από τους απανωτούς ιούς, πανδημίες και όλα τα συναφή. Κάπου φτάνει!