«Πρέπει να βουρτσίζω τα δόντια μου πριν ή μετά το πρωινό;» - Τι λένε οι ειδικοί

«Πρέπει να βουρτσίζω τα δόντια μου πριν ή μετά το πρωινό;» - Τι λένε οι ειδικοί
Pexels

Είναι ένα πανάρχαιο δίλημμα - και ένα δίλημμα που δεν είναι τόσο απλό. 

Από τότε που ήμασταν παιδιά, ξέρουμε πως πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας οπωσδήποτε δύο φορές την ημέρα για δύο λεπτά και στη συνέχεια να κάνουμε χρήση οδοντικού νήματος. Ωστόσο, υπάρχει πάντα ένα δίλημμα: πρέπει να βουρτσίζουμε πριν ή μετά το πρωινό ώστε να διατηρήσουμε τα δόντια μας υγιή, λευκά, όμορφα και καθαρά;

Αν δεν πλένεις συχνά τα σεντόνια φλερτάρεις με τρεις σοβαρούς κινδύνους για την υγεία σου

Πραγματικά δεν είναι τόσο απλό όσο μπορεί να νομίζουμε, με ορισμένους οδοντίατρους να είναι έως πολύ διχασμένοι ως προς το ποιο είναι το καλύτερο πράγμα που πρέπει να κάνουμε. Φυσικά, όποια κι αν είναι η πρωινή μας ρουτίνα, θα ήταν δύσκολο να αλλάξουμε τη συνήθειά μας τώρα.

Ας δούμε τι λένε οι ειδικοί:

Κάνε pilates για να συνέλθεις πιο γρήγορα από τον Covid19 – Τα οφέλη στο αναπνευστικό σύστημα

«Βουρτσίστε πριν το πρωινό»

Ο έμπειρος οδοντίατρος Dr Kunal Patel σε σχετική ερώτηση που του τέθηκε είπε στο Woman&Home: «Είναι λογικό να βουρτσίζετε τα δόντια σας πριν από το πρωινό, καθώς θα έχετε συσσώρευση φυσικού οξέος στο στόμα σας αμέσως μετά το φαγητό και διατρέχετε τον κίνδυνο να καταστρέψετε το σμάλτο εάν βουρτσίσετε στη συνέχεια».

Η συνάδελφός του Dr Anjum Maryam Jahan, συμφωνεί λέγοντας: «Εάν βουρτσίζετε αμέσως μετά το φαγητό, βουρτσίζετε αποτελεσματικά το οξύ στα δόντια σας που μπορεί να διαβρώσει το σμάλτο σας».

Το γνώριζες; Η υπερβολική πρόσληψη αλατιού μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα άγχους σύμφωνα με νέα μελέτη

Σε άλλο σημείο, ο Δρ Sameer Patel, κλινικός διευθυντής στο Elleven Dental Wellness, Harley Street, είπε στην Telegraph: «Για να ξεκινήσει η τερηδόνα, απαιτούνται τρία πράγματα: βακτήρια, ζάχαρη και χρόνος. Τη νύχτα, αναπτύσσετε φυσικά πλάκα. Αυτό είναι, στην ουσία, ένα κολλώδες φιλμ βακτηρίων. Γι' αυτό δεν ξυπνάτε με φρέσκια αναπνοή. Εάν δεν βουρτσίζετε, εισάγετε τη ζάχαρη στην εξίσωση κατά το πρωινό».

Με απλά λόγια ο ειδικός λέει ότι αυτό παρέχει την τέλεια συνθήκη για φθορά καθώς και τα τρία στοιχεία είναι παρόντα. Δηλαδή, εάν βουρτσίζουμε πριν από το πρωινό «τρώμε χωρίς βακτήρια, ώστε να μην ξεκινήσει αυτή η διαδικασία τερηδόνας».

pexels-rodolfo-clix-1161934.jpg

Μια αμερικανική μελέτη λέει ότι το βούρτσισμα διεγείρει την παραγωγή σάλιου, το οποίο βοηθά στη διάσπαση της τροφής.

Και αν βουρτσίζουμε καλά πριν από το πρωινό χρησιμοποιώντας και στοματικό διάλυμα, αυτό είναι ακόμα καλύτερο νέο, καθώς αυτή η διαδικασία μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση των δοντιών και στην πρόληψη της τερηδόνας. Μια διαδικασία προστασίας την ώρα που τρώμε. Αν και άλλοι ειδικοί δεν είναι τόσο πεπεισμένοι...

«Βουρτσίστε μετά το πρωινό»

Σε αντίθεση με τις απόψεις που προαναφέραμε, ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας μετά το πρωινό.

