Νιώθεις πιο πρησμένη απ' ό,τι συνήθως; Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την κατακράτηση υγρών

Νιώθεις πιο πρησμένη απ' ό,τι συνήθως; Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την κατακράτηση υγρών

Κατανόησε τις αιτίες του πρηξίματος και ακολούθησε αυτές τις συμβουλές για να το μετριάσεις.

Αν έχεις νιώσει ποτέ πιο πρησμένη και «βαριά» απ' ό,τι συνήθως, φαινομενικά χωρίς κάποιον συγκεκριμένο λόγο, ξέρεις πολύ καλά πόσο άβολο και ενοχλητικό είναι. Ο πιο συνηθισμένος «ένοχος» αυτού του πρηξίματος είναι ένας: η κατακράτηση υγρών στο σώμα σου.

Τι είναι η κατακράτηση υγρών;

Η κατακράτηση υγρών είναι το πρήξιμο λόγω της παγίδευσης νερού στο σώμα. «Το οίδημα είναι συνήθως πιο αισθητό στα κάτω άκρα, στους αστραγάλους και στα πόδια, αλλά μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε μέρος του σώματος εκτός από τα άκρα, συμπεριλαμβανομένων των πνευμόνων, του εγκεφάλου και των ματιών», λέει ο καρδιολόγος Rigved Tadwalkar. Τις περισσότερες φορές, η κατακράτηση υγρών εμφανίζεται με τη μορφή οιδήματος στην πληγείσα περιοχή, το οποίο μπορεί να προκαλέσει αύξηση του μεγέθους αυτού του μέρους του σώματος και δυσφορία.

Πρησμένη κοιλιά; 2 πανεύκολοι τρόποι να μειώσεις το φούσκωμα

Ποιες είναι οι αιτίες της κατακράτησης υγρών;

Η κατακράτηση υγρών είναι αρκετά συχνή και έχει πολλές αιτίες που συνήθως δεν συνδέονται με μια σοβαρή υποκείμενη ιατρική κατάσταση. Ρίξε μια ματιά σε μερικούς από τους πιο συνηθισμένους «ενόχους» και πώς να το αντιμετωπίσεις αυτή την κατάσταση:

#1. Αλμυρές τροφές

Πιθανότατα γνωρίζεις ότι μια διατροφή πλούσια σε αλάτι μπορεί να είναι επιζήμια για την υγεία σου. Τα αλμυρά τρόφιμα δημιουργούν αλλαγές ηλεκτρολυτών, οι οποίες αναγκάζουν το σώμα να συγκρατεί περισσότερα υγρά. «Αυτή η περίσσεια υγρού συσσωρεύεται σε διάφορα μέρη του σώματος, συχνά στα κάτω άκρα», λέει ο γαστρεντερολόγος Andrew Moore.

Για να αποτρέψεις, λοιπόν, την κατακράτηση υγρών θα πρέπει να μειώσεις το αλάτι και να διαβάζεις πάντα τις διατροφικές ετικέτες όταν αγοράζεις ένα προϊόν, ώστε να μην καταναλώνεις τρόφιμα που περιέχουν μεγάλη ποσότητα νατρίου, χωρίς καν να το γνωρίζεις.

#2. Υπερβολική κατανάλωση απλών υδατανθράκων

Οι υδατάνθρακες δεν είναι ο εχθρός - το σώμα σου τους χρειάζεται. Είναι ένα από τα τρία μακροθρεπτικά συστατικά, μαζί με το λίπος και την πρωτεΐνη, που χρειαζόμαστε για να επιβιώσουμε. Ωστόσο, αν υπερκαταναλώνουμε απλούς υδατάνθρακες, μπορεί να εμφανίσουμε κατακράτηση υγρών. «Όταν το σώμα αποθηκεύει αυτή την επιπλέον γλυκόζη, με τη μορφή γλυκογόνου, στην πραγματικότητα αποθηκεύει και νερό μαζί της», λέει η διαιτολόγος Roxana Ehsani, προσθέτοντας: «Αν ακολουθείς μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων, μπορεί να παρατηρήσεις ότι το βάρος μειώνεται γρήγορα — αυτό οφείλεται στο ότι το βάρος του νερού μειώνεται από την εξάλειψη των υδατανθράκων».

Επίλεξε δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως ψωμί ολικής αλέσεως και ζυμαρικά ολικής αλέσεως και δώσε βάση στο μέγεθος της μερίδας σου.

#3. Μεγάλη ποσότητα αλκοόλ

Το αλκοόλ προκαλεί αφυδάτωση, η οποία κάνει το σώμα να κρατά υγρά. Μετά από ένα βράδυ που ήπιες πολύ κρασί, μπύρα ή ποιοδήποτε άλλο ποτέ, μπορεί να ξυπνήσεις νιώθοντας αλλά και δείχνοντας πολύ πρησμένη.

Γι' αυτό, λοιπόν, την επόμενη φορά που θα βγεις πιες ένα ποτήρι νερό μετά από την κατανάλωση κάθε ποτού για να αποτρέψεις την αφυδάτωση και την κατακράτηση. Επίσης, καλό θα είναι να αρκεστείς σε ένα ή δύο ποτά.

#4. Υψηλές θερμοκρασίες

Κάτι τόσο απλό όσο η εξωτερική θερμοκρασία μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση νερού, επομένως κατά την περίοδο του καλοκαιριού η κατακράτηση είναι ένα πολύ πιο συνηθισμένο φαινόμενο. «Αυτό συμβαίνει για διάφορους λόγους, αλλά είναι κυρίως αποτέλεσμα της διαστολής των αιμοφόρων αγγείων ως απόκριση στη θερμότητα. Αυτό οδηγεί σε συγκέντρωση υγρού, το οποίο στη συνέχεια μετακινείται στους περιβάλλοντες ιστούς - όπου προκαλεί οίδημα», λέει ο Δρ. Tadwalkar.