Δουλειά γραφείου: Χάσε βάρος και βελτίωσε την υγεία σου με μία μόνο άσκηση την ώρα που εργάζεσαι

Δουλειά γραφείου: Χάσε βάρος και βελτίωσε την υγεία σου με μία μόνο άσκηση την ώρα που εργάζεσαι
Pexels

Τι είναι το soleus push-up και πώς μπορεί να βοηθήσει στην καθιστική ζωή; 

Στις μέρες μας, πολλοί από εμάς ακολουθούμε έναν καθιστικό τρόπο ζωής και η αλήθεια είναι ότι αυτό μπορεί να έχει αντίκτυπο στη γενική υγεία μας. Ωστόσο, υπάρχει μια απλή άσκηση που μπορούμε να κάνουμε την ώρα που εργαζόμαστε προκειμένου να βελτιώσουμε το μεταβολισμό μας.

Η δουλειά γραφείου σημαίνει ότι είναι πιθανό να καθόμαστε με τον ίδιο τρόπο για ώρες, και αυτό έχει διαπιστωθεί ότι έχει αντίκτυπο στην υγεία μας, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο να αναπτύξουμε σοβαρές ασθένειες.

Δεν είναι πάντα εφικτό να βρίσκουμε χρόνο μέσα στο πολυάσχολο πρόγραμμά μας για άσκηση, προκειμένου να άρουμε τις συνέπειες της καθιστικής εργασίας. Ωστόσο, νέα έρευνα δείχνει ότι μια μικρή κίνηση, η οποία μπορεί να γίνει στο ίδιο το γραφείο, μπορεί να βοηθήσει στην άμβλυνση ορισμένων αρνητικών επιπτώσεων της παρατεταμένης ακινησίας.

Ο εχθρός του έξυπνου, το εξυπνότερο: 18 συνήθειες για να οξύνεις την αντίληψή σου

Δες τι πρέπει να γνωρίζεις για την άσκηση και πώς βοηθάει την υγεία σου

Τι είναι το soleus push-up;

Ο μυς πέλματος είναι ο μεγάλος μυς στο πίσω μέρος των κάτω άκρων, ο οποίος είναι ζωτικής σημασίας για το περπάτημα, το τρέξιμο και το άλμα. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πρόσφατα ότι μια απλή άσκηση μπορεί να ενεργοποιήσει το μεταβολικό δυναμικό του πέλματος. Αυτή η άσκηση ονομάζεται "soleus push-up".

Η εν λόγω άσκηση, κρατά τον μυ του πέλματος ενεργοποιημένο με την καύση λίπους και γλυκόζης στο αίμα, κάτι που με τη σειρά του διατηρεί τον μεταβολισμό των μυών σε ρυθμό για ώρες, ενώ παράλληλα διατηρεί υπό έλεγχο συνθήκες όπως η υψηλή χοληστερόλη.

Πώς βοηθούν τα soleus push-ups;

Μια μελέτη αποκάλυψε ότι τα push-ups του πέλματος οδήγησαν σε βελτίωση κατά 52% στη σταθεροποίηση των διακυμάνσεων της γλυκόζης στο αίμα, καθώς και σε μείωση κατά 60% στις ανάγκες σε ινσουλίνη.

Ο Marc Hamilton, καθηγητής Υγείας και Ανθρώπινης Απόδοσης στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον, δήλωσε:

«Ποτέ δεν ονειρευόμασταν ότι αυτός ο μυς έχει αυτού του είδους την ικανότητα. Ήταν μέσα στο σώμα μας, αλλά κανείς δεν ερεύνησε ποτέ πώς να τον χρησιμοποιήσει για να βελτιστοποιήσει την υγεία μέχρι τώρα. Όταν ενεργοποιηθεί σωστά, ο μυς πέλματος μπορεί να ανεβάσει τον τοπικό οξειδωτικό μεταβολισμό σε υψηλά επίπεδα για ώρες, όχι μόνο για λεπτά, και το κάνει χρησιμοποιώντας ένα διαφορετικό μείγμα καυσίμου».

Πώς κάνουμε soleus push-up

Το soleus push-up μπορεί να γίνει ενώ βρισκόμαστε σε μια άνετη θέση καθίσματος.

Ενώ καθόμαστε, κρατάμε τα πόδια επίπεδα στο πάτωμα και αφήνουμε τους μύες χαλαρούς. Στη συνέχεια, σηκώνουμε τις φτέρνες όσο το μπροστινό μέρος του ποδιού παραμένει στη θέση του.

H αραίωση μαλλιών μπορεί να συμβεί σε γυναίκες κάθε ηλικίας και πρέπει να πάψει να είναι ταμπού

Όταν η φτέρνα φτάσει στην κορυφή του εύρους κίνησής της, το πόδι απελευθερώνεται αργά για να επανέλθει. Ο στόχος αυτής της άσκησης είναι να βραχύνει ταυτόχρονα τον μυ της γάμπας ενώ το πέλμα ενεργοποιείται φυσικά.

Το soleus push-up μπορεί να φαίνεται απλό, ωστόσο, είναι μια πολύ συγκεκριμένη κίνηση που μπορεί να απαιτεί εμπειρία εξάσκησης σύμφωνα με τον καθηγητή Marc Hamilton.

Η ομάδα πίσω από την έρευνα μελετά περαιτέρω για την τελειοποίηση των οδηγιών της άσκησης, ώστε οι εργαζόμενοι στο γραφείο να μπορούν να κάνουν το push-up του πέλματος παιχνίδι.

«Πολύ καλό για να είναι αληθινό»: Γιατί αγχώνεσαι όταν όλα πάνε τέλεια και πώς θα το αντιμετωπίσεις