Ο Dr Carlos Gonzalez-Cabezas, οδοντίατρος και καθηγητής στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, λέει: «Υπάρχουν πολλές παρανοήσεις, ακόμη και μεταξύ των οδοντιάτρων, σχετικά με αυτό το θέμα. Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι το βούρτσισμα έχει να κάνει με την αφαίρεση τροφής και πλάκας. Στην πραγματικότητα, είναι επίσης μια εξαιρετικά σημαντική μέθοδος παρoχής φθορίου».

Ο ειδικός υποστηρίζει ότι εάν βουρτσίζουμε πριν από το πρωινό, θα αφαιρέσουμε πραγματικά πολύ από αυτό το φυσικό ορυκτό ενώ μασάμε. Ο γιατρός λέει ότι υπάρχουν πολλές λεπτές αποχρώσεις γύρω από το οξύ που καταστρέφει το σμάλτο.

«Υπάρχει διαφορά μεταξύ της κατανάλωσης χυμού γκρέιπφρουτ και της κατανάλωσης ενός κομματιού γκρέιπφρουτ. Όταν τρώτε τα φρούτα, παράγετε πολύ σάλιο το οποίο αντισταθμίζει αυτό το οξύ, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε πολύ. Πιείτε το ως χυμό και ναι, το αποτέλεσμα είναι πολύ πιο επιθετικό».

Αλλά τι πιστεύει για την ιδέα της αφαίρεσης της πλάκας πριν εκθέσουμε τα δόντια μας στην πλήρη φρίκη ενός πρωινού με ζάχαρη;

«Η πραγματικότητα είναι ότι το 95 τοις εκατό των ανθρώπων δεν είναι σε θέση να αφαιρέσουν την πλάκα από τα σημεία όπου αναπτύσσονται κοιλότητες όταν βουρτσίζουν».

Στη συνέχεια, προσθέτει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι τρώνε το πρωινό τους πολύ γρήγορα, κάτι που δεν αφήνει πολύ παράθυρο για να φθαρούν τα δόντια. Έτσι, αν βουρτσίζουμε αμέσως μετά το φαγητό: «αφαιρείτε αμέσως τους περισσότερους από αυτούς τους υδατάνθρακες, συν μερικά από τα βακτήρια, και προσφέρετε φθόριο για να αποτρέψετε την αφαλάτωση και να τονώσετε την επαναμεταλλοποίηση».

Και οι δύο απόψεις είναι με επιχειρήματα, οπότε τελικά πρέπει να βουρτσίζουμε πριν και μετά το πρωινό;

Ο Dr Gonzalez-Cabezas, λέει πως θα πρέπει να συνεχίσετε με τον τρόπο που έχετε μάθει και να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Αυτό που έχει σημασία είναι να μην ξεχνάτε το πρωινό βούρτσισμα καθώς όπως τονίζει: «Είναι έτσι κι αλλιώς αρκετά δύσκολο να πείσεις τους ανθρώπους να βουρτσίζουν δύο φορές την ημέρα: μία το πρωί και μία πριν τον ύπνο!».

Όποια μέθοδο κι αν επιλέξεις, λοιπόν, οι ειδικοί συμφωνούν ότι το βούρτσισμα το πρωί -είτε πριν είτε μετά το πρωινό- είναι αυτό που ίσως τελικά έχει σημασία καθώς τα στατιστικά δείχνουν ότι πολλοί είναι εκείνοι που μπορεί να παραλείψουν το βούρτσισμα των δοντιών τους.

Πότε πρέπει να χρησιμοποιούμε οδοντικό νήμα;

Ο Dr Jahan συνιστά να χρησιμοποιoύμε οδοντικό νήμα στο τέλος της ημέρας αφού τελειώσουμε το φαγητό και το ποτό.

«Αυτή είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχουν σωματίδια τροφής ανάμεσα στα δόντια κατά τη διάρκεια της νύχτας κι έτσι δεν χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί οδοντικό νήμα ξανά το πρωί».

Πρέπει να βουρτσίζουμε πάντα τα δόντια μεταξύ των γευμάτων;

Ο Dr Patel λέει όχι.

«Δεν είναι απαραίτητο να βουρτσίζετε τα δόντια σας μεταξύ των γευμάτων, αλλά αν θέλετε να ανανεώσετε το στόμα σας κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων, απλώς ξεπλύνετε το στόμα σας με νερό».

Μάλιστα, τονίζει ότι το βούρτσισμα των δοντιών μεταξύ των γευμάτων θα μπορούσε να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.