Γιατί πάντα πρέπει να πλένεις καλά το πεπόνι και το καρπούζι πριν τα φας

Γιατί πάντα πρέπει να πλένεις καλά το πεπόνι και το καρπούζι πριν τα φας

Το πεπόνι και το καρπούζι είναι τα απόλυτα φρούτα του καλοκαιριού! Πριν τα καταναλώσεις, όμως, πρέπει να είσαι πολύ προσεκτική.

 

Το καρπούζι και το πεπόνι είναι δύο από τα πιο αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού για πολύ κόσμο. Πεπόνι και καρπούζι μπορεί να φας σαν σνακ στην παραλία, όταν ξυπνήσεις από τη μεσημεριανή σιέστα ή στο τέλος ενός γεύματος ή δείπνου για να δροσιστείς.

Το πεπόνι και το καρπούζι, όμως, θέλουν πολλή προσοχή πριν καταναλωθούν! Ή μάλλον… επιβάλλεται να πλυθούν πολύ καλά πριν καταλήξουν στο πιάτο σου για να μην έχουμε μετά τρεχάματα.

Πεπόνι: Γιατί να το επιλέξεις και πώς να το προσθέσεις στη διατροφή σου

Γιατί πρέπει να πλένονται καλά το πεπόνι και το καρπούζι

Εύλογα θα σκέφτεσαι ότι ακόμα κι αν δεν πλύνεις το καρπούζι και το πεπόνι δεν κινδυνεύεις από τίποτα, αφού το τρως χωρίς φλούδα. Και εδώ ακριβώς είναι το λάθος. Γιατί οποιοδήποτε βακτήριο υπάρχει στη φλούδα αυτών των δύο φρούτων, είναι πολύ εύκολο να μεταφερθεί και στη σάρκα τους, να το καταναλώσεις εσύ και να πάθεις ακόμη και σαλμονέλα ή τροφική δηλητηρίαση.

Ναι, δεν είναι καθόλου απίθανο αυτό! Υπάρχουν τροφιμογενή παθογόνα βακτήρια, όπως η σαλμονέλα και η λιστέρια, που μπορούν εύκολα να μεταφερθούν από το εξωτερικό τμήμα του φρούτου στο εσωτερικό, όπου βρίσκεται το βρώσιμο μέρος, εάν δεν απομακρυνθούν με καλό πλύσιμο. Τι σημαίνει, όμως, καλό πλύσιμο;

Ο σωστός τρόπος να πλύνεις το καρπούζι και το πεπόνι

Αρχικά, προτού πλύνεις τα δύο καλοκαιρινά φρούτα θα πρέπει να έχεις πλύνει καλά τα χέρια σου με σαπούνι και νερό. Στη συνέχεια ρίξε τρεχούμενο νερό στο πεπόνι ή το καρπούζι που θέλεις να φας, χωρίς όμως να ρίξεις σαπούνια.

Τρίψε το ελαφρά με μια βούρτσα για να φύγει όποιος μικροοργανισμός ή βακτήριο υπάρχει πάνω του. Μετά, τοποθέτησε σε μια πετσέτα το φρούτο και στέγνωσέ το καλά. Τώρα, μπορείς να το κόψεις και να το απολαύσεις χωρίς κίνδυνο και φόβο.